Hlavní obsah

Sprchová hlavice dneška je prostě chytrá

Právo, Karolina Černá

Moderní sprcha rozmazluje nejen různými režimy vodního proudu, od jemného až k tlakové masáži, ale dokáže také šetřit vodu, případně ji i filtrovat.

Foto: Ravak

Moderní minimalistická sprchová tyč se hodí k vaně. Funkce Air umožňuje přisávání vzduchu do sprchy, čímž snižuje spotřebu vody.

Článek

Trh nabízí filtrační sprchové hlavice s filtrační vložkou změkčující vodu, chránící před chlorem a množením bakterií.

Řada sprchových hlavic šetří vodu provzdušňováním proudu, individuálním nastavením objemu tekoucí vody pro zvolený režim či funkcí zabraňující odkapávání vody z hlavice po vypnutí sprchy.

Bezpečnost proti opaření při sprchování zaručují u některých typů sprch vestavěné ochrany v podobě automatické kontroly teploty horké vody termostatickou baterií, inteligentním umístěním chladicích kanálků kolem přívodu teplé vody v baterii a rukojeti sprchy. Tím vznikne bariéra mezi horkou vodou a vnějším povrchem, jehož teplota zůstává vždy na příjemné úrovni.

Klasické ruční sprchy

Lehkou sprchovou hlavici a možnost manipulace v různých výškách všemi směry ocení hlavně rodiny s dětmi. Hlavice může být provedena v oblém i hranatém designu, milovníci minimalismu ocení tyčovou variantu (Stick).

Ruční sprchy jsou nejdostupnější, jejich cena začíná na stokoruně. Výhodou také je, že hlavici snadno odšroubujeme a nahradíme ji novou, třeba i komfortnější. Je výborným doplňkem k vaně.

Nejjednodušší typy nabízejí pouze dešťovou sprchu, sofistikovanější umožňují volbu tří až pěti režimů od jemného proudu typu mlhy až po turbo masáž. Přitom se může intenzita proudu ve středu hlavice lišit od proudu vycházejícího z trysek po obvodu, režimy fungují i souběžně. Obvyklý je také režim úspory vody s omezením průtoku nebo provzdušňováním tekoucí vody.

Foto: Grohe

Hlavice Rainshower SmartActive dopřává uživatelům tři režimy proudu (jemný, výkonný, masážní), mezi nimiž přepínáme stiskem ovladače na zadní straně sprchy.

Režimy nastavujeme stiskem ovladače/tlačítka na přední či zadní straně rukojeti hlavice, případně pootočením spodního dílu sprchové růžice.

Ruční sprchu zpravidla fixujeme v pevném či v posuvném držáku. Hadici k ní vybíráme buď plastovou, nebo z nerezu, nejlépe opatřenou funkcí proti otáčení (např. twistfree).

Hlavová sprcha do boxu

Hlavové (též talířové) sprchy se uplatňují ve sprchovém koutě nebo boxu. Montují se ke stropu, nebo přímo do něj. Při sprchování pod nimi máme pocit, že na nás prší, obě ruce máme volné.

Chybějící proud vody z boku doplní ve sprchovém boxu boční masážní trysky či ruční sprcha.

Foto: Ravak

Ve sprchovém koutě ideálně kombinujeme hlavovou, ruční i boční sprchu. Hranatá hlavová sprcha vynikne v moderním koupelnovém interiéru.

Jako menší sprchová hlavice poslouží i dostatečně vysoko zafixovaná ruční sprcha, proto mají hlavové sprchy spíše větší rozměr, ovšem vždy takový, aby proud vody nepřesáhl sprchový kout.

Oblíbené jsou hlavice hranatého tvaru s rozměry od 20 x 20 cm do 50 x 50 cm, mohou být i větší. Hlavová sprcha by měla být umístěna minimálně o 15 cm výše, než je výška nejvyššího člena domácnosti.

Také hlavové sprchy mají několik nastavitelných režimů, včetně úspory vody jejím provzdušňováním. Ovladač individuálního nastavení teploty proudu i režimů je z bezpečnostních i estetických důvodů zabudován ve stěně sprchového koutu, většinou jde o termostatickou baterii pro podomítkovou instalaci. Hlavové sprchy jsou nejčastěji z nerezu a pochromované mosazi. Jejich cena začíná zhruba na tisícikoruně, záleží na množství funkcí.

Foto: Grohe

U sprchy PureRainshower SmartConnect 310 přepneme režim i na dálku. Dálkový ovladač lze umístit téměř kamkoli. Sprcha se hodí pro rychlou renovaci při zachování stávajícího sprchového systému/ramene s běžným kulovým kloubem.

Tipy pro nákup
Z trysek z měkké pryže/silikonu snáze odstraníme vodní kámen.
Tělo hlavice a další komponenty z kovu (nerez ocel, chrom) bývají odolnější než plastové. Poplastovaná sprchová hadice na druhou stranu šetří povrch vany.
Na rozmístění trysek záleží. Např. jejich uskupení do hvězdice ve středu hlavové sprchy poskytuje proud vhodný pro vymytí šamponu z vlasů.
Moderní LED hlavice umí prosvětlit proud vody v závislosti na jeho teplotě.

Sprchové sloupy a panely

Sprchový sloup sestává z hlavové a ruční sprchy na tyčovém stojanu se sprchovou baterií. Někdy se setkáme s označením sprchový set nebo systém. Je skvělým řešením nejen do sprchového koutu, ale také k vaně, nejlépe se zástěnou. Praktičtější je sprchová tyč s jezdcem pro posun sprchy.

Cena se značně liší podle provedení, počtu funkcí a použitého materiálu, pohybuje se kolem tisícovky, může ale stát pět i více tisíc.

Sprchový nebo též masážní panel s ovládáním integrovaným v těle panelu nabízí několik programů masáže těla vodními tryskami. Umístíme ho jako kompletní výrobek s hlavovou a ruční sprchou i s bočními tryskami, nebo jednotlivé trysky instalujeme do zdí sprchového koutu.

Masážní panely jsou nejdražší variantou, jednoduché typy stojí nejméně čtyři tisíce.

Různé země, různé zvyky
Více než 60 % Němců považuje koupelnu za místo k relaxaci, přitom 46 % se při sprchování stihne oholit, nebo si vyčistí zuby. Jedna třetina (37 %) si při sprchování nahlas zpívá.
Dánové mají ke sprchování praktičtější přístup. Pouze 23 % vidí koupelnu jako ryze osobní prostor.
Rusové a Egypťané jsou skutečnými milovníky pohody a sprchy, více si potrpí na světla, hudbu, boční trysky. Dopřávají si dlouhé uvolňující sprchování a další ošetření, jako jsou tělové peelingy.
Francouzi vedou ve frekvenci sprchování a v úspoře vody. V létě se 86 % sprchuje i několikrát denně, v zimě tak činí „jen“ 69 %. A i když sprchování milují, 57 % vždy vypíná vodu při mydlení.
Zdroj: Průzkum společnosti Grohe z června 2020 mezi 3500 respondenty

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Moderní koupelna nezná kompromisy

Koupelna neslouží pouze k hygieně. Teď se v ní žije a relaxuje, podobně jako v jiných místnostech. A tomu odpovídá i nabídka sanity, výběr kvalitních materiálů...

V koupelně oceníte chytrá zrcadla

Zrcadlo neodmyslitelně patří do každé koupelny stejně jako umyvadlo či vana. Sloužit ovšem nemusí jen při každodenní hygieně nebo úpravě zevnějšku. Může také...

Výběr článků

Načítám