Hlavní obsah

Pořiďte si domů židli, která vám do detailu sedne

Právo, Karolina Černá

Pohodlně a zdravě sedíme na takové židli, která vyhovuje našim tělesným proporcím. Proto si ji před pořízením vždy osobně vyzkoušíme! Co je dobré ještě vědět?

Foto: Ikea

Otočná funkce a nastavitelná výška zlepšují pohodlí při sezení na židli Odger. Cena 2698 Kč.

Článek

Pozornost zaměříme i na nosnost, materiál a vzhled, které by měly odpovídat stylu našeho interiéru. Na co rozhodně nezapomeneme, je stabilita židle a její praktičnost.

V malém prostoru uvítáme skládací nebo stohovatelné typy, do domácích pracoven jsou vhodné židle na kolečkách kvůli snadnému přemísťování.

Jídelní sety

Židle do jídelny pořizujeme nejlépe společně s jídelním stolem. Trh nabízí širokou škálu jídelních setů v sofistikovaných designových provedeních.

Velikost jídelního stolu má odpovídat počtu strávníků, kteří by do sebe neměli narážet ze strany rukama ani nohama pod stolem.

Jídelna je přístavem domova, dejte si záležet na jejím vybavení

Tipy a trendy

Během jídla se lehce opíráme o vysokou opěrku zad. Mírně zakloněný sedák umožňuje pohodlné sezení, při němž si nestlačujeme žaludek.

Vzdálenost horní plochy sedáku židle od horní plochy stolu má být zhruba 24 až 32 cm, vzdálenost horní plochy sedáku židle od dolní hrany rubu stolu má být 17 cm.

Foto: Asko nábytek

Set jídelního nábytku Ricola z kombinace metalicky hnědého kovu a dekoru dřeva na MDF desce zahrnuje jídelní stůl a čtyři židle. Cena 4850 Kč.

Výšku židle vybíráme i s ohledem na výšku osob, které ji budou nejčastěji používat. Šířka sedáku se má pohybovat kolem 45 cm, u židlí s područkami to může být i více.

Pracovní židle

Dobře poslouží typy s ergonomicky tvarovaným opěrákem, sedákem a s nastavitelnými područkami, na nichž spočine předloktí, přičemž lokty svírají zhruba pravý úhel.

Na židli sedíme zpříma, oči jsou v úrovni monitoru, při sezení nestlačujeme vnitřní orgány. Výška opěradla i úroveň bederní opěrky umožňují podporu zad v esovitém prohnutí páteře.

Výšku sedáku nastavíme tak, aby úhel mezi stehnem a lýtkem byl 90 až 100°, chodidla mají na podlaze spočívat celou svou plochou. Regulujeme také hloubku sedáku, jeho plocha maximálně podpírá stehna. Přední hrana sedáku židle nemá stlačovat žilní systém a bránit volnému ohnutí nohou.

Navštívili jsme zahradu, na které vyrůstá nábytek

Tipy a trendy

Židle vybavené tzv. synchronním mechanismem kopírují náš sed, přispívají k aktivnímu sezení. Sklon opěráku a úprava náklonu sedáku je čistě automatická (synchronní), když se zakloníme, přizvedne se sedák a naopak. Díky tomu nepřetěžujeme tělo strnulou polohou.

Židli lze rovněž zaaretovat, tedy zablokovat. Mezi další mechaniky patří základní houpací, asynchronní mechanika zase umožňuje nezávislé nastavení sklonu opěráku a sedáku.

Foto: Ikea

Otočná a výškově nastavitelná židle Lidkullen bez opěráku nás přesune vsedě. Mechanismus sedáku poskytuje aktivní polohu při sezení, která zlepšuje držení těla. Cena 1990 Kč.

Během sezení střídáme aktivní a relaxační fázi. Nejprve držíme rovná záda (sed vzpřímený nebo nakloněný), když ochabujeme, opřeme se celou plochou zad o opěradlo. V aktivní fázi je tudíž sedací plocha nakloněna mírně vpřed, v odpočinkové lehce vzad.

Židlová křesla a další

Židlová křesla nabízejí pohodlí a svým vzhledem koketují s designem křesel, včetně područek a čalounění na širších sedácích. Uplatní se zejména v obývacím pokoji.

Ke zvýšenému pultu nebo k ostrůvku v kuchyni postavíme barové židle. Bývají z plastu s ocelovou konstrukcí a snadno se udržují.

Prohlédněte si, jak vypadají na zakázku vyrobené židle pro Melanii Trumpovou

Tipy a trendy

Dětem dopřejeme hravé židle, nejlépe barevné a hlavně nerozbitné. Z materiálů vsadíme na tvrzený plast nebo odlehčené dřevo.

Školákům pořídíme polohovatelnou pracovní židli na kolečkách, může být tzv. rostoucí, takže se postará o správný vývoj páteře dítěte až do zlomového věku 17 let, kdy tento proces končí.

Materiály a provedení

K nejoblíbenějším materiálům patří dřevo v podobě poctivého masivu z tvrdého dřeva (dub, třešeň, ořech) nebo z dýhované, např. bukové překližky. Díky nátěrům a moření dřeva můžeme vybírat židle různých barev a kreseb na povrchu.

Také konstrukce může být dřevěná, častěji je však z nerez kovu. Výjimku tvoří plastové a skleněné konstrukce, náležející spíše designovým židlím. Své místo v moderních domácnostech nalézají židle z kartonu, o jejichž nosnosti nemusíme pochybovat.

Foto: Ikea

Židle má být bytelná, stabilní, pohodlná, snadno přenosná. Ladí se stylem interiéru a její nohy jsou ošetřeny patkami tak, aby nepoškodily podlahu.

Židle vycházející ze vzhledu klasických ikon jsou oživené pestrým moderním čalouněním s barvami a dezény reflektujícími současné trendy v bytovém textilu, nebo na omak příjemnou ekokůží ve vintage úpravě.

Výhodou moderního textilu jsou povrchové úpravy proti oděru a ušpinění, sedáky skvěle odvádějí teplo a vlhkost.

Anketa

Už jste si někdy koupili židli, která vám nakonec vůbec nesedla?
Ano, už se mi to přihodilo.
63,4 %
Možná. Nevím to už jistě.
4,3 %
Spíše ne.
8,7 %
Ne, to se mi rozhodně nestalo.
23,6 %
Celkem hlasovalo 751 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám