Hlavní obsah

Pruhy vnesou do interiéru nadčasovost a eleganci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si potrpíte na nadčasový design, eleganci a střídmost, pak pro vás pruhované prvky v interiéru mohou být tím pravým ořechovým. Černobílá kombinace rozhodně nestárne a je zárukou, že bude v kurzu i v mnoha dalších sezonách.

Foto: Lime Lace, Sweetpea, Willow

Zleva: tapetu Bloc Stripe je možné v interiéru aplikovat buď s pruhy ve svislé, nebo vodorovné poloze. Prostor vhodně doplní i lampa Domino.

Článek

Interiérové kousky s pruhovaným vzorem jsou bezesporu výraznějším prvkem. Černobílá kombinace může přesto působit trochu fádně a nezáživně. Vyplatí se proto volit vždy nějaký barevný akcent, který jim dodá na zajímavosti. Ideální jsou detaily ve výrazné rudé nebo zlaté barvě.

Foto: Micucci Interiors, Storm Interiors London, Oka UK

Zleva: čajová sada Pharos obsahuje porcelánové hrnky a konvici dekorovanou zlatem. Zaujme i hrnek Sol y Sombra a úložná mísa s víčkem Java Bone.

Větší plochy s pruhovaným designem v horizontální linii mohou prostor opticky rozšiřovat, ve vertikální naopak zužovat. Se vzorem se proto vyplatí zacházet opatrně a brát v úvahu rozměry místností. Do úzkých a stísněných prostor volte pruhy na šířku, v rozlehlejších si naopak můžete dovolit svislé.

Horizontální pruhy dovedou také opticky snížit výšku místnosti, vertikální pak zvýšit. Motiv tak můžete chytře využít, když potřebujete vizuálně upravit strop.

Foto: Top Drawer, Nedgis

V ložnici vynikne černá a bílá pruhovaná, ručně tkaná deka z egyptské bavlny i lampa Vienna z glazované keramiky a foukaného skla.

Výhodou tohoto vzoru je, že není vyloženě dámský, ale ani pánský. Lze jej tak uplatnit v mnoha místnostech, které jsou určeny jak pro muže, tak pro ženy. Chybu s ním neuděláte ani ve společné ložnici.

Foto: Schöner Leben

Vhod přijdou i dekorativní talíře a podnosy s pruhy.

Pokud nechcete, aby byl pruhovaný vzor dominantním, volte jemné a užší pruhy, které nepůsobí tak robustním dojmem a mají něžnější vzhled. Ti, kdo naopak chtějí na vzor upoutat pozornost, se nemusejí bát širších a silnějších pruhů na větších plochách, tedy na tapetách, kobercích nebo závěsech.

Foto: Desenio, Oka UK

Prostor můžete dekorovat plakátem s motivem rostlin v černé pruhované váze. Keramická stolička Rander pak poslouží jako podložka pod nohy, ale i jako stolek do interiéru i exteriéru.

Hravějšího dojmu pak docílíte kombinací pruhů s motivem bílých puntíků na černém pozadí. Místnost bude působit vesele a prostoru dodáte další zajímavý akcent.

Anketa

Líbí se vám pruhovaný motiv?
Ano, je můj oblíbený.
26,5 %
Docela ano...
18,7 %
Jenom někdy.
12,3 %
Moc ne.
24,3 %
Ne, nelíbí.
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Evropskou cenu za celoživotní dílo v oblasti designu má Švédka Benktzonová

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Bytové dekorace

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej dekorativních bytových doplňků

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám