Hlavní obsah

Kouzlo glampingu v jižních Čechách. Prohlédněte si plovoucí domky uprostřed lesa z ptačí perspektivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čejkovice

Ticho, samota, voda, příroda, klid. Jediní sousedé jsou místní lesní zvířata nebo ryby v tůni. Přitom kousek od vás tepe ruch města. Čejkovice u Českých Budějovic s oázou klidu v podobě oploceného lesního areálu s tůněmi a unikátními vodními domky nabízejí opravdový únik od každodenních starostí a shonu. Prohlédněte si kousek panenské přírody s unikátním bydlením ze záběrů z dronu ve videu.

Na jihu Čech existuje místo, kde domky plují na vodě. Video: Jan Daněk, Novinky

 
Článek

Mladý manželský pár si na svých cestách po světě oblíbil takzvaný glamping, který už je dávno na vzestupu i v Česku. Manželé se rozhodli, že prostor pro relaxaci a odpočinek začnou nabízet také. Mělo to však jedno velké ale.

„Hledali jsme místo tady u nás, ale chtěli jsme nabídnout něco navíc, něco, co nám na cestách chybělo. Kromě absolutního klidu a soukromí je to navíc sociální zázemí, které v přírodě nebývá. A také místo, kde bychom si mohli dobít techniku,“ vysvětluje Novinkám Karel Maruška s tím, že každý ocení horkou sprchu a vlastní toaletu.

Bydlení v kontejnerech je finančně i časově nenáročné

Tipy a trendy

S manželkou zakoupili dvanáctihektarový areál bývalé lesní školky. Rozhodli se pro vodní domky, které v Česku ještě nikdo nenabízel. Každý příbytek má svou tůni a prostor, který zaručuje absolutní soukromí. Domky jsou bez elektřiny, ale kousek od nich je postavené právě zmiňované sociální zázemí, které kromě toalety a sprchy disponuje i ledničkou a samozřejmě zásuvkou, aby si hosté mohli nabít telefony.

Stavba v režimu pokus-omyl

Co se projektu i stavby týká, dělali si manželé vše sami. Ani jeden nemá žádné stavařské vzdělání, tudíž stavba probíhala ve stylu pokus-omyl.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Každý domek má svůj soukromý prostor.

„Nechtěli jsme hausbót nebo loď, chtěli jsme to originální. Něco jsme vymysleli, ale když jsme to dali na vodu, tak jsme zjistili, že to nefunguje. Museli jsme se různě radit. Když už se nám podařilo vymyslet, jak to udělat, zadali jsme realizaci firmě zabývající se dřevostavbami,“ vypráví Maruška s tím, že firma vyrobila takzvanou skládačku, dřevěné prvky nařezané na míru.

S pomocí truhláře si pak manželé domky sestavili sami, doslova jako puzzle. „Je to tedy dřevostavba, ale zvláštní, protože nemá kotvení na zemi. Museli jsme vymyslet plovoucí základny, jak to družit, aby to bylo vyrovnané. Pak už jsme si s tím jen tak hráli, aby to splňovalo naši představu zvenku i zevnitř,“ popisuje a dodává, že se hodně báli, aby v létě v domečcích nebylo horko. Proto je zde samozřejmostí i izolace. Teplo v zimě naopak velmi rychle a pohodlně obstarají kamna.

Pod nadvládou přírody

V lesním areálu jsou tři tůně se třemi plovoucími domky v různých stylech. Každý má k dispozici svou tůni, ohniště nebo loďku a u postele obrovské okno, kterým je vidět na hladinu a do lesů. V místě je absolutní ticho, které maximálně přeruší pravá divočina jako troubení jelenů, krůčky srnek nebo cvrkot ptáků. Tady se zastavil čas. Vládne zde především příroda, do níž nikdo nezasahuje. Vše je děláno v maximálním souladu a respektem k ní. Na své si přijdou i milovníci flóry. V lesní školce roste mnoho vzácných druhů stromů. V létě je louka plná lučního kvítí a v zimě tůně zamrzají.

„Každé období tu má své kouzlo, ale důležité je, že si zde člověk opravdu odpočine, a o to nám šlo,“ uzavírá provozovatel Vodních domků Čejkovice Karel Maruška.

Tichý bzukot a vůně úlu. Tak vypadá bydlení se včelami v jednom domě

Tipy a trendy

V okolí se nachází spousta dalšího vyžití. Kromě rybolovu je zde hned několik cyklostezek, které nabízejí program pro aktivní výlety po okolí. Areál se nachází v nádherné oblasti, která je vhodná i na pěší turistiku. Výlety je možné podniknout do nedalekých jihočeských měst nebo až na Lipenskou přehradu.

Co je glamping

Mixem slov glamorous a camping vznikl fenomén glamping. Lidé hledají způsoby, jak uniknout z městského shonu a strávit čas v přírodě. Netradiční ubytování v luxusně zařízeném stanu, tiny housu, průhledné kopuli, maringotce nebo třeba na stromě nabízí luxus a komfort, na které jsme zvyklí z hotelů. V Česku trend rozvoje glampingu pozorujeme posledních 5 let. Nemá hranice, je ideálním řešením pro samotáře, páry i rodiny, od pobytů v jeskyni přes romantický treehouse uprostřed lesa až po luxusní glamp v centru Prahy, na louce, u vody, v oboře, na vinici, v sadu, na zahradě, u moře nebo třeba i na ostrově.

Domov důchodců, útulna či glamping. To jsou letošní vítězové soutěže Stavby s vůní dřeva

Tipy a trendy

To je paráda! Takhle vypadá glamping v helikoptérách!

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Vodní domky
Čejkovice (jižní Čechy)

Výběr článků

Načítám