Hlavní obsah

Pýchou velkého bytu je dvojice krytých teras se zelenými stěnami

Novinky, Jana Nesvadbová

Manželský pár z brazilského São Paula vlastní velký byt. Se správným využitím některých jeho částí si ale nevěděl rady, a tak požádal o pomoc architekty z místního studia Rua 141. Ti objevili velký potenciál zejména ve dvojici obloukových balkonů, které proměnili na neuvěřitelně příjemné semiinteriérové terasy.

Foto: Julia Ribeiro

Balkon je nově uzavřený prosklením.

Článek

Majitelé vedou velmi společenský život. Pravidelná setkávání s přáteli jsou jeho neodmyslitelnou součástí. A tak i tomu architekti úpravu bytu přizpůsobili.

Manželům i jejich hostům vytvořili velice přátelské, a přitom elegantní prostředí, které v sobě spojuje výhody posezení v interiéru a na terase.

„Transformovali jsme byt na městský přístav. Propojili jsme vnitřní a venkovní části. Prozkoumali jsme možnosti připojení balkonů k interiéru a vytvořili na nich atmosféru svěžesti a elegance. Ta pak proniká do dalších částí bytu,” říká šéfka studia, architektka Mona Signalová.

Každý z balkonů, které jsou nově propojené, připomíná v jistém smyslu zimní zahradu. Není to jen mírou prosklení, ale především tento dojem evokuje množství zeleně, které oběma prostorům architekti dopřáli. Každý z nich odděluje od interiéru velká zelená stěna, která má vlastní nezávislý zavlažovací systém. Při pohledu na záplavu rostlin člověk snadno zapomene, že je uprostřed více než desetimilionového města.

Architekt rekonstrukcí přidal bytu dvě místnosti, balkon připojil k obýváku

Tipy a trendy

Aby dojem elegance ještě více umocnili, dodali architekti balkonům nové podlahy ze dřeva cumaru. Hlavním nábytkem každého z nich je pak ovšem dlouhá lavice, která hezky kopíruje obloukový tvar balkonů. Tento nepravidelný tvar mohl být jistým oříškem, ovšem architekti jej naopak využili ve prospěch majitelů a jejich hostů. Lavice, vyrobené ze dřeva freijó, zdobí ručně vyrobené pokrývky a polštáře. Větší z nich je dlouhá čtyři metry.

Dalším doplňkem balkonů, který je nejenom estetický, ale i praktický, jsou terasovité police z kombinace kovu a kamene. Zmizel grilovací kout, který původně stejně nebyl využívaný. Nahradila jej elegantní knihovna s výklenky, v níž nalezla svůj nový domov moderní umělecká díla.

Vlastní byt je pak zařízen v typickém moderním stylu s paletou neutrálních barev, které nejsou tolik neosobní jako čistě bílé interiéry.

Anketa

Líbilo by se vám doma větší propojení balkonu s bytem?
Ano, to by bylo hezké.
82,1 %
Hezké by to bylo, ale technicky asi dost náročné.
6,7 %
Nevím, nějak si to neumím představit.
1,8 %
Nesmysl, je to vylomenina.
1,9 %
Nemáme balkon.
3,5 %
Něco podobného v podstatě máme.
4 %
Celkem hlasovalo 2255 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám