Hlavní obsah

Nejlepší bydlení na světě? V divočině jen se psem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Hakan Karahan není milovníkům umění přežití ve volné přírodě neznámé. 34letý Turek původem z Istanbulu je na sociálních sítích poměrně činný. Ve svých videích ukazuje nejrůznější techniky přežití. Ve skutečnosti je ve volné přírodě aplikuje už deset let. Společnicí je mu fenka Sila.

Expert na přežití žije už deset let i se svým psem v divočině.Video: AP

 
Článek

Hakan Karahan vyrostl v turecké metropoli. O vymoženosti civilizace a život ve městě ovšem příliš nestojí. Raději tráví čas ve volné přírodě, kde, jak sám říká, nemusí za nic platit.

Přístřeší k přenocování je schopen si vybudovat sám jen z toho, co mu poskytnou okolní lesy, uvedla agentura AP. Do divočiny jej prý vyhnali lidé: „Utekl jsem před manipulativními lidmi se dvěma tvářemi a uchýlil se do volné přírody. Posledních deset let se snažím přežít s tím, co mi příroda nabízí.“

Ušetří prý milion ročně

Hakan také vypočítává, kolik peněz takovýmto způsobem života ušetří. Je přesvědčený, že za den běžně člověk v Turecku utratí 30 liber za stravu (cca 887 korun) a dalších 70 liber (2079 korun) mu vychází po rozpočítání všech ostatních účtů za bydlení, elektřinu, vodu, teplo atd. „V přírodě ale za nic z toho neplatím, takže ročně ušetřím 36 500 liber (1,079 milionu korun),“ říká dobrodruh.

Žena žije ve volné přírodě a živí se zvířaty sraženými na silnicích

Tipy a trendy

Jeho výpočty je ovšem třeba brát jako ilustrační, vzhledem k tomu, že nosí běžné ošacení, používá kupované nástroje a na videích na jeho sítích lze snadno rozpoznat i některé další, standardně pořízené suroviny, z nichž vaří. Také jeho odloučení od lidí nelze brát tak doslova, neboť je aktivní na sociálních sítích, kde má statisíce sledujících.

Hakanovou specialitou je především vytváření nejrůznějších typů přístřešků a přebývání v nich. Už třetím rokem je mu na jeho výpravách do přírody společnicí fenka Sila, což je americká akita. Silu Hakan v roce 2021 zachránil a od té doby jej na výpravách do divočiny doprovází.

„Můj den začíná velmi časně, vstávám s úsvitem. Žiju obvykle v blízkosti zdroje vody, koupu se pod vodopádem,“ popisuje své pobyty v přírodě Karahan. „K jídlu si často sbírám houby, neboť těch roste v oblasti, kde přebývám, spousta. Svá přístřeší vyhřívám tak, že si v nich udělám ohniště,“ pokračuje dál s tím, že s nedostatkem tepla nemá žádný problém.

Podle něj je život v divočině se psem báječný. „Nejraději má jehněčí, ale není vybíravá a v divočině jí všechno se mnou. A miluje taky houby,“ vypráví Karahan a dodává: „Ačkoli je to ochočený pes, chrání mě před různými druhy nebezpečí. Život v přírodě ji naučil postavit se všem výzvám.“

Během let trávených tímto specifickým životním stylem se dozvěděl hodně i sám o sobě a z toho plyne i jeho přesvědčení: „Každý zjistí, že když vystoupí ze své komfortní zóny, zvládne věci, které považoval za nedosažitelné.“

Anketa

Dokázali byste si v přírodě vybudovat sami přístřeší k bydlení?
Ano, bez problému
30,1 %
Patrně ano...
40,3 %
Tak to opravdu nevím
14,6 %
Asi ne..
7,3 %
Rozhodně ne
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1418 čtenářů.

Zkrocená divočina Johna Ruskina

Zahrada

Reklama

Související témata:
Bushcraft
Hakan Karahan

Související články

Chata Bukačka je ve skandinávském stylu

Moderní chata se nachází v obci Čenkovice v Orlických horách na úpatí Bukové hory, přímo v lyžařském areálu mezi dvěma sjezdovkami. Usazena je na svažitém...

Výběr článků

Načítám