Hlavní obsah

Koupelnám vévodí velkoformátové obklady

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módní diktát se nevyhýbá ani obkladům pro koupelny. „In“ jsou hlavně větší formáty. A také obklady s grafickými motivy a ty, co vypadají jako fototapety. Výběr je opravdu pestrý.

Foto: MB Keramika

Jako obklad i jako dlažba posloužily dlaždice Frame. Série je velmi prodávaná, k dostání v populárních zemitých odstínech. Cena od 672 Kč s DPH.

Článek

Nejznámější obklady v dnešní době jsou jednoznačně ty keramické. Jsou odolné, a když sáhnete po kvalitnějších typech, poslouží vám desítky let.

Keramická dlažba se neodře ani neprošlape a hravě odolává chemickým čisticím prostředkům. Což je v koupelně potřeba.

V žádném případě to ovšem neznamená, že toto tradiční řešení musí být nudné. Naopak! Výrobci obkladů a dlažeb přicházejí každý rok s novinkami, jak v technologiích, tak i v designu.

Keramické obklady

Kromě běžných obkladů a dlažeb můžete sáhnout po rektifikovaných, které umožňují pokládku s minimální tloušťkou spáry (pouhé 2 mm).

Na výběr jsou také různé povrchové úpravy. Třeba dlažba s označením ABS od Rako má hladký, na dotek příjemný povrch, je protiskluzná a výborně čistitelná.

Moderní technologie umožňují vyrábět a lepit na stěny obklady ve stále větších velikostech. „Dnešní doba patří především větším formátům, např. 30 x 60 cm či 30 x 90 cm,“ říká Roman Pommer, prezident Cechu obkladačů ČR. „Doba, kdy se používaly formáty 15 x 15 cm a 25 x 25 cm, je dávno retro. Ani čtverce už nejsou v trendu.“ Také listelám a bombátům již odzvonilo.

Pokud jde o barvy, trendem jsou jednobarevné odstíny v přírodním designu. Často imitují kámen, mramor či dřevo, ale rovněž beton nebo kov.

Foto: Hornbach

Keramický obklad Metro Black je určen jen pro odvážné. Cena 379 Kč/m2.

Poslední měsíce nám přinesly novou zkušenost detailnějšího a hlubšího vnímání našeho okolí, domova i přírody, často doprovázenou také neodbytnou touhou kreativně si vylepšit domácí či pracovní prostředí, mít víc příjemných prožitků. A právě na to se designéři nyní soustředí.

„Všechny letošní série Rako vsadily na nevšední detail, na proces jeho vnímání a s tím spojené emoce. Nosným prvkem autorské novinky od předního českého designéra Maxima Velčovského se kupříkladu stala zdánlivě nenápadná linka – prostá čára,“ popisuje Pavla Nováková, zástupce značky Rako.

Co se starými obklady v koupelně

Jak na to

Když se na nové obkládačky pozorně soustředíte a dotknete se jejich povrchu, překvapí vás dokonalostí detailu.

Velkoformátové desky

Koupelnové stěny mohou, kromě klasických keramických obkladů, zdobit velkoformátové desky, které zaujmou nejen neotřelým designem.

Lze je totiž díky nízké váze vyrobit i v daleko větších formátech, než je tomu u keramiky.

Foto: Bauhaus

Slinutá dlažba Marvel Pulpis je určena pro všechny, kteří mají v oblibě mramor. Dlažba je dostupná ve dvou formátech a pěti barevných provedeních. V kombinaci s povrchovou úpravou lappato (pololeštěný povrch) se dlažba lehce čistí. Cena 999 Kč/m².

Například dekorativní obklad T.board může mít i tři metry, a přesto se s ním při montáži bude snadno manipulovat.

„T. board je totiž sendvič skládaný ze dvou vrstev hliníku a jedné středové vrstvy polyethylenu, které desku významně odlehčí a dodají na vlhkuodolnosti,“ vysvětluje Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea. Tato obkladová deska je nosičem pro dekorativní digitální potisk T.overface. Obklad tak můžete mít v jakémkoliv dekoru podle vlastního návrhu, včetně soukromého fotoarchivu.

Další možností, pokud jde o velkoformátové obklady, je Grafosklo. Tento obklad ze skla je vyráběn laminací potištěné fólie s individuálně vybraným dekorem pod skleněnou desku. „Jeden kus skla může mít maximální rozměry až 140 na 280 cm,“ uvedl Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future.

Foto: JAP Future

Variabilita vzhledu a víceúčelovost obkladu Efekta může perfektně sloužit jako propojovací prvek místnosti. Dveře Master Door s ním dokonale splynou.

Atypických řešením pro obklad stěn v koupelně může být designový obkladový systém Efekta. Ze spodní strany má hliníkový rastr, který nese obkladové desky, čímž mezi stěnou a obkladem vzniká prostor. Prostor tak může dýchat.

Dekor opět můžete volit mezi nejrůznějšími motivy či jednobarevným lakovaným sklem.

Neméně zajímavé budou velkoplošné obkladové desky Softixx, které obsahují ve své svrchní vrstvě nanočástice, díky nimž je tento povrch nevídaně matný a nepopsatelně sametový.

Skleněné obklady – mozaiky

„Jestli se vám rozzáří oči vždy, když spatříte něco lesklého, jsou pro vás jasnou volbou skleněné obklady,“ dává tip Adéla Kadlečíková, odbornice z oddělení dlažby v projektových marketech Hornbach.

Foto: Hornbach

Skleněná mozaika už není cenově nedostižným materiálem. Cena mozaiky GM GS 1290 Kč/m².

Dlouho byl tento druh obkladů kvůli vysoké ceně dostupný jen pro někoho, ale to už teď neplatí. Stále stojí o něco více než některé keramické obklady, ale částka je pro mnoho lidí již akceptovatelná.

Skleněné obklady a skleněné mozaiky jsou stylové a elegantní a zaujmou každého, kdo vaši novou koupelnu jen letmo zahlédne.

Obklady z přírodního kamene

Možná máte obklady z přírodního kamene spojené především s krby a obývacími pokoji, ale dnes zdobí také stále více koupelen. Důvod je jasný. Obklad působí originálně, luxusně a zároveň přirozeně.

„Pokud se pro obklady z přírodního kamene rozhodnete, mějte na paměti, že se jde o savý materiál,“ upozorňuje Adéla Kadlečíková. Co to znamená? Abyste kámen mohli udržovat v čistotě, neobejdete se bez vrstvy laku a impregnace z přírodního oleje. To s sebou přináší také větší výdaje.

Anketa

Máte v koupelně dlažbu s protiskluzovým povrchem?
Ano, máme.
25,7 %
Jen na jednom místě, ne všude.
2,9 %
Ne, nemáme.
71,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3931 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V koupelně oceníte chytrá zrcadla

Zrcadlo neodmyslitelně patří do každé koupelny stejně jako umyvadlo či vana. Sloužit ovšem nemusí jen při každodenní hygieně nebo úpravě zevnějšku. Může také...

Sprchová hlavice dneška je prostě chytrá

Moderní sprcha rozmazluje nejen různými režimy vodního proudu, od jemného až k tlakové masáži, ale dokáže také šetřit vodu, případně ji i filtrovat.

Sestavte koupelnu na míru své rodině

Při výběru vany, umyvadla a toalety zohledněte nejen jejich typ, velikost i odolnost, ale také bezpečnost a snadnou údržbu. Většina dnešní sanity je šetrná ke...

Výběr článků

Načítám