Hlavní obsah

Jak se žije ve Vertikálním lese

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vertikální lesy italského architekta Stefana Boeriho nejsou pro nikoho, kdo se zajímá o moderní architekturu, překvapením. Většina lidí je ovšem zná pouze v podobě návrhů, z renderových obrázků. Redaktoři agentury AP první takto vytvořený „les”, tedy dvojici domů obrostlých desítkami živých stromů, v italském Miláně navštívili a u jeho obyvatel zjišťovali, jak se v něm žije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zelené budovy v šedém MiláněVideo: AP

 
Článek

„Myslím, že téma zalesňování je jednou z velkých výzev dneška. Je to jeden z nejefektivnějších způsobů, které máme, vedoucích ke změně klimatu. Je to jako boj na poli nepřítele. Máme tu města, která jsou jedním z hlavních původců klimatických změn, a tak se snažíme tato města při boji s nimi využít skrze produkci oxidu uhličitého, jejž rostliny spotřebovávají a naopak produkují kyslík,” říká architekt Boeri.

Stromy a další rostliny rostoucí po celém povrchu domů ve speciálních kapsách mění v průběhu roku svůj vzhled, což fasády činí zajímavými a proměnlivými po celý rok. Zároveň přitahují do města rozličné druhy živočichů, a tak obyvatelé města žijí nikoli jen s květinami, ale v kompletním, nově se rozvíjejícím a velice specifickém biotopu, jenž je mnohem příznivější než typické šedé městské prostředí.

„Skutečnost, že mi rostliny svým způsobem rámují byt, znamená, že v něm mám mnohem čerstvější vzduch, méně škodlivý. Navíc, navzdory tmavé barvě budovy také dokážou zachytit spoustu slunečního světla a tepla, takže, abych pravdu řekla, nikdy jsem nemusela pouštět klimatizaci,” pochvaluje si obyvatelka Vertikálního lesa, paní Simona Pizziová.

Architekt Boeri pak poukazuje i na výsledky vědeckých studií jasně prokazující pozitivní vliv přítomnosti zeleně nejen na fyzické zdraví lidí, ale i na jejich duševní stav.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Z nevšedních domů mají ovšem radost i lidé bydlící v jejich okolí. „Toto jsou určitě zelené plíce města, které rozhodně potřebujeme. I pro děti je teď každá vycházka ven lepší, což je báječné,” raduje se Francesco Maria Paolo Vitale. Jeho slova potvrzuje také Ivan Kravčuk, další ze sousedství: „Zeleň pomáhá zlepšit naše životní prostředí. Pročišťuje vzduch Milána. Musíme se o ni starat. V našich zahradách, na balkonech. Rostliny jsou prostě základ, a proto si musíme chránit i tento neobvyklý park.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám