Hlavní obsah

Srdcem vily u jezera je rozlehlé nádvoří s vodními prvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílé pavilony, jemný vánek, zelenající se tráva, kryté mosty zakřivené nad čistou vodou, malebná scenérie integrovaná s vnitřními prostory. Atmosféru toho všeho v sobě nese vila a její zahrada nedaleko čínského jezera Tchaj-chu v provincii Ťiang-su na východě země. Interiér, stejně jako zahrada, je typický asijskou minimalistickou estetikou určenou pro klid a odpočinek od okolního světa.

Foto: Cchaj Jün-pchu

Neodmyslitelnou součástí vily jsou jezírka, která ji obklopují.

Článek

Kouzlo východočínské architektury v propojení s moderními přístupy a jistým minimalismem v sobě ukrývá vila postavená na 1000metrovém pozemku nedaleko jezera Tchaj-chu. I jeho vody byly součástí inspirace pro architekta Čanga Chaj-chua z ateliéru Z+H Renhai Design, který je autorem návrhu interiérů a zahrady vily. Středobodem domu je nádvoří, které má plochu 600 m2.

Vilu směrem do něj zčásti obklopuje modernistická krytá chodba a zejména řada jezírek, která vizuálně i prostorově navazují na vnitřní prostory rezidence tak nepostřehnutelně, že se hranice mezi tím, co je venku a co uvnitř, rozplývají.

Býval zde taneční sál. Z místnosti s půlkruhovým půdorysem a ohromným oknem je moderní bydlení

Tipy a trendy

Nádvoří je řešeno minimalisticky, designér odstranil všechny nepotřebné prvky, aby vynikl samotný prostor se svou jednoduchostí, přehledností a elegancí. Jak sám autor vysvětluje, voda je pak jako nefritový pás, který propojuje architekturu s přírodními prvky.

Minimalistickému stylu zahrady odpovídá i zařízení interiéru stavby. Zde designér akcentoval organické materiály, přírodní textury a dřevěné dýhy, které velkým otevřeným prostorům dodávají pocit tepla a zároveň působí velmi vkusně.

Vysoká zakřivená stěna obložená dřevěnou dýhou uzavírá posezení na jednom konci obývacího pokoje s velkými okny od podlahy až ke stropu. Na opačné straně obývacího pokoje pak pár kruhových sloupů, nízký strop a celoplošná okna spolupracují, aby rámovaly výhled, který se rozprostírá směrem k venkovnímu bazénu na nádvoří a vodním rostlinám. Vzniklo tak místo ideální například pro společné popíjení čaje s přáteli bez nutnosti konverzace, jen v klidu a téměř až meditační tichosti.

Hlavní prostor v domě má půdorys ve tvaru L, ze strany je k němu připojena kuchyň. Pohled z obývacího pokoje vede přes nádvoří ke kryté verandě, jejíž umístění podporuje pocit souhry a symetrie.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v domě s velkým nádvořím s vodními prvky?
Ano, moc
68 %
Nevím, musel/a bych to vidět na vlastní oči
18 %
Ne, nelíbilo
14 %
Celkem hlasovalo 128 čtenářů.

Sladkým šperkem minimalistického bytu je stěna v podobě bonboniéry

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Historicky významná vila dostala hravý háv

Jezerní vila V, která stojí v prestižní čtvrti Sin-tchien-ti v čínské Šanghaji, je nejenom historicky významnou budovou, ale také sídlem, jež by si každý...

Výběr článků

Načítám