Hlavní obsah

Stylový karavan připomínající flashdisk nabídne i zastřešenou terasu

Po několika letech čekání se na trh konečně dostal jeden z nejstylovějších karavanů všech dob. Díky svému zaoblenému tvaru a především vyklápění do strany bývá někdy připodobňován k USB klíčence nebo švýcarskému noži. Nese název Romotow T8 a jeho autory jsou designéři z novozélandské společnosti W2. Cena činí v přepočtu přes 5,6 milionu korun.

Otáčivý obytný přívěs se dá vyklopit jako flashdiskVideo: AP

 
Článek

Po více než deseti letech od prvního představení konceptu designově ojedinělého a bez velké nadsázky řečeno převratného typu karavanu se dostává na trh trailer nazvaný Romotow T8.

Navrhli jej designéři ze společnosti W2 z Nového Zélandu a hned na první pohled zaujme svým líbivě zaobleným tvarem. Tím to ale zdaleka nekončí. Tělo karavanu je tvořeno ze dvou částí, „obálkou“ a vnitřní částí. Obě jsou propojeny ve středovém čepu, kolem nějž se vnitřní díl, v němž je vlastní obytný prostor, může otáčet o 90 stupňů. Karavan se tak rozevře a získá zastřešený venkovní prostor využitelný jako terasa.

Karavan je navržen tak, aby v něm mohlo přespávat čtyři až šest lidí. Do obytného prostoru je zakomponovaná malá kuchyňka s plynovým sporákem a troubou, dřezem a ledničkou kombinovanou s mrazákem. Zájemce má možnost si vybrat ze dvou provedení kuchyně, buď s jednou pracovní plochou, nebo se dvěma, mezi nimiž je ulička.

Ve druhém případě jsou sporák a dřez umístěné každý na své pracovní ploše. Také lednice je malá, přičemž mrazák je samostatný, pod jednou z pracovních ploch. Nechybí samozřejmě koupelna. Ta má půdorys ve tvaru písmene L a je vybavena toaletou a sprchovým koutem.

Nečekaná proměna. Manželé ze svého rodinného domu udělali plavecký bazén pro veřejnost

Tipy a trendy

Bydlí se psem v přestavěné sanitce. Jeho domov je soběstačný a náklady v něm nižší

Tipy a trendy

Ložnice je od hlavního prostoru oddělena přepážkou, vstupuje se do ní dveřmi. Je zařízena skříní a jednou postelí velikosti king size nebo zde mohou být dvě samostatná lůžka.

Zaoblení tvaru přívěsu umožnilo celou jednu jeho stranu opatřit panoramatickým prohnutým oknem, pod nímž jsou umístěné lavice jídelní zóny a skládací stolek. Lavice lze rovněž rozložit a vytvořit z nich druhou spací zónu pro další dvě osoby buď v podobě dvou samostatných lůžek, nebo manželské postele.

Přívěs je dlouhý 9,3 metru a váží zhruba 3,4 tuny. Napájen je lithiovou baterií s kapacitou 200 Ah, již napájí solární panely s výkonem 395 W umístěné na střeše. Integrovaný řídicí systém C-Zone s doprovodnou aplikací nabízí monitorování a ovládání elektrických součástí a dalšího hardwaru. Výrobce na přání zákazníka může dodat přívěs s baterií o větší kapacitě, s dalšími solárními panely a měničem. Ve standardní výbavě je dvojice 300litrových nádrží na čistou a šedou vodu a topidlo schopné zároveň ohřívat vodu. Za příplatek lze mít rovněž klimatizaci.

Příjemným doplňkem jsou vysouvací nebo nástěnné 32palcové chytré televizory 4K, venkovní projektorový systém s výsuvnou 82palcovou obrazovkou a vícezónový zvukový systém Fusion.

Kostra karavanu je z hliníku, přičemž její stěny, podlaha a střecha jsou tepelně izolované, vyrobené z kompozitního materiálu.

Ceny karavanů začínají na 429 tisících novozélandských dolarů (5,666 milionu korun) a vyrábí je společnost AMC Motorhomes na Novém Zélandu.

Industriální komplex v místě bývalého lihovaru na Smíchově doplní prvky Davida Černého i skupiny Ztohoven

Tipy a trendy

Větrný mlýn žije svůj druhý život jako moderní rodinný dům

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám