Hlavní obsah

Ostrava opravila za 132 milionů pohádkový palác architekta Františka Grossmanna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava má architektonický skvost. Radnici se podařilo opravit památkově chráněnou Grossmannovu vilu, která byla přesně před sto lety zkolaudována jako rodinné sídlo a stavební kancelář architekta Františka Grossmanna. Vila i zahrada mají nyní z valné většiny podobu jako v roce 1924. Město za záchranu památky zaplatilo 132 milionů korun.

Otevření Grossmannovy vily v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

Magistrát Grossmannovu vilu otevře od 4. dubna s prohlídkami pro veřejnost. Doufá, že se z památky stane nová dominanta města, která bude fungovat jako proslulá brněnská vila Tugendhat.

Stoletá budova měla za sebou řadu různých zásahů a před rekonstrukcí, která začala v roce 2021, nebyla v dobrém stavu. Objekt byl například napaden dřevomorkou a zatékalo do něj. Přesto se město rozhodlo do tak náročného projektu jít.

„Uplynulá desetiletí přinesla vile i neodborné zásahy. Objekt byl využíván k bydlení, později i jako školské zařízení, léta také chátral, což se samozřejmě podepsalo na stavu domu, a záchrana přišla takřka v hodině dvanácté,“ uvedl ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Poděkoval všem, kteří přispěli k záchraně tohoto výjimečného historického objektu. „Ostrava tak má po industriální památce Dolní Vítkovice a zoo další turistický cíl. V širokém okolí opravdu nic podobného není. Je to unikátní stavba, jak svým rozsahem, tak i rekonstrukcí,“ řekl primátor.

Pomohly dobové fotografie

„Nejsložitější bylo vypátrat, jak budova původně vypadala. Naštěstí k tomu byla spousta dobových fotografií. Museli jsme vybrat, které z časů vily budeme chtít prezentovat. Nakonec jsme se rozhodli, že obnovíme vilu co nejvíce k podobě v roce 1924,“ vysvětlil architekt projektu Daniel Vaněk. Podle něj se proměna povedla skoro na sto procent.

Na záchraně objektu se podíleli i restaurátoři brněnské firmy Tabernákl, specializující se už 32 let na obnovu kulturních památek v Česku. Přispěli i na obnovu vily Tugendhat. Hlavní restaurátor firmy Libor Urbánek uvedl, že architekt a stavitel František Grossmann byl nesmírně precizní člověk se smyslem pro detail.

„Důkazem byly naprosto skryté konstrukční spoje vestavěného mobiliáře a prvků v místnostech vily. Trvalo nám někdy opravdu dlouho, než jsme přišli na to, jak jsou k sobě některé prvky spojeny,“ popisoval Urbánek.

Dodal, že architekt Grossmann obdivoval zámecké interiéry tehdejší aristokracie. Ve vile se například nalezly historické parkety stejných rozměrů a stejného vzoru jako ty ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku v Kroměříži.

Ostrava má další netradiční objekt v Dolní oblasti Vítkovice od architekta Pleskota

Tipy a trendy

Otevření vily pro veřejnost

Zachráněnou památku bude provozovat městská společnost Černá louka. Město chce vilu využívat i pro reprezentativní účely. Výtěžek z prvních prohlídek půjde na mobilní hospic Ondrášek. Prozatím bude vila otevřená od pátku do neděle, od léta by to ale mělo být už od úterý do neděle.

Grossmannovu vilu najdou lidé v Moravské Ostravě v ulici Na Zapadlém poblíž krajského úřadu. Architekt Grossmann v ní bohužel nakonec žil s rodinou jen deset let. Dostihla ho hospodářská krize. Kvůli dluhům spáchal ve vile v roce 1933 sebevraždu. O dva týdny později se ve vile oběsila i jeho žena.

Anketa

Znali jste osud Grossmannovy vily?
Ano, je to přece slavná ostravská vila
28,1 %
Myslím, že jsem to jméno zaslechl/a...
3,6 %
Ne, o této vile a jejím osudu jsem dosud neslyšel/a
68,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1320 čtenářů.

Špičkový koncertní sál se začne v Ostravě stavět ještě letos. Město vybralo zhotovitele

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám