Hlavní obsah

Zlaté prvky dodávají bytu punc luxusu i historický nádech

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladý manželský pár si vybral jako svůj nový domov byt ve čtvrti Morumbi v brazilském São Paulu. Hned na první pohled je nadchl svým klasickým, jemně historizujícím vzhledem. S žádostí o zařízení se obrátili na interiérového designéra Diega Revolla, jenž pro ně pracoval již v minulosti. Ten jim vytvořil domov, v němž jemně historizující atmosféru podpořil a zároveň propojil s moderním stylem.

Foto: Renato Navarro

Velký obývací pokoj nechtěl designér zařídit poněkud tuctově dvojicí velkých sedaček hledících na sebe přes jeden konferenční stolek. Místo toho vytvořil dojem dvou menších samostatných obýváků lišících se styly.

Článek

Rodina se dvěma dětmi, chlapcem a dívkou, si vybrala byt, který je starý necelých dvacet let. Líbily se jí na něm nejenom lehce historické detaily, ale také velká vzdušnost, daná takřka tři metry vysokými stropy, a spousta světla, jež dovnitř proudí velikými okny. Jinými slovy, na tomto bytě s užitnou plochou 330 čtverečních metrů nebylo téměř co upravovat.

O to měl vybraný designér práci snazší. Svým dílem se snažil podtrhnout přesně to, co se majitelům bytu zamlouvalo, a proto pár designových detailů ještě doplnil a především atmosféru dále rozvinul volbou pro něj až neobvykle velkého počtu historizujících kusů nábytku. Ty tentokráte jen střídmě doplnil zástupci italského původu a samozřejmě neopomněl své kolegy, moderní brazilské nábytkáře.

Na rozdíl od jiných bytů, které designér v minulosti zařizoval, v tomto ponechal většinu zdí na svém místě a interiér nijak výrazně nepropojoval. I to pomáhá podpořit historického ducha domova.

Srdcem domova je velký obývací pokoj zařízený převážně v bílé barvě, na jejímž podkladě hezky vynikají zlaté detaily a další jinobarevné prvky - pohodlné sametové křeslo v zelené barvě a dvojice nástěnných obrazů v převládající barvě modré.

Foto: Renato Navarro

Velice výrazným solitérem v obývacím pokoji je sametové zelené křeslo Souffle od Kelly Wearstlerové.

Foto: Renato Navarro

S obývacím pokojem sousedí samostatná jídelna.

S obývacím pokojem sousedí samostatná jídelna s velkým kruhovým stolem, která je - ač nemá vlastní okna - nebývale světlá. Od kuchyně, spadající již do servisní zóny bytu, ji oddělují atypicky široké posuvné dveře.

Velmi nenápadně je do bytu zakomponovaná malá vinotéka s neobvyklým trojúhelníkovým půdorysem, do níž se vstupuje z jídelny.

Vinohradskému bytu ze 30. let oblékli architekti moderní kabát

Tipy a trendy

S obývacím pokojem sousedí dvojice dětských pokojů, z nichž každý má svou koupelnu a vlastní veselý styl zařízení; vedle kuchyně je možné objevit pokoj pro hosty. I ten doplňuje koupelna.

Největší část soukromé zóny bytu je vyhrazena pro zázemí rodičů, které zahrnuje kromě příjemně velké ložnice a samostatné koupelny s dvojicí sprchových koutů (bez vany) i velkou šatnu s centrálním pultem pro odkládání věcí.

Servisní zázemí bytu tvoří kromě zmiňované kuchyně, jež je nápaditě rozdělena na čistě „vařicí” polovinu a snídaňový kout, také prádelna, dvojice komor a malý pokojík pro personál.

Anketa

Máte rádi historické prvky zakomponované do moderních interiérů?
Ano, působí osvěžujícím dojmem.
61,6 %
Docela ano.
8 %
Nevím, je mi to jedno.
1,4 %
Spíše asi ne.
9,2 %
Ne, je to jako pěst na oko.
19,8 %
Celkem hlasovalo 1117 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám