Hlavní obsah

Schodiště je komunikační tepnou domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už bydlíte v patrovém rodinném domě, nebo mezonetovém bytě, schodiště v něm hraje zásadní roli. Spojuje totiž podlaží i obytné prostory jako takové. Mělo by být proto nejen funkční, ale i estetické, ladit s celkovým interiérem nebo se stát doslova jeho šperkem.

Foto: Luxent

Charakteristickým znakem loftového bytu je rustikální dubová podlaha. Zásadní jsou zde také kovové prvky, k nimž patří rámové prosklené dveře, schodnicové zalamované schody na galerii, prosklené stropní průhledy a veškeré osvětlení.

Článek

Schodiště dnes často bývá součástí obývacího prostoru, takže může být skutečně atraktivním prvkem interiéru. Do moderního kabátu se dá ovšem proměnit i starší schodiště, i když při rekonstrukci nejspíš bude muset dojít na určitý kompromis.

Jaký typ schodiště zvolit

Vzhledem k tomu, že po schodišti se z patra do patra pohybují obyvatelé domu velmi často, měly by být schody co nejpohodlnější. Ideálně tedy rovné. Odvrácenou stranou mince je fakt, že zaberou hodně místa. Do každého prostoru tak nepůjdou.

Častější jsou schodiště ve tvaru L nebo U. Nejméně prostoru potřebují točité schody, které už ale ovšem nemusí být tak komfortní.

Centrálním bodem rodinného domu je společná šatna

Tipy a trendy

Pro pohodlí je totiž zásadní šířka schodiště a výška nášlapů. Standardem pro hlavní schodiště je šířka 90 cm. Pokud se ale budou chtít na schodech vyhnout dva členové domácnosti nebo třeba ponesete koš s prádlem, moc komfortní to nebude. Proto se dnes často staví schodiště široká až 120 cm. Výška nášlapu se běžně pohybuje mezi 16 a 18 cm. Méně nebo více centimetrů už by bylo na úkor pohodlí při chůzi po schodech.

Důležitým parametrem je rovněž sklon schodiště. Rozhodující je přitom, kam vede. V interiérech rodinných domů či mezonetových bytů je nejrozšířenější sklon 25 –30°. Strmější sklon je typický pro schody do podkroví, žebříkové (velmi strmé) bývají schody na půdu.

Materiál slaďte s interiérem

Pro vzhled interiéru je podstatnější použitý materiál či materiály. Klasikou jsou celodřevěná schodiště, která se hodí do všech interiérů. Dejte ale přednost tvrdému dřevu, tedy např. dubu, buku či jasanu. Měkké dřevo, jako je smrk či borovice, totiž není tak odolné a rychleji se opotřebí.

Celokovová schodiště budou slušet interiéru v industriálním stylu. Pokud ale kov zkombinujete s nášlapy z jiného materiálu, např. ze dřeva, kamene nebo třeba skla, můžete dosáhnout úplně jiného efektu. A schodiště se tak stane doslova šperkem interiéru.

Základ schodiště může být také betonový. Přiznaný beton opět bude ladit především s industriálním stylem. Beton ale můžete obložit jiným materiálem. Třeba masivním dřevem, silnou dýhou, laminátovými nebo vinylovými podlahovými panely. Sáhnout lze také po keramické dlažbě, která je k dostání v mnoha vzorech a barvách nebo v imitacích přírodních materiálů. Snadno tak můžete sladit schodiště s podlahou v okolním interiéru. Nebo naopak vytvořit kontrast. Na schody je použitelné také teraco.

Důležité je dobré osvětlení

Ke schodům patří neodmyslitelně také zábradlí, a to pochopitelně kvůli bezpečnosti. I v tomto případě budete mít na výběr z celé řady materiálů. Může být kovové, dřevěné, ale také třeba skleněné. Opět je možné materiály i kombinovat.

Zásadní je pro bezpečnost rovněž osvětlení schodiště. Základem je dobré stropní osvětlení, které lze doplnit nástěnnými svítidly. Atraktivním dojmem pak působí osvětlení jednotlivých schodišťových stupňů bodovými světly či LED pásky. A osvěžit můžete schodiště i dekoracemi.

Anketa

Z jakého materiálu se vám líbí schodiště?
Dřevěné
57,1 %
Kovové
2,9 %
Betonové
7,1 %
Kombinace více materiálů
32,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Chytrý byt pro mladou rodinu na Vinohradech propojuje elegantní kombinace šedé, černé a dřeva

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám