Hlavní obsah

Pusťte světlo do noční zahrady

Právo, Sylva Svobodová

Magickou atmosféru letního večera vykouzlíme jenom s rozmanitým osvětlením. Patří na terasu, balkon, do záhonu s okrasnou trávou či podél cestiček. Osvětlit zahradní prostor zvládnou LED řetězy, lucerny, svítící koule, závěsné lampiony.

Foto: Bonami (4x)

Svítící květináč EOS, zdroj LED, odolný vůči vodě, nízkým i vysokým teplotám a UV záření. Velikost 56 cm i 37 cm. Cena od 3499 Kč.

Článek

Do venkovních podmínek patří speciální osvětlení, kterému nevadí voda.

Vhodným zdrojem jsou LEDky, které mají jedinečné užitné vlastnosti: nastartují do sekundy, jsou odolné vůči otřesům, mají velkou výdrž a slouží spolehlivě po mnoho let.

Foto: Bonami

Šedá solární LED lucerna, provedení rustikální, Cena 298 Kč. Vhodná na terasu, ke vstupu do domu, jako dekorace do zahrady.

Foto: Tchibo

Venkovní svítidlo v drátěném vzhledu má funkci časovače a háčky na pověšení. Výška svítidla je 14 cm, průměr 16 cm, délka kabelu 50 cm. Cena 599 Kč. Provoz zajišťují 4 baterie, které jsou součástí balení.

Bezpečně po celý rok

Osvětlení v exteriéru musíme přizpůsobit i výběr vhodné elektroinstalace. Do venkovního prostředí jsou určena elektrická zařízení, vypínače a zásuvky se stupněm krytí IP 44.

Foto: Obzor

Vypínač Elegant, trojrámeček, odstín hliník.

Foto: Obzor

Zásuvka Elegant, krytí IP 44, odstín hliník.

Některé domovní elektroinstalace mají zásuvky vybavené průhledným víčkem na pružině, které snadno odklopíme nahoru. Víčko se samo vrátí do původní polohy.

Foto: Hornbach

Venkovní vestavné osvětlení Plug and Shine. Napevno zabudované LED, podlouhlé světlo o délce 85,6 cm. Možnost ztlumení, otočné, IP 67. Cena 1500 Kč.

Foto: Ikea

Svítící řetěz Solarvet Led se 24 světly, venkovní solární napájení, provedení koule bílá. Cena 499 Kč.

Vypínače i zásuvky jsou z vysoce odolných plastů – polykarbonátů, které jim dodávají na celkové mechanické pevnosti či odolnosti proti UV záření.

Foto: Hornbach

Nástěnné LED solární osvětlení se senzorem úhlu 90° a 180°. Splňuje nároky IP 44, má 3 stupně svítivosti. Vyrobeno z kvalitního černého plastu. Cena 499 Kč.

Foto: Ikea

Nemáte zahradu? Vydejte se s přáteli do parku a vytvořte si tam svoje soukromí. Rozmanité osvětlení rozmístíte na oblíbený strom a máte nostalgickou atmosféru.

Sleduje pohyb

Jestli plánujete osvětlení zahrady nejen jako dekoraci, ale také kvůli pocitu bezpečí, budou se hodit pohybová čidla.

Foto: Hornbach

Venkovní zapichovací bodové osvětlení v sadě Plug and Shine Sting, 3 objímky s napevno zabudovaným LED zdrojem, IP 67. Cena 4690 Kč.

Senzor zachycuje pohyb v daném okruhu, na který reaguje sepnutím osvětlení na určitou dobu. Detektory mají velký dosah od osmi do dvaceti metrů a úhel záchytu 180°, u stropních až 360°.

Foto: Bonami

Na dlouhé letní večery se hodí barevný solární světelný LED řetěz. Obsahuje 10 světýlek, cena 499 Kč.

Klasická čidla spínají, když zaregistrují pohyb. V případě pohybového detektoru s akustickým senzorem se světlo sepne i při zvuku. U takového čidla můžeme večer sedět bez pohybu, pouze mluvit a ono nezhasne.

Foto: Hornbach

Venkovní nástěnné osvětlení Flair Chertan se nabízí v patinované černozlaté barvě, výkon 100 W bez zdroje. Cena 699 Kč.

Foto: Bonami

Letní party se neobejde bez správné atmosféry. Originální jsou světelné řetězy Umbrella. Mají 10 světýlek, cena 499 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám