Hlavní obsah

Proměna bývalého kravína na rodinné bydlení se vydařila. Zavazující tvar stavby však zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Massachusetts stojí farma s obytným objektem, který vznikl z kravína. Rozlehlá stavba má bezesporu netypický půvab. Při proměně však bylo třeba přizpůsobit řešení střechy.

Foto: Profimedia.cz

Klenutý strop jasně připomíná tvar bývalého kravína.

Článek

Objekt od svého vzniku v roce 1930 sloužil pro ustájení skotu. V roce 1999 byl rekonstruován a přeměněn na prostornou farmu pro pohodlný rodinný život.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na stavbu z ptačí perspektivy ilustruje její rozlehlost.

Farma disponuje třemi ložnicemi s vlastním sociálním zařízením, moderní kuchyní, prostorným obývacím pokojem s plynovým krbem, bazénem a přistavěnou garáží pro tři auta.

Foto: Profimedia.cz

Interiéru dominuje dřevo a světlé barvy.

Při proměně objektu se podařilo dobře využít prostorné haly bývalého kravína a uzpůsobit ji běžnému provozu rodinného života. Díky zakřiveným stěnám je však mnoho obytných prostor specifických a nábytek musí být odsazen několik centimetrů od stěn.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna je zařízena v retro stylu.

Vzhledem k tomu, že jsou zemědělské objekty z architektonického hlediska tvarově přece jen ne úplně vstřícnými stavbami, byla proměna celkem výzvou. Díky použití materiálů působících teplým dojmem a textilií se ale podařilo vytvořit útulný a vlídný domov.

Foto: Profimedia.cz

Při vybavování interiéru bylo třeba brát v úvahu klenuté dřevěné stěny. Horní kuchyňské skříňky tak nepřipadaly v úvahu.

Pro představu, jak nákladná může být koupě takového objektu: tato farma se v prosinci objevila na realitním trhu, a to za částku, jež v přepočtu činí zhruba 15,6 milionu korun. V každém případě jde rozhodně o inspirativní objekt pro ty, kteří uvažují o koupi a rekonstrukci zemědělské usedlosti na příjemné bydlení. A pokud má navíc pečlivě zachované charakteristické rysy, jako právě tato farma, tím lépe.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovémto domě?
Ano, moc!
76,4 %
Docela ano.
8,2 %
Nevím, musel/a bych tam být.
4,9 %
Ani moc ne.
5,7 %
Kdepak, to by se mi nezamlouvalo.
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12746 čtenářů.

Architekt uprostřed bytu vytvořil cihlově červený box a ukryl do něj řadu funkcí

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám