Hlavní obsah

Architekt uprostřed bytu vytvořil cihlově červený box a ukryl do něj řadu funkcí

Zadáním projektu rekonstrukce bytu ve slovenské Bratislavě bylo vytvořit interiér vhodný pro pohodlný život starší dámy s pokojem pro rodinnou návštěvu. Proměna se povedla i díky důmyslnému řešení ústřední části bytu, kterou architekt skryl do červeného boxu. Ten se stal srdcem celého bytu.

Foto: Archiv architektů

Box v obývacím pokoji funguje coby obytná stěna.

Článek

Třípokojový byt v původním stavu v panelovém domě potřeboval proměnu tak, aby mohl sloužit pro moderní plnohodnotné bydlení. „Dispozici v panelovém domě jsme upravili a vytvořili tak jednoduchý účelný prostor s dominantním centrálním boxem, který funkčně obsluhuje denní zónu bytu,“ uvedl architekt Andrej Šabo z ateliéru Noiz.sk Architekti. Na projektu s ním spolupracoval jeho kolega Samuel Zeman.

Byt s užitnou plochou 65 m² se po rekonstrukci proměnil v plnohodnotný funkční prostorný domov, který díky velkému množství úložných prostor působí minimalistickým dojmem.

Architektům se povedlo zásadně změnit dispozici bez bourání. Kromě pokoje pro hosta vznikla v bytě i ložnice, plnohodnotný obývací pokoj a menší kuchyně s množstvím úložného prostoru a praktických detailů.

Organické tvary jsou zpestřujícím prvkem

Box je barevným osvěžením celého interiéru a zpestřuje ho i díky svým oblým rohům. Uvnitř boxu se nachází hygienické zázemí s oddělenou koupelnou a toaletou, technické prvky a zvnějšku pak úložné prostory. V oblasti kuchyně do něj architekti skryli opět úložné prostory, chladničku i menší dřez.

„Věříme, že prostředí, ve kterém žijeme, má přímý efekt na naše životy, proto se prostřednictvím projektů snažíme vytvářet kvalitní prostory. S přibývajícím věkem se naše nároky na obytný prostor mění a zpravidla upřednostňujeme přístupnější, jednodušší řešení, která nám ušetří námahu a budou efektivní,“ vysvětluje Šabo.

Dominantou bytu je prosklený box. Jeho hlavní kouzlo ale vyfotografovat nelze

Tipy a trendy

Zajímavostí menšího bytu se stal spací box v obýváku

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Návrhy bytových interiérů, Projektové práce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám