Hlavní obsah

Odložené EXPO otevřelo brány

Vladimír Plesník, Právo, Vladimír Plesník

Po ročním skluzu, avšak o to s větším očekáváním přivítala v pátek Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech první návštěvníky z domova i ze zahraničí. Premiérovou přehlídku nápadů, vynalézavosti a invence tohoto druhu v arabském světě si nenechalo ujít 200 vystavujících – států (191), organizací, uskupení i firem. Brány uzavře po půl roce, 31. března 2022.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zahájení EXPO doprovázel velkolepý ceremoniálVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoli nevypočitatelná pandemie koronaviru se postarala o roční odklad, většina pilířů národní prezentace nazvané Český sen odolala. To platí především o skvostu číslo jedna.

Pochlubíme se i tím, v čem se Češi řadí mezi nejlepší
Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na EXPO

Říkají mu Solar Air Water Earth Resource (S. A. W. E. R.), hovorově sawík. Chytá vlhkost z okolního ovzduší a má denně vykouzlit až 800 litrů vody. V rozpálené poušti hotová vzácnost.

Foto: Rula Rouhana, Reuters

Zahajovací ceremoniál výstavy EXPO proběhl ve čtvrtek 30. září v Dubaji

S pěti českými patenty a inovacemi u kolébky stáli vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT a jejich kolegové z Akademie věd. „Stvoří oázu i v dunách. Vyrobená voda zkropí zahrady kolem pavilonu, vlastně umělé oázy,“ podotýká Lenka Maršálková, manažerka marketingu a komunikace české účasti na EXPO.

Je na čem stavět

Podle Jiřího Františka Potužníka, generálního komisaře české účasti, se kousek naší vlasti pochlubí i tím, v čem se Češi řadí mezi nejlepší.

Český pavilon v Dubaji finišuje a věří si

Zahraniční

„Firma Průša Research představí první den výstavy novou generaci svých 3D tiskáren, součástí expozice bude také robotické rameno Vysokého učení technického v Brně, které využívá pro 3D tisk písek a degradovatelný bioplast z odpadních tuků. A do třetice 3D tisk předvede firma IQ Structures, která umí vytvářet struktury na úrovni nanovláken,“ řekl médiím.

Autorem loga ČR na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji je designér Petr Šťastný

Z pramene tu vyrůstá Srdce pavilonu – ocelové kapiláry nechávají po sobě a po skleněných embryích stékat chladnou vodu, prorůstají stěnami a vytváří Mrak stínící návštěvníky i zahradu. Dílo, které vytvořil Jan Dostál podle návrhu architektů pavilonu Jindřicha Ráftla a Jana Tůmy, je největší ručně tvarovanou sochou z nerezové oceli na světě.

ČESKO A EXPO 2020 Sklenice z pouště bude plná

Kultura

Do prvního patra návštěvníci stoupají kolem obří světélkující instalace společnosti LASVIT, navržené Maximem Velčovským. Exponát Golden Rain (Zlatý déšť) se zrodil z kovových vláken a skla a slučuje tradiční sklářskou výrobu s moderními technologiemi.

Foto: Kancelář generálního komisaře české účasti na EXPO

Český pavilon krátce předtím, než se do něho nahrnou návštěvníci.

Kde se dobře vaří, tam se dobře daří

V nabídce národní restaurace, kterou má pod palcem společnost Gastro Group a jejímž exkluzivním partnerem je Plzeňský Prazdroj, nebudou chybět hovězí líčka na červeném víně, hovězí guláš s bramboráčky a karlovarským knedlíkem, jehněčí kolínko či konfitované kachní stehno s červeným zelím a karlovarským knedlíkem.

Před pandemií pořadatelé počítali s tím, že si EXPO nenechá ujít 25 milionů hostů. Jednodenní vstupenka přijde v přepočtu na zhruba 580 korun, 30denní na 1200 korun.

V Dubaji otevřou největší vyhlídkové kolo světa

Cestování

Dospělí neočkovaní proti covidu19 budou moci přijít jen s negativním výsledkem testu na koronavirus. PCR test nebude smět být starší než 72 hodin. Lidé s už zakoupenou vstupenkou se budou moci nechat zdarma otestovat přímo v areálu. Návštěvníci budou muset mít roušky a dodržovat bezpečnou vzdálenost.

Na další Světovou výstavu pozve svět v roce 2025 japonská Ósaka. EXPO se tam vrátí, protože poprvé ho hostila v roce 1970. Tehdejší počet návštěvníků – 64 milionů – trumfl a až Šanghaj v roce 2010 se 73 miliony.

Pavilon ČR je u vchodu
Dubaj na přípravu utratila částku rovnající se polovině ročního rozpočtu Česka.
Český pavilon se nachází na pozemku s plochou 2200 metrů čtverečních.
Stejně jako na EXPO 2015 v Miláně je první u jednoho z hlavních vchodů na výstaviště.
Stavba spolykala zhruba 90 milionů korun.
Vláda přidělila v roce 2017 na českou účast 160 milionů.
Loni přidala dalších 25 milionů, další finance poskytnou soukromé firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám