Hlavní obsah

Chata Bukačka je ve skandinávském stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní chata se nachází v obci Čenkovice v Orlických horách na úpatí Bukové hory, přímo v lyžařském areálu mezi dvěma sjezdovkami. Usazena je na svažitém pozemku v nádherné přírodě. Oblast je totiž součástí přírodního parku Suchý vrch – Buková hora.

Foto: Archiv architektů

Interiér má dostatek denního světla díky velkoformátovým oknům, jež nabízí v každém ročním období nádherné výhledy

Článek

Interiér, který nese horské prvky, si majitel navrhoval sám. Nábytek je vyrobený na zakázku a reprezentuje ho převážně masivní dubové dřevo. Dalším typickým prvkem je propojení moderního stylu s tradičními stavebními materiály (dřevo, kámen). Je účelné, ale i designově sjednocené. Nepřehlédnutelné je třeba moderní osvětlení, jež zdobí celý interiér.

Propojení s přírodou

V přízemí chalupy se nachází prostorná místnost, která je vytvořená z obývací části, jídelny s dubovým stolem pro 14 osob a stylové kuchyně.

Kuchyně je laděná do šedé barvy v kombinaci s dřevěnými doplňky a dřevěnou pracovní deskou. Dominantou celého prostoru jsou krbová kamna podtrhující celkový horský styl chalupy, a také velká francouzská okna, která dodávají dostatečné množství denního světla a zároveň poskytují nádherný výhled do okolní krajiny. Z centrální místnosti je přímý vstup na terasu s venkovním posezením, grilem a ohništěm.

Do prvního patra se dostanete po schodech, které vedou přímo ze vstupní haly. V prvním patře chalupy se nachází klidové zázemí, pokoje s koupelnou a WC.

Na chatě u přehrady se člověk cítí jako na lodi

Tipy a trendy

Typ stavby

Stavba je založena na dvoustupňových základech, betonových pásech a řadách ztraceného bednění. Objekt je zděný z keramických broušených cihel lepených na zdicí pěnu, zateplen minerální izolací a z exteriéru obložen dřevěným, v místech kamenným obkladem.

Stropní konstrukce je dřevěná trámová, trámy jsou přiznané a dotvářejí zážitek z interiéru. Příčky jsou provedeny jako zděné, keramické, v podkroví montované SDK.

Izolace a vytápění

Obvodové stěny a střecha jsou izolovány minerální vatou. Podlaha je izolována expandovaným polystyrenem, sokl byl zateplen extrudovaným polystyrenem. Na střeše je plechová střešní krytina. Okna jsou hliníková, vstupní dveře rovněž. Vnitřní dveře dřevěné obložkové.

Teplo zajišťuje kondenzační plynový kotel o max. výkonu 23,8 kW, dále teplovodní podlahové vytápění s doplňkovými otopnými tělesy. Sekundárním zdrojem tepla je krb. Přípravu teplé vody zajistí nepřímotopný zásobníkový ohřívač o objemu 500 l.

Technické informace

Zastavěná plocha: 155,67 m2

Obestavěný prostor: 902 m3

Celková užitná plocha: 204,37 m2

Zpevněné plochy: pochozí dlažba (žulové kostky) 79,56 m2

Projekt: Gebas atelier architects

Chata pod Bukovou horou téměř splývá s přírodním okolím

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Chata Bukačka

Reklama

Související články

Plovoucí dům má tvar stanu

Dům v podobě velkého áčkového stanu plovoucí na vodě může vypadat jako velmi romantické bydlení. Vietnamští architekti z ateliéru H&P Architects jej ale...

Výběr článků

Načítám