Hlavní obsah

Soše Davida zakryli na dubajském Expu genitálie. Vidět je mohou jen VIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci dubajského Expa se mohou v italském pavilonu pokochat dokonalou replikou Michelangelova Davida. V celé kráse si však dílo prohlédnou jen VIP osoby a diplomaté. Socha má totiž zakryté intimní partie, které při pohledu shora nejdou vidět. Spatřit je lze pouze z dolního salonku, který ovšem není přístupný všem.

Foto: Profimedia.cz

Originál sochy je k vidění v Akademii krásných umění ve Florencii.

Článek

Socha stojí v pavilonu mezi strategicky umístěnými sloupy, které zabraňují tomu, aby si návštěvníci mohli Davida prohlédnout v celé jeho nahotě. Genitálie lze spatřit jen ze spodního patra pavilonu, kam je ovšem vstup umožněn pouze významným osobám či diplomatům, píše server Independent.

Důvod je přitom poměrně prostý. „Když byla socha odhalena a Emiráťané se na ni přišli podívat, byli v enormních rozpacích,“ uvedl italský zdroj v zemi pro list La Repubblica. „Dokonce jsme zvažovali, že Davidovi nasadíme spodní prádlo nebo sochu úplně vyměníme. Příliš pozdě nám došlo, že přivézt do Spojených arabských emirátů sochu nahého muže byla chyba,“ doplnil zdroj.

Umělecký šéf italského pavilonu Davide Rampello ovšem něco takového popírá. Cílem prý bylo, aby se návštěvníci výstavy setkali s ikonickou sochou tváří v tvář.

Nejsou zvyklí na nahotu

„Když dojde na naši kulturu, jsme stále velmi konzervativní a nahlížíme na nahotu jako na něco, co by se nemělo vystavovat. Ale co se týče umění, tak mám pocit, že se tomu lidé otevírají,“ cituje Independent jednoho z místních průvodců.

Podle Britky Susan Hallové, která v Dubaji žije, nemohou být lidé takovým přístupem překvapeni. „Takové druhy soch tu nejsou něčím obvyklým, ale mám pocit, že věci se krůček po krůčku mění,“ míní.

V Dubaji otevřou největší vyhlídkové kolo světa

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám