Hlavní obsah

Prohlédněte si, jak vypadají na zakázku vyrobené židle pro Melanii Trumpovou

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leštěné kameny, nasbírané na dně řeky Sávy u slovinského městečka Sevnica, zdobí dvojici židlí vyrobených z ořešákového dřeva. V tomto městečku vyrostla současná první dáma Spojených států Melania Trumpová. Právě pro ni a jejího muže jsou židle určené. Vyrobil je na zakázku místní uznávaný designér a architekt Janez Suhadolc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Židle, které měla dostat k narozeninám Melania Trumpová a její mužVideo: AP

 
Článek

Slovinský designér a architekt Janez Suhadolc kdysi učil současnou první dámu USA Melanii Trumpovou na Fakultě architektury při Lublaňské univerzitě. Tehdy se ještě jmenovala Melanija Knavsová.

Studium nedokončila, jak prozrazuje s úsměvem redaktorům agentury AP designér ve své dílně, a hned dodává, že důvodem byl její všeobecně známý odchod do USA.

Zakázka vyrobit pro ni a jejího muže dvojici židlí nepřišla ale přímo od Trumpové.  „Můj přítel, který je blízkým přítelem Melaniiných rodičů, mě pověřil vytvořením dvou židlí pro ni a Donalda Trumpa a měl v úmyslu přivézt je do Států při příležitosti Melaniiných dubnových narozenin,” vysvětluje účel, jaký měly židle v Bílém domě sehrát. Větší je určena pro prezidenta, zdobnější pak pro jeho choť.

K předání zatím nedošlo kvůli bezpečnostním opatřením, k nimž většina zemí světa v době koronavirové pandemie přistoupila.

Designér využívá k tvorbě nábytku kukuřičný škrob

Tipy a trendy

Suhadolc vyrábí židle ručně podle vlastních návrhů. Základním materiálem je dřevo, a to konkrétně dřevo ořešáku natěženého ve Slovinsku. Suhadolc považuje právě toto dřevo za velmi typické pro svou zemi a také cenné.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zakomponování leštěných kamenů do díla je pak rozpoznávacím znamením jeho tvorby. V podobném stylu vytvořil dvě křesla pro bývalého papeže Jana Pavla II. při příležitosti návštěv svatého otce ve Slovinsku v letech 1996 a 1999. Jedna z nich nese název Arbor Vitae neboli Strom života, zatímco druhá je vyrobena v gotickém stylu tak, aby připomínala nejvyšší horu Slovinska, Triglav.

Reklama

Související články

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Balkon, terasa i malý dvorek lze přizpůsobit venkovnímu životu a my si můžeme užívat v zeleni. Počasí je příjemné, dny se prodloužily a mít vlastní oázu klidu...

Výběr článků

Načítám