Hlavní obsah

Pomalé hrnce jsou ideálním pomocníkem pro chataře a chalupáře

Novinky, tnk

Letním trendem v oblasti spotřebičů jsou pomalé hrnce, které ulehčují vaření na chatách a chalupách. Jsou určené předně na pomalejší vaření při nižší teplotě, takže vařit v nich chalupářský guláš zvládne každý. V řadě z nich se dá ale i péct, takže jsou dobrým doplněním malých a stísněných kuchyněk bez sporáků a trub.

Foto: Bionaire

Pomalý hrnec CrockPot SCV 400RD můžete uložit i do chladničky.

Článek

Zájem Čechů o trávení dovolené v tuzemsku se projevil i ve vybavování chat a chalup v letní sezoně. Hitem jsou pomalé elektrické hrnce, které umožní komfortně péct a vařit i ve stísněnějších kuchyních a náročnějších podmínkách na chatách a chalupách.

V meziročním srovnání od prvního května do konce června 2020 zájem o elektrické hrnce vzrostl dokonce o 158 procent. Vyplývá to z dat nákupního rádce Zboží.cz.

Foto: Camry

Pomalý hrnec CR 6410 o objemu 6,5 l je ideální pro velkou rodinu.

Během vaření v pomalých hrncích není nutná neustálá kontrola pokrmu. Hrnce jsou vybaveny funkcí udržení teploty, takže je možné dát ráno jídlo vařit, pobývat na zahrádce a na oběd už jen přijít k prakticky hotovému.

Foto: Klarstein

Bankett Slow Cooker umožňuje vaření na nízké teploty po delší dobu.

„Na Zboží.cz jsou trendem a novinkou poslední doby hlavně takzvané crock-poty neboli pomalé hrnce, ve kterých se vaří a peče déle a na nižší teplotu. Chataři v nich rádi připravují zejména guláše, vepřová kolena a podobné pochoutky. Aby se maso rozpadalo a bylo měkké, je třeba delší doba vaření, takže tyto hrnce jsou ideální volbou,“ uvádí Jan Kriegel, manažer zmíněného nákupního rádce.

„Přednost tohoto způsobu vaření spočívá v zachování vitaminů a aroma, intenzivnějším proniknutí koření do potravin a chutnější šťávě,“ říká Zdeněk Švestka, obchodní manažer společnosti Dynamic Trade. I on potvrzuje boom v zájmu Čechů o pomalé hrnce.

Foto: Profi Cook

Hrnec PC – SV 1112 Sous Vide má kapacitu dokonce 8,5 litru.

Pokud vybíráte hrnec do opravdu málo vybavených kuchyněk, volte modely, které umožňují univerzální použití, a takové, ve kterých se dá vařit i v páře, péct, opékat, smažit, dusit či restovat.

Mějte ale na paměti, že takové hrnce mají zpravidla větší objem i hmotnost a také vyšší cenu.

Hrnce vybírejte podle velikosti rodiny

„Při výběru pomalého hrnce se musíme zamyslet i nad tím, pro kolik lidí budeme vařit, podle toho volíme velikost hrnce. Pro jednotlivce volíme hrnec o obsahu 2,4 litru, pro dvojici 3,5litrový a pro rodinu velký pomalý hrnec o obsahu 5,7 až 7,5 litru,” říká obchodní ředitelka Stanislava Šmejcová ze společnosti Řídící systémy, prodejce značky Bionaire.

Neméně důležitý je podle ní také materiál, ze kterého je vyrobena vnitřní varná nádoba.

„Tradiční keramická nádoba je z přírodního materiálu a dá se použít i k zapečení jídla v troubě. Můžete si ale zvolit i hliníkovou nádobu s nepřilnavým povrchem k použití na sporáku, a to i na indukčním,” uvádí příklad.

Foto: Sogo

Hrnec SS-10055 pro tříčlennou rodinu má leštěné nerezové oválné tělo s kapacitou 3,5 litru.

Při výběru hrnce na chaty a chalupy je vhodné brát v úvahu nejen příkon, který určuje rychlost a efektivitu přípravy jídla, ale i čistitelnost hrnce, která by měla být snadná a jednoduchá.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Lednici si kupujte vždy na míru

Dokud lednice funguje, bereme ji jako samozřejmost. Jakmile se však pokazí, je to téměř pohroma. Naštěstí ji lze rychle nahradit. Jak vybrat správně?

Výběr článků

Načítám