Hlavní obsah

Zelené střechy jsou hit, stát zvýšil dotaci

Právo, Martin Procházka

Zelené střechy na domech šetří výdaje za energie, ochlazují budovy a snižují odtok dešťové vody, prašnost i hlučnost. A zájem o ně prudce roste.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle referentky komunikace Státního fondu životního prostředí Stanislavy Beyerové zájem o podporu vegetačních střech roste.

„Výstavbu zelených střech podporujeme především z programu Nová zelená úsporám, a to u rodinných i bytových domů. V letošním roce evidujeme o tyto dotace mimořádný zájem, jen za první polovinu tohoto roku jsme obdrželi téměř tolik žádostí jako za celý minulý rok,“ sdělila Beyerová.

„Celkově jsme doposud v programu přijali 358 žádostí s požadovanou podporou 25,3 milionu korun. V letošním roce jsme dosud zaevidovali 120 žádostí v objemu devět milionů korun,“ doplnil pro Právo Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. O dotace je možné žádat do příštího roku.

Zelené střechy domům sluší

Tipy a trendy

„Vegetační střechy rostou odhadem meziročně zhruba třicetiprocentním tempem, tento trend pozorujeme v posledních pěti letech,“ potvrdil Právu technik pro stavební materiá­ly společnosti DEK Jaroslav Nádvorník.

Výše dotace od státu od letošního května stoupla o 60 procent z 500 na 800 korun za metr čtvereční zelené plochy na střeše. To podle Beyerové znamená, že v závislosti na zvoleném typu střechy, vegetace a způsobu realizace může dotace pokrýt i plnou výši způsobilých nákladů.

Podle Nádvorníka ale dotace od státu z cen DEK pokryje u extenzivní střechy 69 procent nákladů a u intenzivních střech 62 procent. Některá města, jako třeba Brno, však přidávají vlastní dotaci a pokrytí nákladů je pak ještě vyšší.

Teplu z odpadu brání předsudky a lobbing

Domácí

Zvýšení dotace pokládá Nádvorník za velkou výhodu. „Podpora na vegetační střechu je ale vázána na nutnost provádět energetická opatření. Je totiž nutné zároveň žádat a realizovat buď zateplení stávajícího objektu, nebo provádět novostavbu s velmi nízkou energetickou náročností,“ upozornil.

Podpora až 75 tisíc

Průměrně podle Charváta lidé žádají o podporu ve výši kolem 65 tisíc korun, letos tato částka vzrostla na 75 tisíc. Největší zájem je u majitelů rodinných domů, hlavně u novostaveb.

„Majitelé rodinných domů v zájmu jednoznačně vedou. Žádají především v souvislosti s výstavbou nového domu s velmi nízkou energetickou náročností, ale také při rekonstrukci. Rozdíl v počtu přijatých žádostí u novostaveb a rekonstrukcí je zhruba 2:1 ve prospěch novostaveb,“ uvedl Charvát. Největší zájem eviduje ministerstvo z Jihomoravského kraje.

Agrofert dostal loni na dotacích dvě miliardy korun, zisk meziročně ztrojnásobil

Ekonomika

Vegetační střechy mohou podle Milana Majerčíka za společnosti M2C rozšířit zelené plochy v městských betonových džunglích, které omezují přirozený koloběh vodních srážek. Najít prostor pro vybudování zelených ploch ve městech není snadné, proto se jejich vybudování na střechách přímo nabízí.

Ve srovnání se zahraničím jsme ale pozadu. „V České republice jsou zelené střechy relativně novým prvkem. Proto nelze příliš srovnávat naši zemi s Německem, Rakouskem nebo Skandinávií, kde trend zelených střech je už přes 50 let. Ale už podle nárůstu počtu podaných žádostí je zřejmé, že o výstavbu zelených střech je a do budoucna bude velký zájem,“ dodal mluvčí.

Dotace za miliardu na budování internetu si rozdělí šest firem

Internet a PC

S podporou vegetačních střech počítá ministerstvo životního prostředí dlouhodobě. „Do novely vodního zákona jsme navrhli novou povinnost u jakékoli nové výstavby dešťovou vodu buď akumulovat a následně využívat, vsakovat na pozemku, nebo umožnit její výpar,“ řekl ministr Richard Brabec (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám