Hlavní obsah

Připomínají plechové kontejnery či maringotky. Moderní designové tiny domky ale nabízejí mnohem víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha nad hlavou, pohodlná postel a hlavně klid. Třebas na pár metrech čtverečních. Takto si ideální bydlení představuje čím dál více lidí v Česku i po celém světě. Drobné domky, ve kterých najdete jen to opravdu nejdůležitější k životu, se stávají alternativou k drahým nájemním bytům. Mrkněte se na vybrané designově povedené tuzemské projekty.

Foto: Domeczech

Minidomek s plechovou střechou protaženou přes strany je jedním z nejnovějších přírůstků do rodiny tiny houses.

Článek

Samostatné stavby menších rozměrů, ve kterých se dá bydlet a dají se postavit i na místech, kam by se klasický zděný dům nevešel, se těší velkému zájmu veřejnosti. Co se týče typů lidí, kteří si tzv. tiny housy pořizují, je to velmi různorodé. Jsou to například starší páry, které si ho pořídí jako rekreační objekt na svůj pozemek. Pak malí investoři, kteří je také usadí na vlastní pozemek a pronajímají je výletníkům. U některých lidí jde o takové „útočiště“, které usadí na krásném místě a jezdí si do objektu „vyčistit“ hlavu.

Zaujme třeba projekt s názvem Domeczech. Kompaktní obytná stavba s podlahovou plochou 15 m2, s moderním designem a nízkou energetickou náročností. Jeho venkovní obklad je z plechových panelů, podobně jako i u řady dalších tiny housů.

Za stavbou stojí Jiří Brosch, jeden z pionýrů modulárních staveb u nás. Sám v minidomku nějaký čas bydlel, ale v tuto chvíli hledá ideální pozemek, kde by se s ním mohl usadit natrvalo.

Foto: Domeczech

Interiér je řešen moderně a na malém prostoru nabízí maximum komfortu.

Zaujmou i domy od Modulosu. I jejich interiér je řešen moderně a na malém prostoru nabízí maximum komfortu. Domy jsou kompletně dřevěné bez jakékoli ocelové konstrukce. Vznikají jako nízkoenergetické, nebo pasivní z materiálů od vyhlášených výrobců. Jsou uzpůsobeny k trvalému bydlení.

Foto: Archiv firmy Modulos

Tiny domky jsou ideálním místem pro trávení volného času.

Výhodou je rychlá výroba a snadné usazení kompletně hotového domu ihned použitelného k užívání na pozemku. Doba realizace je čtyři až pět měsíců. Klienti mají možnost individualizace velikosti, exteriéru i interiéru.

Foto: Archiv firmy Modulos

Majitelé si mohou interiér zařídit podle svého vkusu.

Některé domky mohou fungovat coby pracovny, místa pro setkávání nebo jako prostory imitující malé studentské pokoje a interiéry určené jen pro přespání. Takové domky obzvlášť ocení ti, kteří rádi cestují nebo žijí ve městech, ve kterých jsou drahé nájmy. Výhodou je, že kancelář na kolečkách můžete přemístit tam, kde máte zrovna zákazníky.

Za pozornost stojí tiny domek, který zvítězil u veřejnosti v soutěži Dřevěná stavba roku 2023

Působivý je i tiny domek od společnosti Mood Wood, který patří mezi nejlepší dřevěné stavby posledního roku. Jde o plně prefabrikovaný a přemístitelný tiny house, který slouží jako startovací bydlení a glamping pro celoroční užívání.

Foto: Archiv soutěže Dřevěná stavba roku

Vítězem veřejného hlasování v soutěži Dřevěná stavba roku se stal český tiny house od společnosti Mood Wood.

Stavbu o vnějších rozměrech 2,8 × 7 m tvoří nosná konstrukce komplet z dřevěných hranolů. V interiéru je opláštěn smrkovými palubkami, pod kterými se nachází vrstva parozábrany.

Foto: Archiv soutěže Dřevěná stavba roku

Interiér je řešený s citem a důrazem na základní potřeby obyvatel.

Domek je zaizolovaný čedičovou vlnou a odolává i tuhým mrazům v zimním období. Vytápění je řešeno krbovými kamny a klimatizační jednotkou, která v letních měsících slouží i pro chlazení.

Tiny domky zřejmě čeká na českém trhu další rozkvět. „Nový stavební zákon platný od 1. 1. 2024, respektive od 1. 7. 2024 umožní bez stavebního povolení stavět větší domy než 25 m ²,“ upozorňuje Pavel Blaha ze společnosti Modulos.

Anketa

Dovedete si představit, že byste v tiny domku přebývali?
Určitě. Klidně bych v něm i bydlel/a.
73,5 %
Přechodně a jen na čas.
6,4 %
Ne.
3,6 %
Pouze na rekreaci.
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1697 čtenářů.

Bubeník, kterého už nebavilo platit vyšší a vyšší nájem, si postavil vlastní minidomek

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám