Hlavní obsah

V Ostravě postaví Městečko bezpečí. Lidé se v něm budou učit, jak zachraňovat životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě se má letos začít s výstavbou unikátního Městečka bezpečí, ve kterém se lidé budou učit, jak zachraňovat životy. Areál za 261 milionů korun má do roku 2026 vzniknout u integrovaného výjezdového centra hasičů v ostravském Zábřehu.

Foto: Vizualizace - MSK

Takto má vypadat ostravské Městečko bezpečí.

Článek

Projekt chystá už více než deset let Moravskoslezský kraj, který nyní plánuje získat peníze z evropských zdrojů. „Finančně se kraj bude spolupodílet i ze svého rozpočtu. Přispěje ale i statutární město Ostrava, které je partnerem projektu,“ uvedla krajská mluvčí Nikola Birklenová.

Partnery projektu jsou také jednotlivé složky záchranného systému, které na přípravách spolupracují. Městečko bezpečí nabídne návštěvníkům možnost vyzkoušet si na vlastní kůži nejrůznější krizové situace, ve kterých se mohou v běžném životě ocitnout.

„V několika domcích budou připraveny simulace například zkratu elektrospotřebiče, vzniku požáru, pádu těžkého kusu nábytku nebo například úrazu,“ popsala krajská mluvčí. Hlavně děti a senioři, kteří patří k těm nejohroženějším, si tak budou moci vyzkoušet, jak v dané situaci budou reagovat.

Bezpečí domova: myslete na sklep i garáž

Tipy a trendy
Foto: Vizualizace - MSK

Pohled na ostravské Městečko bezpečí

„Projekt je zaměřený na bezpečnost a prevenci, má posílit znalosti a dovednosti obyvatel při mimořádných událostech. Městečko budou navštěvovat děti ze základních škol, ale i studenti středních a vysokých škol, také pedagogičtí pracovníci zabývající se prevencí nebo například senioři,“ upřesnila Birklenová.

Důležitý nadregionální projekt

Někteří krajští opoziční zastupitelé upozorňují na finanční náročnost provozu takového areálu. Náměstek moravskoslezského hejtmana pro finance Jaroslav Kania (ANO) však uvedl, že provozní náklady Městečka bezpečí budou hrazeny z prostředků, které stát dává na prevence a školení hasičům, záchranářům a policistům.

Foto: Vizualizace - MSK

Takto má vypadat ostravské Městečko bezpečí

„Je to důležitý nadregionální projekt, na kterém kraj pracuje přes deset let. Podobný areál mají v Česku zatím jen v Karlových Varech. Pro prevenci a výchovu naší mladé generace je velmi důležitý. Lokalita byla vybrána záměrně, protože je v docházkové vzdálenosti od krajského hasičského sboru,“ vysvětlil krajský zastupitel Josef Babka (KSČM), který je předsedou komise pro bezpečnost a integrovaný záchranný systém rady kraje.

V České republice existuje zatím pouze jeden stejně zaměřený areál, a to Centrum zdraví a bezpečí – Svět záchranářů v Karlových Varech. Provozuje jej Asociace Záchranný kruh.

Anketa

Bylo by potřeba podobné zařízení také ve vašem kraji?
Ano, rozhodně.
62,9 %
Asi by bylo dobré, kdybychom tu také něco takového měli...
0,9 %
Myslím, že to není tak moc potřeba.
2,6 %
Ne, podle mě to jsou vyhozené peníze.
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 340 čtenářů.

Bezpečný domov se týká hlavně dětí

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Městečko bezpečí

Výběr článků

Načítám