Hlavní obsah

Nábytek v koupelně musí zvládnout vlhkost

Koupelnu vybavíme nadčasovými skříňkami, policemi a regály, které pojmou vše potřebné, aniž by vlhkost poškodila jejich kondici. Jak má ale takový nábytek vypadat?

Foto: Trachea

Do velké koupelny si pořídíme set nábytku, třeba z odolného T. acrylicu v lesku, matu i v super matu s antibakteriální schopností, kterou mu zajišťují ionty stříbra v krycím povrchovém laku. Eliminuje tak bakterie, plísně i viry

Článek

Držet krok s koupelnovými trendy pomáhá elegantní design, v případě malých koupelen ten minimalistický. Příkladem jsou vestavné skříňky, vzdušně působí závěsné vybavení umyvadlové desky. „Nabízíme je v jednotné 50centimetrové hloubce a v šířkách od 60 do 270 cm. Díky možnosti volby šířky po jednom milimetru jsou ideálním řešením i do atypických prostor,“ popisuje ředitel společnosti Dřevojas Petr Blažek.

Chytrá řešení

Když umyvadlová deska nenabízí dostatek odkládacích ploch, doplníme ji o praktickou skříňku anebo desku v jiné úrovni. Doplňkové skříňky různě kombinujeme: pod deskou lze mít jednu i dvě zásuvky nad sebou nebo vedle sebe či jednu zásuvku na jedné straně a dvě nad sebou na straně druhé. V případě montáže do niky skříňku pod desku doplníme krycí deskou po stranách, která vyplní patřičný rozměr niky. Vedle vysokých samostatných skříní prokážou službu také skříně nad pračku s nastavitelnými policemi.

Také využijeme možnosti vestavby. „Nechcete-li, aby vám koupelnové linie narušil volně stojící koš na prádlo, zvolte jeho vestavěnou variantu. Ušetříte místo, a když se koš naplní, snadno ho ze skříňky vyndáte,“ dává tip Petr Blažek.

Postavit, nebo zavěsit

Do menších koupelen je vhodný závěsný nábytek, který působí odlehčeně. Neohrozí ho ani případná voda na podlaze. Další nespornou výhodou je snadnější úklid pod ním i okolo.

Pozor ale na kotvení závěsného nábytku! Instalace takových skříněk totiž závisí na tom, z jakého materiálu je stěna, do níž budou kotveny. Zvláště sádrokartonovou příčku musíte v místě budoucího kotvení vyztužit kovovou traverzou nebo dřevěným rámem.

Nadměrná vlhkost

Při výběru koupelnového nábytku věnujte velkou pozornost materiálům a úpravě povrchů. Specialitou jsou umyvadlové desky z HPL laminátu, který odolá nejen vlhkosti, ale i mechanickému a chemickému poškození. S tím si poradí také nanolaminát, při běžném větrání vlhké klima zvládne i fóliovaný a akrylátový nábytek.

Bát se nemusíme za určitých podmínek ani kousků ze dřeva. V jejich případě však zamezíme přímému a dlouhodobému styku s vodou. Počítejte s tím, že měkké dřevo, jako třeba levnější smrk, není tak mechanicky odolné. Lepší je použít dřevo tvrdé – dub, buk či exotickou dřevinu.

Pozor na hrany

Achillovou patou jsou ještě hrany, které by měly být proti vlhkosti dostatečně chráněné. Dnes by již mělo být standardem použití PUR lepidel, které si zachovávají své vlastnosti i při vyšších teplotách a zajistí dlouhou výdrž nábytku i v náročných podmínkách koupelny.

„Spolehlivým ukazatelem kvalitního ohranění dvířek je i síla spáry mezi hranou a plochou nábytku. Když výrobce použije hodně lepidla nebo nedodrží správný výrobní postup, jsou spáry hodně viditelné,“ říká Martin Dusík z firmy Trachea.

V případě fóliovaného a lakovaného nábytku jsou hrany chráněné už z podstaty výroby dvířek, jelikož fólie i lak na hrany přechází nepřerušeně z jejich čelní plochy.

Které pokojovky milují koupelnu?

Zahrada

V bezbariérové koupelně hraje velice důležitou roli prostor

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Umyvadla: umíte si vybrat správně?

Stylové stojící na desce, zapuštěné do skříňky, pro jednoho i pro dva… Umyvadlo je zkrátka nedílnou součástí každé koupelny. Ať už máte jakékoliv preference,...

Když vana nabízí i pohodlné sprchování

Koupel v horké vodě si v zimě s chutí dopřejeme. A vana nám relaxační poležení umožní. Ráno a večer je však příjemná rychlá sprcha. Se zástěnou žádný problém!...

Výběr článků

Načítám