Hlavní obsah

Prostý a jednoduchý dům je jako nahý v džungli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákavě vyhlížející dům hrdě se tyčící v bujné vegetaci, který vydrží mnoho let – moderní i nadčasový, jednoduchý i komfortní – takový je originální tropický dům Atelier Villa Costa Rica. Vlastně jedna ze tří unikátních vil v resortu Art Villas, zasazená v prudkém svahu džungle nad pláží Hermosa nedaleko městečka Uvita, kterou pro soukromého investora a jeho rodinu vytvořila architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal ve spolupráci s Martinou Homolkovou.

Foto: BoysPlayNice

Dům zasazený do bujné vegetace Kostariky je moderní a nadčasový, jednoduchý i komfortní.

Článek

Vila se zrodila z touhy po místě, kde člověk splyne s okolní přírodou, pročistí si mysl a zažije luxus i dobrodružství současně. Ideou byla vidina místa, které se každému zaryje hluboko do srdce, když ochutná…

Klienta s autorkou, která se nechala inspirovat koloritem Střední a Jižní Ameriky, pojí společný přístup k práci, láska k divoké přírodě Kostariky, ale především nadšení a chuť objevovat nové.

„Při návrhu interiérů jsem se nechala inspirovat okolní divokou přírodou,“ přibližuje projekt architektka Dagmar Štěpánová. Vše se odehrávalo v duchu pro Kostaričany tak typického vyjádření – pura vida (čistý život) a z toho vyplývající čisté architektury.

Všechny výhledy směřují do dálky směrem k oceánu nebo do zelených kopců, zatímco zadní fasáda orientovaná k příjezdu a k dalším vilám je navržena s požadavkem na soukromí a záměrně bez oken.

Zdařilá rekonstrukce domu po babičce probíhala podle vlastního tempa majitelky

Tipy a trendy

„Největší důraz jsme vedle myšlenky ‚smazat hranice mezi interiérem a exteriérem‘ kladly na konstrukční jednoduchost a čisté linie. Zvoleným konstrukčním systémem je ocelový skelet o rozponech 4 × 4 m. Oproti původnímu plánu je kvůli podloží a svažitému terénu Atelier Villa částečně podsklepený, což se ale nakonec vhodně využilo pro technické místnosti a zázemí. Největší výzvou při navrhování byla zelená střecha – přidání 1,5 t/m2 v seismicky nejaktivnější oblasti s pouze jednou nosnou vnější stěnou a s omezeným rozpočtem,“ upřesňuje architektka.

Zelená střecha nejen splývá s okolní krajinou, ale díky tomuto nápadu není nutné v domě používat klimatizaci. Hliníková výsuvná fasáda musela být vyrobena v Čechách a dopravena na místo v kontejnerech, jelikož v Kostarice ji nikdo nedokázal vyrobit.

Dispozičně je vila navržená v minimalistickém duchu, jak napovídá už její tvar. Podél plné zadní fasádní stěny jsou rozmístěny technické místnosti, sklady, koupelny a kuchyň. Zbytek se odehrává v otevřené dispozici, kde hranice mezi interiérem a exteriérem mizí a celý prostor je vnímán jako zastřešená terasa. Pomocí lehkých posuvných příček lze prostor proměňovat a podle potřeb vytvářet soukromé zóny. Do terasy je vsazen infinity (přelivový) bazén, který je částečně krytý střechou domu, tudíž chráněný před prudkým sluncem.

Celý interiér je laděn do teplých zemitých tónů za použití přírodních materiálů. Vyjma křesel a židlí u jídelních stolů je veškerý mobiliář navržen přímo pro vilu a vyroben na zakázku. Nábytek z velké části vyráběli místní řemeslníci. Některé prvky však byly zhotoveny na zakázku v Čechách a následně přepravovány na místo realizace.

Do nové etapy života vkročili majitelé s novým domem

Tipy a trendy

Nenápadná barevnost fasád, stejně tak jako zelená střecha, nechávají vilu ještě více splynout s okolím. Všechny fasády orientované s výhledy do džungle a k oceánu jsou navrženy z velkoformátových hliníkových perforovaných dílců, které se na slunci nerozpálí, a navíc nerezaví. Při vysunutí slouží jako stínicí prvky. Míra a vzor perforace se na každém panelu liší, a vytvářejí tak v interiéru vily zajímavou hru světel a stínů.

Dílce jsou ošetřeny nástřikem v barvě cortenu. Zadní plná fasáda je v celé své ploše obložena dřevěnými prkny opalovanými pomocí staré japonské techniky šou-sugi-ban, která dřevo chrání před stárnutím a vnějšími vlivy. Výsledek předčil očekávání majitele.

Autor: Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Dům lepili jako vlaštovky

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Formafatal

Reklama

Související články

Nový dům s věcmi z půdy

Ingrid původně toužila po prvorepublikovém bytě. Ovšem její manžel, který má krásné vzpomínky na chvíle z dětství strávené u dědy na chalupě, si přál postavit...

Nový dům ve staré stodole

Dokonalé výhledy do krajiny vedly majitele k tomu, aby si koupili starou stodolu, do níž postupně vestavěli svůj nový dům pro víkendové bydlení.

Výběr článků

Načítám