Hlavní obsah

V teplém létě přijde na zahradě k duhu osvěžení solární sprchou. Jak se o ni starat?

Novinky, nes

V letošním létě možná více než dosud přijdou k duhu zahradní sprchy. Možnost krátce se osvěžit bude v horkých dnech k nezaplacení. Velké popularitě se těší v posledních letech hlavně sprchy solární. Před jejich prvním spuštěním po zimě je ale dobré si připomenout, jak se o ně správně postarat.

Foto: Profimedia.cz

Aby nás zahradní solární sprcha opravdu osvěžila, je třeba se o ni pravidelně starat.

Článek

Solární sprchy jsou buď stacionární, nebo přenosné. Stacionární modely jsou napevno připojené k podložce, na níž jsou umístěné. Může to být betonový sokl nebo patník, dřevěná podložka, ale i plochá dlažba.

Přenosné sprchy lze volně přemisťovat, ovšem v porovnání se stacionárními sprchami mají menší zásobník na vodu.

Kam s ní?

Jak vyplývá z principu fungování sprchy, je třeba volit pro její umístění takovou lokalitu na zahradě, kam po většinu dne svítí slunce.

Zároveň je ale třeba počítat s tím, že voda při sprchování zůstává na místě, kam dopadá. Volte tedy takové místo, kde stihne brzy uschnout, nebo kde častější „zálivka” nebude tolik vadit.

Instalace je jednodušší, než si myslíte

Instalace solární sprchy, zejména té přenosné, je jednoduchá. Stačí ji postavit na vybrané místo a s vodovodním kohoutkem propojit pomocí obyčejné zahradní hadice a spojek.

Stacionární sprchy se pak do podkladové desky kotví zpravidla pomocí několika vrutů na hmoždinky.

Pravidelná péče je velmi důležitá!

U solárních sprch je velice důležitá pravidelná péče. Důvod je zrovna tak technický, jako zdravotní. Obzvláště v teplých dnech se v zásobníku vody mohou množit řasy a bakterie, včetně těch rodu Legionella.

Už po třech dnech může být voda závadná, kromě toho začne páchnout. Řešením je pravidelná výměna vody a čištění zásobníku i sprchy.

Na mnoha místech v republice je rovněž problém s tvrdou vodou, a tedy usazováním vodního kamene. I proto je třeba nejenom sprchu, ale také hadici a další části systému pravidelně čistit.

Pro oba případy se ideálně hodí ocet, který si nejenom poradí s vodním kamenem, ale zároveň má i dezinfekční účinky. Jsou-li zanesené trysky, stačí nechat sprchovou růžici přes noc v roztoku vody a octa. Ostatně, ocet lze v domácnosti kromě vaření využít i k dalším praktickým účelům.

Anketa

Máte na zahradě solární sprchu?
Ano, máme.
52,6 %
Ne, máme obyčejnou.
8,2 %
Nemáme, ale sprchu plánujeme.
20,5 %
Nemáme a ani ji neplánujeme.
13,2 %
Nemáme hlavně zahradu.
5,5 %
Celkem hlasovalo 1005 čtenářů.

Jak fungují

Solární sprchy, jak jejich název napovídá, využívají k ohřevu vody sluneční energii. Vodu si proto shromažďují v zásobníku, jehož objem je různý, nejvíce je to 35 litrů. Zásobníkem přitom bývá tělo samotné sprchy.

Tím, že je sprcha na slunci, voda v zásobníku se ohřívá, což může být v horkém létě i na 60 °C. Proto jsou sprchy vybavené mísícími bateriemi. Výhodou solární sprchy je tedy vždy příjemná teplota vody a zároveň úspora za energie na její ohřev.

Reklama

Související články

Zahrada plná líbezných melodií

Svažitá brněnská zahrada vás sice neohromí svou velikostí, zato má množství útulných koutků a bujných zátiší, ve kterých to bez ustání bzučí, funí, švitoří...

Výběr článků

Načítám