Hlavní obsah

Střecha je korunou na hlavě domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha je dominantní část domu, vyžadujeme od ní skvělé praktické vlastnosti i vzhled. Při rekonstrukci či stavbě nového domu se určitě obraťte na odborníka, který pomůže s jejím výběrem. Doporučí vhodný typ střešní krytiny vzhledem k typu domu, povaze střechy a místním povětrnostním vlivům.

Foto: Satjam

Vyplatí se využít takovou firmu, která dodá kompletní a plně funkční střešní plášť, včetně okapového systému.

Článek

Volbu střešní krytiny ovlivňují jistá kritéria, mj. bezpečný sklon střechy, při kterém lze zamýšlenou střechu ještě položit. Také volte střešní krytinu vhodnou na daný tvar a složitost střechy.

Respektujte i orientaci světových stran, sledujte zastínění okolní zástavbou, ale i třeba místo, kde se drží větší vlhkost. A samozřejmě nadmořskou výšku, jež určuje množství sněhu, srážek, intenzitu slunce.

Pamatujte přitom na pravidlo: při rekonstrukcích nikdy střechu nepřetěžujte krytinou těžší, než byla ta původní.

Pálená taška

Pálená krytina je vhodná na všechny typy staveb, od venkovských až po ryze moderní. Tašky jsou prověřené časem, mají přirozenou krásu a skvěle zapadají do české venkovské krajiny. Hodí se i pro rekonstrukci střech historických objektů, nabízejí povrchovou úpravu v provedení tzv. vysoce lesklý i přirozený.

Novinkou na trhu je designová pálená taška V11. Má dokonalé technické parametry a originální design špičkových návrhářů Studia F. A. Porsche. Patří na moderní střechy, je to výrazný architektonický prvek.

Foto: Wienerberger

Nová taška Tondach V11 má minimalistické tvary a vyskládaná v ploše je výjimečná, nepřehlédnutelná.

Pokud jde o design, u zákazníků vede plochá taška s jednoduchými tvary, v černých a šedých tónech. Jedna taška V11 sama o sobě se nemusí na první pohled zdát nikomu výjimečná, ale vyskládaná v ploše na střeše je opravdu nepřehlédnutelná.

Pohledovou tašku V11 tvoří tři hladké roviny, které vytvářejí dvě linie. Zkosení povrchu do podoby písmene V je světovým unikátem. Minimalismus návrhu jde naproti trendu jednoduchých tvarů.

Lehké střešní krytiny? Vsaďte na plech či asfalt

Tipy a trendy

Dva lomy mu dávají dynamiku, barevné varianty Anthrazit, Basalt a Titanium noblesu a eleganci při jedinečné hře světla a stínu.

Nová taška má i vylepšené funkční vlastnosti. Vytvořený profil totiž slouží k bezpečnějšímu odvodu vody na níže položenou plochu.

Lehká střešní krytina

Plechové střešní krytiny mají univerzální použití, nabízejí vynikající odolnost vůči nepříznivému počasí. Jejich velkou předností je minimální zatížení krovu, proto jsou vhodné pro rekonstrukci staršího domu či u dřevostaveb, pro chatu, chalupu.

Určitě se ale obraťte na prověřené firmy s dobrou referencí a volte kvalitní plechové střechy. V nabídce mají hliníkové i ocelové materiálové varianty, nespočet tvarů, profilů a barevného provedení.

Foto: Satjam

Plechové střešní krytiny mají univerzální použití a vynikající odolnost vůči nepříznivému počasí.

Oblíbený je zejména hliník, což je moderní a estetický materiál, vhodný pro výrobu střešních krytin té nejvyšší kvality. Má dlouhou životnost a je vysoce odolný.

Další možností, jak mít kvalitní plechovou střechu, je použití ocelového plechu. Výhodou je široká nabídka barev a povrchových úprav, takže není problém sladit odstín střechy třeba i s fasádou.

Asfaltový šindel

Šindele mají velmi široké použití. Málokdo ví, že jsou nejčastěji používanou střešní krytinou na světě. Patří na rodinné domy, drobné stavby, přístavky, garáže, zahradní altánky, pergoly.

Šindelová střecha vydrží vysokou zátěž, proto se hodí i do horských oblastí, přitom šindele váží pouze 10 kg/m². Jejich pokládka je lehká, rychlá a lze ji provádět již při 5 ºC, a to na sklon střech v rozmezí od 9,5º do 90º.

Foto: IKO

Asfaltové střešní šindele se hodí do všech klimatických podmínek, odolají větru až do 220 km/h. Na snímku oblíbený typ střešní krytiny Cambridge.

Šindel patří mezi lehké střešní materiály a je vhodný při rekonstrukci starých eternitových střech. Navíc ušetříte za konstrukci nového krovu, který je již pod eternitovou střechou připraven. Většinou můžete využít i stávající bednění střechy, na které šindele položíte.

Pokládka šindelů je rychlá, novou střechu můžete mít doslova za pár dní. Nejpoužívanější na rekonstrukce eternitových střech jsou asfaltové šindele nové generace z řady Cambridge.

Betonová krytina

Betonové tašky se vyrábějí z kvalitních surovin: písku, vody, portlandského cementu a pigmentů oxidu železa. Povrchová úprava zahrnuje širokou nabídku od přírodního povrchu s hrubou strukturou až po dokonale hladký povrch, některé typy mají i speciální ochrannou vrstvu.

Velkou předností betonových tašek je extrémní pevnost a trvanlivost, odolnost proti mechanickému poškození, oděru, tlaku i různým deformacím.

Bezpečnému odvedení dešťové vody ze střechy napomáhá několikanásobný počet vodních drážek, především jejich tvar a umístění. Tvarová přesnost a posuvnost má pak vliv na snadnou a rychlou pokládku krytiny.

Anketa

Jaká barva střechy se vám líbí?
Režná
5,5 %
Šedavá
10,8 %
Černá
28,1 %
Červená
42,2 %
Jiná
7,7 %
Ta, jíž má živý porost!
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 491 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám