Hlavní obsah

Gočárova stavba, která předběhla svou dobu. Jaroměř otevřela zrekonstruovaný Wenkeho dům

Sídlo Městského muzea v Jaroměři z roku 1911 prošlo rekonstrukcí. Na konci minulého měsíce se otevřelo opět veřejnosti. Dílo postavené podle návrhu známého architekta Josefa Gočára nechal vybudovat podnikatel Josef Wenke pro rozšiřující se rodinné podnikání. Inspiroval se moderními obchodními domy v zahraničí. Budova je dnes národní kulturní památkou.

Jaroměř otevřela zrekonstruovaný Wenkeho důmVideo: Novinky

 
Článek

Klasická architektura, secese i začínající kubismus. To vše v sobě propojuje budova bývalého obchodního domu Josefa Wenkeho v Jaroměři na Náchodsku. Pro ambiciózního podnikatele ho na počátku 20. století navrhl tehdy třicetiletý architekt Josef Gočár, kterého největší projekty a sláva teprve čekaly.

„Wenke velmi dobře věděl, jakou stavbu chce. Už od prvních počátků si přál železobetonovou stavbu, která nebývala v té době běžnou,“ říká Martina Vítková, historička a kurátorka městského muzea, které v objektu sídlí od roku 1947. Inspiraci jezdil pokrokový podnikatel čerpat do Prahy i do zahraničí, například do Vídně či Drážďan.

Foto: Archiv Městského muzea v Jaroměři

Josef Wenke (vlevo)

Fantova budova už dost prokoukla, odhalili tam i zamalovaný znak. Štáb Novinek natáčel uvnitř

Domácí

Uspěl Gočár

Předchozí dva návrhy, od učitele řemeslné školy Josefa Hofmana a místního stavitele Josefa Máši, ale Wenkemu nevyhovovaly. „Dochovalo se dokonce šest stran detailního popisu toho, jak si Wenke svůj budoucí obchodní dům představoval,“ zmiňuje naše průvodkyně.

Jeho moderní vizi nejen o vzhledu, ale také účelnosti a využití mu splnil až Gočár. „Navrhl také průčelí, dnes velmi unikátní, se sklo-ocelovou konstrukcí, která není nosná, ale je zavěšená na konstrukci stavby,“ popisuje historička unikátní fasádu, kterou kolemjdoucí nemůžou na hlavní třídě přehlédnout.

Foto: Novinky

Pohled z ulice

Objekt je dnes jedinečnou památkou moderní české architektury, která i díky předsazenému průčelí předběhla svou dobu. Velkolepě pojatý obchodní dům s rozměrnými skleněnými výlohami se otevřel v květnu roku 1911. Svého času byl největší v severovýchodních Čechách.

Muzeum nyní do přízemí rozmístilo několik elegantních prodejních regálů a pultů tak, jak dle dobových fotografií vypadaly v době otevření.

Tudy se proháněl filmový Amadeus. Zámek v Kroměříži zahájil sezonu, po renovaci září Sněmovní sál zlatem

Tipy na výlety

Tři generace

„S novou expozicí městského muzea se sem vrací příběh rodiny Wenke a její obchodní činnosti,“ vysvětluje Vítková, čemu je věnovaná hlavní výstava v přízemí.

„S každou generací přišlo něco nového. První generace, Albert Wenke, vybudoval prosperující firmu, přinesl sem do Jaroměře mušlovou výrobu,“ přibližuje kurátorka. Nejrůznější výrobky ozdobené mušlemi z dovozu z Hamburku jsou tu také k vidění – třeba ozdobné krabičky, papírenské zboží či dámské boty.

Foto: Novinky

Ukázka výrobku s mušlemi.

„Druhá generace, Josef Wenke, postavil tento moderní obchodní dům, který neztratil nic ze své modernosti. Dnes je budova národní kulturní památkou,“ připomíná historička. Ve velkoobchodě bylo prý k sehnání vše od galanterního zboží přes hračky až po kompletní výbavu pro nevěstu. „A po celou dobu samozřejmě i to mušlové zboží,“ dodává k sortimentu Vítková. Wenke provozoval také zásilkový obchod na objednávku.

Foto: Novinky

Prodejní regály a pulty se sem vrátily.

„Třetí generace přinesla do Jaroměře prodej automobilů a v obchodním domě byly zaparkované motocykly a automobily i ve výkladní skříni,“ říká Vítková. Proto i v rámci současné expozice je celá jedna výstavní místnost určena právě automobilismu.

Následující Velká hospodářská krize ale na rodinu dopadla těžce, kvůli dluhům museli obchodní dům i vedlejší budovy, které vlastnili, prodat.

Foto: Novinky

Dům je od roku 2017 národní kulturní památkou.

Lustr dominuje

Od výstavy v přízemí se přesunujeme do prvního podlaží. I zde, na otevřeném kruhovém ochozu, který vzdušně propojuje dvě patra, se kdysi nacházely regály se zbožím. Galerie bude teď sloužit ke stálé výstavě prací místních umělců.

„Zákazníci tu chodili po xylolitové podlaze, ta byla při rekonstrukci nově obnovena. A mohli obdivovat krásný lustr od Josefa Gočára, který prostoru dominuje, a jeho výzdobu kazetového stropu,“ ukazuje historička na výrazné prvky zdobící zdejší prostor.

Foto: Novinky

Lustr navrhl Josef Gočár.

„Gočár byl též autorem vnitřního vybavení, bohužel se do dnešního dne nezachovalo. Na jeho výrobě se podílel místní truhlář Václav Antropius a jeho dílo tu máme vystavené,“ poukazuje Vítková na zápůjčku z Moravské galerie v Brně.

A ještě na jednu věc nás zde upozorňuje: „Určitou technickou zajímavostí je elektrický výtah, který je původní, Josef Wenke si ho přál. Byla to ale tehdy velmi nákladná záležitost,“ zmiňuje kurátorka. Historický výtah je dodnes funkční, obnovou prošel už v roce 2001.

Foto: Novinky

Elektrický výtah byl tehdy nákladnou záležitostí.

Šumný architekt

Poslední rekonstrukci trvající více než dva roky dostal na starost známý architekt „z Šumných měst“ David Vávra. Vyšla na zhruba 30 milionů korun. Dotkla se kromě budovy samotného obchodního domu především toho sousedního, kde kdysi Wenkeovi bydleli a kde má muzeum zázemí.

Vávra navrhl i celistvý návštěvnický okruh a dříve zarostlý dvorek za muzeem proměnil v místo k posezení s altánem a kubistickým pískovištěm. S příchodem jara je tak jaroměřské muzeum připraveno na návštěvníky.

Barokní knihovna i vyhlídka na Prahu. Klementinum obnovuje prohlídkovou trasu

Tipy na výlety

Anketa

Líbí se vám Wenkeho obchodní dům navržený Josefem Gočárem?
Ano, moc
94,4 %
Ano, není špatný
3,4 %
Spíš ne
0,5 %
Ne, nezaujal mě
1,4 %
Nemám na to názor
0,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1515 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městské muzeum v Jaroměři

Reklama

Související témata:
Josef Gočár

Výběr článků

Načítám