Hlavní obsah

Při sprchování už nemusíte stát vždy v koutě

Právo, Karolina Černá

Jednou z verzí sprchového koutu je celoskleněná zástěna bez vstupních dveří do prostoru sprchy. S protilehlou zdí tvoří průchozí zónu a říká se jí walk-in. Trend fandí také uzavřeným odlehčeným konstrukcím.

Foto: Rako

Čirý bezrámový sprchový kout dovolí vyniknout vzorovaným obkladům na protější zdi, takže nenarušuje design koupelny.

Článek

O bezpečnost celoskleněného moderního řešení není třeba se obávat, výplň bývá z kaleného skla o síle až 10 mm.

Tvrzené neboli kalené sklo je vyrobeno technologií kalení, díky níž získává vlastnosti nerozbitného bezpečnostního skla jako např. pětkrát vyšší odolnost proti bočnímu nárazu, třikrát vyšší pevnost v ohybu oproti běžnému sklu, nosnost, chemickou i tepelnou odolnost.

Klasické sprchové kouty

Tvar a řešení koutu často ovlivňuje dispozice koupelny, proto jeho typ vybíráme už ve fázi projektu. Elegantním řešením je výklenek ─ zeď s obkladem, kdy čtvrtou stěnu zastanou sprchové dveře. Nejčastěji se však musíme spokojit se dvěma plastovými či skleněnými stěnami.

Dostatečně silné bezpečnostní sklo umožňuje bezrámovou konstrukci s využitím pantů nebo ustavovacích profilů, kterými je výplň přichycena ke zdi.

Odlehčeným dojmem působí i půlrámové varianty bez svislých vnitřních profilů, s posuvnými dveřmi šetří místo v koupelně. Rámové typy mají skla zasazená do obvodové konstrukce, což zvyšuje jejich houževnatost proti nešetrnému zacházení.

Foto: Hornbach

Box Multi place s rohovým vstupem má 5mm bezpečnostní sklo a černý hliníkový profil.

Nejběžnějšími tvary jsou obdélník, čtverec či čtvrtkruh, existují také asymetrické verze, třeba koncept 10° od Ravaku. Pro dokonalý odvod vody správně vyspádovaná dlažba s odtokovým žlabem sluší minimalistickým sprchovým koutům. Vanička z litého mramoru, akrylátová či smaltová může mít různou hloubku.

Sedací hlubší model uvítají rodiny s malými dětmi, které nemají v koupelně místo pro vanu.

Posuvné či otočné dveře

Při volbě dveří se hlavně menší koupelny potýkají s nedostatkem místa v okolí koutu. Řešením je posuvný systém, ovšem s plynulým kvalitním pojezdem. K výhodám patří, že stékající voda zůstává uvnitř.

Sprchová hlavice dneška je prostě chytrá

Tipy a trendy

Zalamovací posuvné dveře i při užším stavebním otvoru nabízejí dostatečnou šířku vstupu. Vyžadují dostatečnou hloubku sprchového koutu, protože při otevření do něj hodně zasahují.

Komfortní vstup zajistí otočný pivotový systém, tj. dveře v otočném čepu, které se otevírají směrem ven podobně jako klasické pantové dveře. Ovšem ty už vyžadují vnější volné prostranství. Počítáme s tím, že kapky ulpívající na vnitřní straně dveří po jejich otevření stékají mimo sprchovací plochu.

Foto: Ravak

Sprchový box s profilem v černém matu a výplní z čirého skla má pivotové otevírání. Sklápěcí sedátko zajistí větší komfort během očisty.

Pantové/otočné profily se zdvihovým mechanismem zajišťují aretaci dveří v základní poloze, nadzvednutí nad prahovou lištu a automatické dovírání. Dveře se otevírají ven, případně u otočných profilů ven i dovnitř.

V teplém létě přijde na zahradě k duhu osvěžení solární sprchou. Jak se o ni starat?

Zahrada

Úpravy skel pro snazší péči

Čirá lesklá skleněná zástěna vypadá luxusně, jenže je náročná na údržbu kvůli schnoucím kapkám s nečistotami po sprchování. Máme-li v domácnosti tvrdou vodu, volíme raději neprůhledné úpravy.

Foto: Ravak

Snížený čtvrtkruhový sprchový kout Blix je vysoký jen 1750 mm. Hodí se pro namontování hluboké sedací vaničky Sabina. Tato kombinace řeší koupání i sprchování při nedostatku místa. Barva Satin s výplní skla Grape zajišťují intimitu.

Výrobci se snaží problémům se stopami po stékajících kapkách čelit ochrannými vrstvami na skle. Například ošetření Anti calc spočívá ve speciální nanotechnologii, která na něm vytvoří tenkou vrstvu laku. Ten sráží vodní kapky a páru, jež ihned stékají ze skla a tím zabraňují tvorbě vodního kamene.

Podobná ošetření snižují opotřebení skla usazováním minerálů na jeho povrchu. Řada firem dodává i tzv. udržovací sety usnadňující čištění a prodlužující životnost udržovaných ploch.

Anketa

Máte rádi typ sprchového koutu walk-in?
Ano, ten je nejlepší a na používání nejpohodlnější.
65,1 %
Docela ano.
5,5 %
Je mi to jedno.
14,4 %
Spíš moc ne.
5,3 %
Ne, připadám si v něm moc "nahý/á".
9,7 %
Celkem hlasovalo 1740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Koupelnám vévodí velkoformátové obklady

Módní diktát se nevyhýbá ani obkladům pro koupelny. „In“ jsou hlavně větší formáty. A také obklady s grafickými motivy a ty, co vypadají jako fototapety. Výběr...

Malou koupelnu řešte efektivně

Když nám chybí finance nebo prostory k rozšíření koupelny, pracujeme s každým centimetrem a optickým klamem navozujícím dojem velkorysosti.

Výběr článků

Načítám