Hlavní obsah

Ostrava má další netradiční objekt v Dolní oblasti Vítkovice od architekta Pleskota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový a zároveň architektonicky velmi zajímavě řešený hotel otevřeli v pondělí v Dolní oblasti Vítkovice, jež je sama ostravskou kulturní památkou. Hotel nese jméno VP1 Art a lidé ho najdou naproti bývalé vysoké peci č. 1, z níž vznikla proslulá šroubovicová věž Bolt Tower. Pod jeho podobou je podepsán uznávaný architekt Josef Pleskot.

Foto: Dolní Vítkovice

Hotel má i novou restauraci pro 60 hostů.

Článek

„Hotel vznikl přestavbou socialistického zdravotnického střediska, které sloužilo zaměstnancům někdejších Vítkovických železáren Klementa Gottwalda. Jeho proměna byla opět podle projektu AP Atelieru mezinárodně uznávaného architekta Josefa Pleskota,“ sdělila Eva Kijonková, mluvčí Společnosti Cylinders Holding, která hotel otevřela.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Areál hotelu

Dodala, že architekt z objektu bez jednotného výrazu, který se několikrát přestavoval, stvořil hotel pro rodiny s dětmi a s restaurací pro minimálně 60 lidí.

Zároveň se podařilo zachovat charakter budovy, jejíž ráz předurčovalo mimo jiné použití mramoru a dobových materiálů reálného socialismu. Celkově tak objekt zapadá do kontextu ostravské industriální památky.

Památkově chráněné nádraží ve Vítkovicích se snad brzy dočká opravy

Tipy a trendy
Foto: Dolní Vítkovice

Pokoje uvnitř hotelu

Generální ředitel Společnosti Cylinders Holding Jan Světlík objasnil, že budova je vlastně slepencem ze dvou staveb a její rekonstrukce za desítky milionů korun byla nesmírně obtížná.

Foto: Dolní Vítkovice

Společné prostory uvnitř hotelu

„Propojit budovy šlo, ale udělat z toho funkční hotel s restaurací, to samozřejmě byl obrovský problém. Pan architekt Pleskot to vymyslel tak, že se tady udělala vestavba, takový skleník,“ vysvětloval Světlík. Doplnil, že za pár let bude opěrná zeď hotelu zarostlá břečťanem, takže vznikne krásné posezení s výhledem do zeleně.

Architekt je přitom v Dolní oblasti Vítkovice velice činný. Jeho rukopis nese již zmiňovaná Bolt Tower, multifunkční hala Gong vzniklá přestavbou plynojemu, lávka spojující Dolní oblast Vítkovice s centrem města a další.

Ostrava má novou lávku podle architekta Josefa Pleskota

Domácí

Hotel je i galerií významných umělců

Součástí nově otevřeného ostravského hotelu je i trvalá expozice děl fotografa Jindřicha Štreita, výtvarníka Jiřího Slívy a slezské malířky Heleny Salichové.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V hotelu je i trvalá galerie

„Je potřeba zmínit unikátní kolekci 78 originálních fotografií Jindřicha Štreita, který před 16 lety vydal knížku Vítkovice, do níž svým charakteristickým způsobem rok sbíral okamžiky po vítkovických dílnách, kancelářích a skladech,“ upozornil Světlík s tím, že jde o první výstavu těchto Štreitových prací.

Díla všech tří zmíněných umělců budou rozmístěna nejen v budovách hotelu VP1, ale i v blízkém okolí a ve venkovní části nové restaurace.

Špičkový koncertní sál se začne v Ostravě stavět ještě letos. Město vybralo zhotovitele

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám