Hlavní obsah

Nejprestižnější architektonické ocenění má letos Angličan David Alan Chipperfield

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světově uznávaná cena Pritzker Prize je udělována od roku 1979 a získávají ji jednou ročně žijící autoři, kteří se svou tvorbou navždy zapsali do dějin architektury. Letos toto ocenění získal devětašedesátiletý architekt David Alan Chipperfield, jehož architektonické studio David Chipperfield Architects působí po celém světě.

Foto: Archiv ocenění Pritzker Prize, Tom Welsh, Iwan Baan

Laureát letošní Pritzker Prize sir David Alan Chipperfield je autorem stavby anglického muzea The Hepworth Wakefield.

Článek

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar. Získat ji je pro architekty absolutní prestiž. Nobelovce je podobná i svou formou. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou nesmazatelně zapsali do dějin architektury. Oceňován je i nesporný talent a vize i originální architektonický rukopis.

Architekt, urbanista a aktivista David Alan Chipperfield za svou čtyřicetiletou kariéru navrhl více než stovku občanských, kulturních a akademických budov a je autorem řady rezidencí a urbanistických staveb v řadě různých zemí. Jeho architektonické studio David Chipperfield Architects má kanceláře v Berlíně, Miláně, Šanghaji a Santiagu de Compostela. Chipperfield je padesátým druhým laureátem ceny v historii.

Porota opět ocenila autora, který se věnuje udržitelnosti

Chipperfield podle poroty prokazuje svou tvorbou úctu k historii a kultuře a zároveň ctí přírodní prostředí, ve kterém se jeho stavby nacházejí. Úspěšně přetváří funkčnost budov prostřednictvím zdařilých renovací a restaurování. Stavbám, které navrhuje, je vlastní nadčasový moderní design. Porotci také ocenili, že věnuje velkou pozornost udržitelnosti, stejně jako řada minulých laureátů z posledních let.

„Jsem ohromen, že se mi dostalo této mimořádné pocty a že jsem díky ní spojen s předchozími oceněnými, kteří dali naší profesi tolik inspirace,“ uvedl u příležitosti udílení ocenění Chipperfield.

„Toto ocenění beru jako povzbuzení, abych i nadále směřoval svou pozornost nejen k podstatě architektury a jejímu smyslu, ale také k možnostem, jakými můžeme jako architekti přispět k řešení existenčních výzev vzniklých vlivem klimatických změn a společenské nerovnosti. Víme, že jako architekti můžeme mít významnější a angažovanější roli při vytváření nejen krásnějšího světa, ale také světa spravedlivějšího a udržitelnějšího. Musíme přijmout tuto výzvu a pomoci inspirovat další generaci architektů, aby tuto odpovědnost přijala s vizí a odvahou,“ doplnil laureát.

„Chipperfield vytváří stavby s pokorou a důsledně se vyhýbá trendům. Udržuje spojení mezi tradicí a inovacemi, tak aby jeho budovy dobře respektovaly historii a humanitu,“ komentuje udělení ceny Tom Pritzker, předseda Hyatt Foundation, která ocenění uděluje.

Předání Pritzkerovy ceny se bude konat letos v květnu v řeckých Athénách. Udílení je spojeno s obdržením prestižní zlaté medaile a s odměnou 100 000 dolarů (v přepočtu cca 2,2 milionu korun).

Nejprestižnější architektonickou cenu získal Diébédo Francis Kéré, zlepšuje školní podmínky

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
David Chipperfield

Související články

Výběr článků

Načítám