Hlavní obsah

Pracovní stanice s příměsí mechu a lišejníku patří k nejlepšímu českému designu

Novinky, Kristýna Křížová

Nábytek z kolekce Sileencio má nabízet zónu pro ty, kdo hledají místo pro koncentraci. Porotu soutěže Czech Grand Design zaujal natolik, že autorskému studiu LLEV vynesl titul Finalista v kategorii Designér roku. Pracovní koutek je inspirován představou kanceláře na ukryté lesní mýtině ve stínu bučiny.

Foto: Archiv studia LLEV, Marcel Mochal

Kolekce nábytku Sileencio od studia LLEV, za kterým stojí Eva Mochalová a Marcel Mochal.

Článek

Designérské studio LLEV bylo založeno v roce 2004 Evou Mochalovou a Marcelem Mochalem. Oba působí v Turnově. Umělci a designéři se věnují zejména oblastem produktového a grafického designu a tvorbě autorských produktů a objektů. Návrhy autorské dvojice jsou inspirovány člověkem a jeho činností. Mnoho kousků tak zpříjemňuje a zjednodušuje lidský život.

Nejinak je tomu i u tohoto projektu. Inovativní pracovní stanice je zároveň reakcí na aktuální potřeby lidstva, které se proměňují vlivem epidemie. Návrh je odpovědí na potřeby zaměstnanců na home office a nabízí soukromí nutné pro práci. Cílem designérů bylo, aby byla pracovní stanice uklidňující, příjemná na pohled i na dotek a voněla.

Foto: Marcel Mochal ze studia LLEV

Závěsná stanice s lišejníkem

Eva Mochalová je spolu s manželem Marcelem Mochalem spoluautorkou projektu.

Evo, jak byste pracovní stanice popsala?

Koncept stolů Sileencio je naše ideální představa pracovního prostředí, kam jsme pozvali kousek přírody. Její vůni, ticho, klid. Sileencio je pracovní stůl pro každého, kdo potřebuje právě onu vítanou koncentraci a klid na práci. Boční strany poskytují i akustickou clonu a poskytnou příjemné soukromí.

Nábytková kolekce obsahuje tři verze distanční pracovní stanice a projektově a materiálově zohledňuje udržitelnou budoucnost ve smyslu používání čistě přírodních či šetrných materiálů s využitím recyklace a přírodních procesů.

Jak nápad vytvořit je vznikl?

Koncept pracovních stolů vznikl zcela spontánně a zapadl do kontextu dnešní covidové doby. Už dlouho jsme snili o pracovně v lese, o kanceláři, která je schovaná na lesní mýtině.

Nápad na pracovní stanici dále rozvíjíme a zdokonalujeme prototypy, a to už od prosince 2020.

Foto: Marcel Mochal ze studia LLEV

Pracovní stanice Sileencio pro dva s alpským senem, povrchem patřícím k nejméně nákladným.

Jakou formou jsou v pracovní stanici zakomponovány materiály mech a lišejník?

Stoly jsme realizovali s českou pobočkou rakouské společnosti Organoids, která má know-how na výrobu ekologicky slisovaných přírodních surovin, jako je seno, lišejník, mech, sedmikrásky, káva nebo drcená kůra do tenké dýhy nebo tapety.

Využívají z velké části odpadní materiály, případně si suroviny pěstují nebo odebírají od regionálních farmářů. Materiály jsou slisovány do několikamilimetrové tenké vrstvy, která je aplikována na různý nosný materiál, lepí se například na HPL desky nebo na plátno.

Foto: Archiv studia LLEV

Z pracovních stanic lze sestavit plnohodnotnou kancelář pro více lidí.

My jsme jako základ pro náš design stolů použili lněné recyklované plátno, které se nalepilo na pevný deskový materiál Valchromat vyrobený recyklací dřeva s příměsí organických barviv.

Odkud byl získán mech a lišejník, které jsou součástí materiálu stanic?

Světlezelený mech pochází z odpadního materiálu, který vzniká z výroby zelených stěn floristů. Lišejník pokrývá ve velké míře kůry alpských stromů, jeho částečným šetrným odstraněním člověk pomáhá stromům lépe růst, takže ten byl získán přímo v přírodě.

Marceli, jak náročná je montáž pracovních stanic?

Stoly jsou jednotným objektem, který se přiveze, vybalí a postaví. V případě závěsné varianty se instalují na zeď. Vzhledem k poptávkám na zahraničním trhu začínáme s prototypem, který bude jednoduše zákazníkem smontovatelný a co se týče dopravy i lépe skladný.

Pro koho jsou pracovní koutky primárně určené?

Sileencio je pracovní stůl pro každého, kdo potřebuje klid na práci a hledá kontakt s přírodním materiálem. Nejedná se jen o pracovní řešení do kanceláří nebo open space.

Máme zájemce i mezi rodiči, pro které je tento způsob stolu s bočnicí řešením pro dětský pokoj, který sdílí více dětí. Stoly nabízejí unikátní prostředí imitující les nebo rozkvetlou louku. Vhodné jsou i pro alergiky, seno je speciálně upraveno.

Foto: Marcel Mochal ze studia LLEV

Pracovní stanice s názvem Organoid s mechem

Projekt se dostal do finálové trojice v klání o titul Designér roku v soutěži Czech Grand Design. Patnáctý ročník klání ale nakonec v této kategorii měl jiné vítěze. Jsou jimi Eduard Herrmann a Matěj Coufal.

Speciální kategorií v soutěži je Síň slávy. Do ní byl za celoživotní tvorbu uveden český architekt, designér a profesor Jiří Pelcl.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Studio LLEV je na české designové scéně už dobře známé, získalo i nominaci na Cenu Designbloku roku 2020 za Nejlepší kolekci bytových doplňků, konkrétně řadu interiérových doplňků Myceeliuma a za zmíněný koncept stolů Sileencio.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám