Hlavní obsah

Nejzelenější pavilon na Expu mají Singapurci

Nejzelenější pavilon na světové výstavě Expo v Dubaji představují Singapurci. Návštěvníci v něm mohou obdivovat přes 80 tisíc rostlin. Asijští autoři doufají, že svým dílem inspirují ostatní země k tomu, aby ve větší míře zahrnovaly zeleň do městského plánování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pavilon Singapuru na výstavě Expo připomíná zelenou oázuVideo: AP

 
Článek

Singapurský pavilon zaujme snad každého milovníka zeleně a udržitelnosti. Je totiž prakticky celý obrostlý rostlinami. Jejich listoví vytváří na všech myslitelných, a především dostupných plochách roztomilý zelený „kožíšek”. Co je ale stejně důležité jako úctyhodné množství rostlin, které jej tvoří, je skutečnost, že je celý tento prostor napájený plně soběstačným ekosystémem.

Sluneční světlo do vnitřních částí přivádějí světlovody, pitnou vodu na kapkové zavlažování pak Singapurci získávají na místě, k čemuž slouží odsolovací systém.

„K návrhu a vytvoření tohoto pavilonu nás vedla spousta myšlenek zohledňujících principy zodpovědného hospodaření s energií a také hledání způsobů, jak může pasivní design pomáhat s její úsporou,“ řekl v rozhovoru s agenturou AP Teng Joo Chong, ředitel singapurského pavilonu.

Zároveň doplnil, že se jim podařilo dosáhnout původního záměru, a to vytvořit pavilon, který bude po celou dobu trvání výstavy - tedy půl roku - plně soběstačný.

Jejich systémy se samostatně učí rozpoznávat, jak se ošetřovaným rostlinám daří, zda je třeba je vyměnit, anebo je třeba upravit teplotu, vlhkost atd. Singapurský pavilon je přitom jedním z několika podobně orientovaných v části výstavního prostoru nazvaného Sustainability District, který je právě tématu udržitelnosti zasvěcen.

Inspirace pro ostatní

„V ostatních zemích to nemusí fungovat úplně stejné, ale toto je podle nás možné řešení, jak integrovat a přijmout přírodu do zastavěného prostředí,“ doufá Teng Joo Chong, a pokračuje: „Architektura, ať už jde o mrakodrapy, rezidence nebo komerční budovy, je také způsobem, jak můžeme při urbanizaci přehodnotit své životní prostředí, naši budoucnost.”

V singapurském pavilonu je možné obdivovat kromě desítek jiných druhů rostlin i orchideje. Ne náhodou. Orchidej je národní květinou země.

Jednou z nich je vzácná orchidej pojmenovaná podle Fatimy bint Mubarakové, předsedkyně Generálního svazu žen Spojených arabských emirátů. Mimochodem, je to jedna ze dvou set druhů orchidejí pojmenovaných po významných světových osobnostech.

Anketa

Myslíte si, že mají být květiny pojmenovávané po politicích?
Ano, proč by ne?
9,4 %
To neumím posoudit.
3,1 %
Ne, měly by pro ně být jen nějaké neutrální názvy.
87,5 %
Celkem hlasovalo 96 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Český pavilon v Dubaji finišuje a věří si

Až prvního říjnového dne vpustí Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji s ročním zpožděním do areálu první návštěvníky, český pavilon bude připraven vyniknout.

Odložené EXPO otevřelo brány

Po ročním skluzu, avšak o to s větším očekáváním přivítala v pátek Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech první návštěvníky...

Výběr článků

Načítám