Hlavní obsah

Pánskému bytu vládne cenný kulečníkový stůl

Stylový historický kulečníkový stůl měl být původně jen součástí zařízení pánského bytu v brazilském São Paulu. Jeho majitel si přál domov v moderním žánru, jenž by byl zároveň odrazem jeho životního stylu a osobnosti. Brazilský architekt Diego Revollo však právě stůl povýšil na ústřední bod interiéru a tím určil jedinečnou atmosféru celého bytu.

Foto: Fran Parente

Ústředním prvkem obývacího pokoje pánského bytu je kulečníkový stůl.

Článek

Byt, který si majitel pořídil, byl v domě z počátku 21. století. Jeho zařízení pocházelo ještě z první dekády milénia, a tak vyhlíželo již poněkud zastarale. Hlavně to ale nebyl jeho styl. Oslovil proto architekta, který má se zařizováním pánských bytů zkušenosti, aby mu vytvořil domov, ve kterém bude jasné, kdo zde bydlí a jaký životní styl vede.

Původně jej ani nenapadlo, že by měl interiér vykazovat nějak výrazné maskulinní prvky. Když ale přibývaly jednotlivé části zařízení, vyplynul právě tento ráz na povrch a ukázal se být klíčem k celému projektu. A klienta myšlenka pojednání bytu jako pánského budoáru nadchla.

Byt s užitnou plochou 340 m² má poměrně velký obývací pokoj s prosklenými dveřmi vedoucími na balkon. Zdálo se praktické rozdělit jej na dvě zóny, kde jedné vévodí pohodlná sedací souprava, zatímco hlavním prvkem druhé je krb a sezení s dvěma konferenčními stolky kolem něj.

Foto: Fran Parente

Ryze pánský styl bytu se vyvíjel v návrhu postupně.

Foto: Fran Parente

K pohodlnému odpočinku a lenošení je vyhrazena druhá strana obývacího pokoje s velkou sedací soupravou.

Oba prostory bylo třeba nějak nenásilně, a přesto jasně oddělit. K tomu se skvěle hodil kulečníkový stůl. Bylo ovšem zřejmé, že kulečníkový stůl na takto prominentním místě musí mít čím zaujmout. Musí mít styl, atmosféru, musí to být prvek, ke kterému se automaticky stočí každý pohled.

Architekt takový stůl objevil. Byl to model Centennial Pool Table ve stylu art deco z roku 1946 od světoznámé americké značky Brunswick, která jej vyráběla v rámci pamětní edice u příležitosti stého výročí založení firmy. Architekt tedy od sběratele tento stůl koupil a nechal jej pečlivě restaurovat.

Černá, bílá a oblé linie. Tak vypadá domov pro rodinu, jež si přála vystoupit z komfortní zóny

Tipy a trendy

K pokoji se ze strany připojuje také jídelna, jejíž prostor je ovšem oddělen od obýváku jedním schodem a také nepřehlédnutelně světlejším laděním.

Zatímco obývacímu pokoji vládne kombinace šedé, krémové a tmavě hnědé s detaily v tmavomodré a barvě bordó, jídelna je zařízena především ve světlých odstínech zmíněných barev. Dominantou je pak rozměrný abstraktní obraz v barvě korálu.

Foto: Fran Parente

Jídelna přejímá styl obývacího pokoje, je ovšem mnohem světlejší.

Zásahu se dočkal také strop, který byl původně sjednocený podhledem ukrývajícím veškerou infrastrukturu, především rozvody klimatizace. Ten ale výšku obývacího pokoje nepříjemně snižoval, a tak architekt podhled nechal strhnout a nahradil jej sádrovými imitacemi nosníků, které mají stejnou funkci, ale zároveň vytvářejí jednoduché srozumitelné linie a jsou nenásilným odkazem na v zemi dosud ctěný brutalistní styl.

Anketa

Líbilo by se vám mít kulečníkový stůl v obývacím pokoji?
Ano, to by bylo moc pěkné!
54,5 %
Záleželo by na tom, jak by vypadal...
3,7 %
Nijak zvlášť mě ta představa neuchvacuje...
17,9 %
Ne, to by se mi nelíbilo.
23,9 %
Celkem hlasovalo 380 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám