Hlavní obsah

Motivy oka inspirované starověkými kulturami dodají interiéru mystickou atmosféru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbol oka je v mnoha kulturách velmi oblíbený coby motiv, který má chránit domov před zlými silami. Jeho historie sahá až do doby starověkého Egypta a jako nevšední vzor dodá spirituální atmosféru mnoha interiérům.

Foto: Lime Lace, Mindthegap

Oči na polštáři nebo na tapetě jsou symbolem iluze i kamufláže.

Článek

Motiv oka je dobře znám v mytologii a v mnoha kulturách. Ať už ale věříte na symboliku Horova oka, Božího oka nebo oka Nazar, nebo ne, vězte, že je tento motiv vhodný do interiérů, kterým chcete dodat spirituální a lehce magickou atmosféru.

Foto: Bobbi Beck, Liberty London

Interiér zpestří prvky starověké symboliky i na tapetách a netypických ozdobách na stromeček.

Lidé od pradávna věřili, že pomocí symbolu oka předejdou neštěstí a že je oko bude chránit a zajistí jim bezpečí a klidný domov bez nástrah. Oko vyjadřuje pomyslnou neustálou přítomnost bohů, kteří nad domovem bdí a chrání ho před zlými silami.

Foto: Mindthegap, Fable and Mirth

Motiv očí dodá interiéru nádech mystiky.

Typické je spojení motivu oka s tmavě modrou barvou (ta je oblíbená například v Řecku) a zároveň se zlatou „božskou barvou“, která motivu dodává punc výjimečnosti, luxusu a vzácnosti. Ti, kdo chtějí, aby prostor působil spirituálním a mystickým dojmem, mohou uplatnit i temnou fialovou barvu.

Foto: Poster Store, Desenio

Tyto motivy se hodí hlavně do obývacího pokoje nebo ložnice.

Vzor oka přijde vhod i na večírky, které mají mít lehce spirituální atmosféru, ale třeba i do interiérů, které slouží k relaxaci a uvolnění. Ideální jsou do masážních salonů a odpočíváren.

Foto: TakaTomo, Heavenly Homes and Gardens

Motivy očí jsou hravým zpestřením prostoru. Bílé balonky v girlandě lze pomocí samolepek proměnit v oči. Ty se mohou stát i nápaditým zpestřením květináčů.

Prostory pro relaxaci a odpočinek se vyplatí opatřit i tlumenějším světlem, které pomůže navodit příjemnou uvolňující atmosféru. Volte také hřejivé materiály, jako je dřevo nebo různé kožešiny a hebké textilie. Vhod přijde i lehce přemístitelný bambusový nábytek.

Anketa

Máte rádi motiv očí v interiérech?
Ano, působí to zajímavě.
10,9 %
Nevadí mi.
2,2 %
Moc ne.
19,6 %
Ne, ten se mi nelíbí.
67,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Inspirace medúzami je ideální do koupelen. Interiérům obecně dodá fantaskní atmosféru

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Bytové dekorace

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej dekorativních bytových doplňků

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám