Hlavní obsah

Neobyčejná stavba organických tvarů slouží jako muzeum, domov v něm mají i různé druhy hmyzu

Od čtvrtka mají newyorčané, a nejenom oni, možnost navštívit novou budovu Amerického přírodovědného muzea, která zaujme už na první pohled. Její organické tvary plně odpovídají účelu objektu, v němž zájemci naleznou mj. i výstavu více než půl milionu živých exemplářů 18 druhů hmyzí říše. Těšit se mohou například na motýly a mravence.

Nová budova Přírodovědného muzea v New Yorku je rozsáhlým architektonickým dílem inspirovaným přírodními tvaryVideo: AP

 
Článek

Nové křídlo Amerického přírodovědného muzea v New Yorku nese název Centrum Richarda Gildera pro vědu, vzdělávání a inovace a jako propojení různých částí kampusu muzea vznikalo skoro deset let. Jeho výstavba pak vyšla na 465 milionů dolarů (10 mld. korun).

Stavba na první pohled zaujme svými organickými tvary, její křivky jsou inspirované kaňony a jeskyněmi amerického Západu. Pokud na vás působí propleteně, pak splnily svůj účel. Mají totiž podpořit hlavní myšlenku, že v přírodě je vše vzájemně provázané.

Muzeum kulturního dědictví má podobu očí, jimiž se krajina dívá kolem sebe

Tipy a trendy

Zatímco se v budově Gilderova Centra chystají na přijetí prvních návštěvníků, jeho stálí obyvatelé jsou už nějaký čas na svém místě. A není jich, věru, málo – přes půl milionu!

Řeč je samozřejmě o hmyzu, v centru budovy je totiž nová expozice hmyzu s 18 druhy a zjevně je na co se těšit. Drobní mravenci pochodují po skleněném mostě nad hlavami lidí. Obří velryby se prohánějí podél stěn. Příchozí mohou vstoupit do Vivária, kde se mohou pokochat více než tisícem můr a motýlů.

Vědci vytvořili pro jednotlivé druhy expozice zařízené tak, aby se co nejlépe blížily jejich přirozeným biotopům a malí tvorové se v nich cítili spokojeně. Motýlí zahrada tak imituje tropické prostředí s jeho typicky vysokými teplotami a vlhkostí.

A pak tu jsou například mravenci. V oddělení nazvaném Insectarium je na půl milionu mravenců rodu atta, kteří procházejí v zástupech se vztyčenými kousky listů po skleněném mostu nad hlavami návštěvníků a míří do prosklených baněk podél zdi, v nichž lze pozorovat, jak si v nich na substrátu z nasbíraných listů pěstují houby, které jim slouží jako potrava.

Tak, jak bylo předpovězeno

Budovu Gilderova Centra navrhli architekti ze Studia Gang pod vedením Jeanne Gangové. Objekt s užitnou plochou 21 367 mje zajímavý už sám o sobě, neboť propojuje 11 budov muzea a vytváří souvislý kampus napříč čtyřmi městskými bloky a dotváří nyní celý komplex tak, jak si stavitelé muzea představovali před více než 150 lety. I v tomto směru se tak Gilderovo Centrum stalo ztělesněním jednoho ze základních poselství muzea: veškerý život je propojen.

Anketa

Líbí se vám architektonická díla s organickými tvary?
Ano, ta se mi moc líbí.
90 %
Jen některá.
10 %
Ne, takové stavby se mi nelíbí.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Gočárova stavba, která předběhla svou dobu. Jaroměř otevřela zrekonstruovaný Wenkeho dům

Bydlení

Reklama

Související témata:
American Museum of Natural History
Studio Gang

Související články

Výběr článků

Načítám