Hlavní obsah

Pražský byt výtvarnice a architekta zpestřuje výrazná skříň s motivem duhové olejové skvrny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavou proměnou prošel byt výtvarnice a architekta v historické zástavbě v pražských Nuslích. Jeho nevyhovující dispozice architekti výrazně změnili a v interiéru vznikly působivé designové prvky.

Foto: Karolína Matušková, archiv architektonického studia

Interiér je barevně hodně pestrý.

Článek

Architekti ze studia Collarch původní stísněné místnosti v nuselském bytě směrem do klidného dvora sjednotili v jeden velký obytný prostor a zádveří nahradili kuchyní. Příčku mezi původním zádveřím a nově vzniklým obývacím pokojem zrušili a nahradili kuchyňským ostrůvkem. Vznikl tak velkorysý a pro byt této velikosti netypicky vzdušný interiér, do kterého vstupujete přímo z chodby domu. Dlouhý, ale úzký obývací pokoj směrem do ulice byl rozdělen na ložnici, koupelnu se sprchovým koutem a malou knihovnu.

Skleněné tvárnice umožnily průchod denního světla do koupelny

Velkou roli sehrála nová příčka mezi ložnicí, knihovnou a koupelnou, která byla celá vyzděna ze skleněných tvárnic. Koupelna je tak prosvětlena denním světlem i navzdory tomu, že se nachází uvnitř dispozice bytu a bez vlastních oken. Skrz chodbu s knihovnou prostupuje světlo z ložnice dál do středu dispozice. Skleněné tvárnice nejsou čiré, ale pískované, díky čemuž je v koupelně zachováno soukromí.

Vzhledem k tomu, že byt není nijak zvlášť velký, užitná plocha je 62 m², tak si architekti pohráli s úložnými prostory. Nestandardně vysoké kuchyňské skříňky jsou v horní části využívány jako praktický sezonní úložný prostor pro celý byt. Prostor nad WC, přístupný z kuchyně, je také využíván jako sklad. Dominantním vizuálním prvkem obývacího pokoje je pak prostorná a hluboká šatní skříň. Z pohledu z obývacího pokoje je osazena dveřmi z galvanicky pozinkovaného plechu.

Efekt duhové olejové skvrny se mění během dne a s množstvím světla v místnosti. Z pohledu z kuchyně je roh šatní skříně obložen tónovaným zrcadlem. Hrubost povrchu plechů, nepřesnosti a škrábance z výroby ve fabrice vnesly do interiéru příjemný industriální akcent.

Chloubou interiéru se staly i podlahy

Podlaha v ložnici je původní, prkenná, jen zbroušená a navoskovaná. Podlaha v chodbě a obývacím pokoji je nová, dubová. V předsíni a kuchyni byla položena nová velkoformátová dlažba s texturou litého betonu. Na toaletě byly na podlahu využity zbytky původní dlažby doplněné betonovou stěrkou.

Vodovodní a odpadní potrubí v místech původní koupelny se po změně dispozice ocitlo exponované v rohu obývacího pokoje. Architekti ho jen chytře zakryli na míru ušitou a umělecky provedenou turnýrou (konstrukcí potaženou textilií) a vyhnuli se tak náročnější stavební úpravě, která by znamenala zmenšení prostoru.

V historickém domě vznikl interiér inspirovaný klasikou

Tipy a trendy

Svými neutrálními barvami vytváří byt ideální pozadí pro umělecká díla, jež jej zdobí

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám