Hlavní obsah

Hledáte nevyužitý prostor? Předělejte starou půdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bytová otázka je pro mladé rodiny opravdu palčivé téma, protože bydlení je pro většinu naprosto cenově nedostupné. Jednou z možností je určitě rekonstrukce půdních prostor. Tento specifický prostor má svoje kouzlo, šikminy kopírující tvar střechy mohou přinést zajímavá řešení, ale i nečekané problémy.

Foto: Robert Virt

Půdní vestavba je podařená, když máte velký přísun denního světla a zajištěno větrání.

Článek

Proměnit zaprášenou půdu na útulný byt není snadná cesta. Určitě se vyplatí přizvat na poradu odborníka, projektanta či statika, který zhodnotí, zda je prostor k rekonstrukci vůbec vhodný. Může zjistit poničený krov, střechu, která by rekonstrukci značně prodražila.

Také je možné, že se i přes dobrý stav nemusí půda k vestavbě hodit. Třeba nemá požadovanou světlou výšku nejméně 230 cm, tvar střechy nedovoluje komfortní bydlení (nejvhodnější je sedlový typ střechy). Limity lze mít i od památkářů.

V hledáčku je světlo

Záplavu světla na půdě nehledejte, proto myslete na dodatečné a dostatečné prosvětlení.

Nabízejí se samozřejmě střešní okna, jež lze dát do různých sestav, ale zajímavou variantou jsou rovněž vikýře. Vikýřová okna totiž zachovávají svislou plochu, takže podkrovní prostor se šikminami efektně využijete.

Anketa

Máte v domě nepoužívanou půdu?
Ano máme.
52,8 %
Půdu máme, ale využíváme ji.
28,1 %
Ne, půdu nemáme.
19,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 89 čtenářů.

V případě vikýře také nedochází ke zhoršení izolačních vlastností skla a díky dobré přístupnosti k nim je snadná i údržba.

Počítejte však s tím, že často kvůli atypickým tvarům mohou mít vikýřová okna omezené možnosti otevírání, např. může chybět možnost otevření na ventilaci.

Foto: Robert Virt

Půdní prostory vyžadují střešní krytinu opatřenou hydroizolací, obvodové konstrukce musí být zateplené.

Foto: Vekra

Celoskleněné dveře mohou být otočné, posuvné, kyvné, jednokřídlé i dvoukřídlé. Kombinovat je lze také s bočními či horními světlíky.

Denní světlo vyžaduje celý podkrovní prostor, který je často záměrně propojený a otevřený, případně opticky oddělený jen příčkami. Přivést světlo do temných koutů lze pomocí skla (příček, dveří), které mezi dvěma místnostmi vytvoří předěl, ale přitom zůstanou vizuálně propojené. A v místech, kde si přejete zachovat intimitu, je možné použít neprůhledné sklo.

Podle čeho vybírat půdní schody skryté za víkem

Jak na to
Suchá výstavba se vyplatí
Podlahy a příčky se v podkroví vyplatí realizovat tzv. suchou výstavbou. Materiály jsou lehké, nezatěžují konstrukci domu, dobře se skladují, snadno a rychle se s nimi pracuje. Sádrokarton, SDK či OSB desky, palubkové obklady, dřevotřískové desky, to vše uplatníte. Zaměřte se i na nosnost příčky (zatížení nábytkem) a potřebné zvukově izolační vlastnosti.

Achillova pata? Úložné prostory

Potřebujeme jich hodně a máme pocit, že jich nikdy není dost. Mluvíme o úložných prostorech, které jsou v podkroví podstatné. Atypický prostor vyžaduje atypický nábytek, hledá se proto každý volný centimetr.

Nábytek raději světlý
Chcete prostor opticky zvětšit, cítit se v něm optimisticky, svěže? Tak se raději vyvarujte tmavého nábytku a tmavších ploch, používejte je pouze v detailech. Světlé odstíny a lesk jsou ta správná volba! Oblíbená je tradiční bílá, slonová kost, vanilka, světle šedá, dub pískový, borovice bělená. A pamatujte: lesklý nábytek odráží světlo a prostor dokonale rozjasní.

Skvělou volbou je vestavěný nábytek zhotovený na míru, problémem nejsou ani šikmé stropy. Skříně, jež sahají od podlahy po strop, nabídnou i mnohem více místa než ty klasické.

Tvořit mohou rovnou celou stěnu, a být tak dominantním prvkem v interiéru: pohrajte si určitě s výběrem vzhledu dvířek, myslete na odstín, povrchovou úpravu a vzájemnou kombinaci materiálů.

Jak stylově zařídit půdní byt

Jak na to
Foto: Trachea

Úložné prostory vždy oceníte, proto si nechte vyrobit na míru vestavěný nábytek. Poskytne úložné místo od podlahy ke stropu.

Foto: Dřevojas

Do malé podkrovní koupelny je možné umístit nábytek s menší hloubkou, preferujte bílý, s leskem.

Někdy je složité popasovat se s podkrovní koupelnou. Na trhu je k dispozici i nábytek s menší hloubkou, jenž nezabírá tolik místa, ale drobnosti šikovně pojme.

Dále jsou to různé umyvadlové skříňky určené do malých koupelen, jež mají maximální hloubku jen 38 cm a vejdou se i do malé koupelny nebo úzkého prostoru toalety.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Slabý článek domu? Půda. Zateplete ji

Rostoucí ceny energií vedou k úvahám, jak co nejvíce ušetřit. To lze výrazně ovlivnit zateplením domu. A je to často půda, kudy utíká teplo, a majitelé jí...

Výběr článků

Načítám