Hlavní obsah

Na co si dát pozor při montáži vypínačů a zásuvek na stavební pouzdro posuvných dveří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z prvních úkolů při zařizování nové domácnosti, eventuálně při rekonstrukci, je rozmyšlení umístění zásuvek a spínačů. Obzvláště druhé zařízení je velmi praktické mít hned u dveří. Co ale dělat, když jde o dveře posuvné, do pouzdra? I pro takovou situaci je řešení.

Foto: Trachea

Při instalaci vypínačů v místě, kde je stavební pouzdro posuvných dveří, je třeba dbát na správnou hloubku elektrokrabičky.

Článek

Pokud nemá rodina nějaké konkrétní specifické požadavky, je dobré se při rozmísťování vypínačů řídit zaběhnutými pravidly. Už jen proto, že je na stejném místě většina lidí bude automaticky hledat. Bývá tedy zvykem mít vypínač ve vzdálenosti 10 až 30 cm od dveřního otvoru, a to ve výšce 90 až 120 cm, měřeno od povrchu již hotové podlahy.

Pro úplnost, výšku umístění vypínače doporučuje (nikoli pevně stanovuje) rovněž norma, a to tak, aby se střed vypínače nacházel 105 cm nad podlahou. (V této výšce jsou umístěné i kliky dveří.)

Zásuvky pak bývá zvykem umístit na stěně do výšky 20-30 cm nad zemí.

Pozor na málo prostoru

V případě umístění zásuvek a spínačů do blízkosti posuvných dveří do pouzdra přibývá ovšem k těmto pravidlům ještě jeden požadavek, který nelze ignorovat. A tím je hloubka krabiček vypínačů a zásuvek.

„Stavební pouzdro je tvořeno profily rámujícími průchozí otvor a samotným plechovým pouzdrem, které je zabudované přímo ve stěně a do něhož dveře zajíždí. V místě usazeného stavebního pouzdra tedy většinou zbývá pro umístění domovní elektroinstalace jen omezený prostor. Montáž elektrorozvodů si lze usnadnit pomocí elektrokrabičky, která může mít v místě pouzdra hloubku do 42 mm,“ vysvětluje Pavel Hajný ze společnosti Vekra.

Foto: Vekra

Elektrokrabička na stavebním pouzdru

Pro větší klid a přehlednost při zařizování rekonstrukce či stavby je pak vždy lépe se informovat už při výběru konkrétního stavebního pouzdra, zda je příslušná elektrokrabička součástí dodávky, a v tom případě, pro jakou maximální hloubku vypínače nebo zásuvky je určená.

Posuvné dveře ušetří drahocenné centimetry

Jak na to

Hloubka elektroinstalační krabičky pak dále ovlivňuje i výběr konkrétního vypínače.

Foto: Obzor

Elektrokrabičky se vyrábějí s různou hloubkou. Před pořizováním vypínače určeným na stěnu se zabudovaným pouzdrem je proto potřeba vědět, jak hluboký může být.

„Současný sortiment na trhu domovní elektroinstalace je opravdu široký a různé typy vypínačů mohou vyžadovat různě hluboké montážní krabičky. Pro klasický přístroj domovního vypínače se nejčastěji užívají krabice o hloubce 30 nebo 42 milimetrů. U některých vypínačů jsou ale potřeba hlubší elektrokrabičky, a to 50, 60, dokonce i 70 milimetrů. A takové se do konstrukce stavebního pouzdra jednoduše nevejdou,“ upozorňuje Marek Beneda ze společnosti Obzor Zlín.

Anketa

Máte raději posuvné, nebo otočné dveře?
Posuvné
47,6 %
Otočné
26,6 %
Nemám jeden oblíbený typ
25,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 710 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní dveře jsou ve znamení jednoduchosti

I ten nejkrásnější dům či byt může ve svém výsledku rušit jedna věc a tou jsou - nevhodné dveře. Doba kýčovité zdobnosti je totiž tatam, uživatelé preferují...

Posuvné dveře dodají interiéru nadčasový ráz

Rádi byste v interiéru ušetřili trochu místa či jej pohledově odlehčili? Vyměňte klasická otočná dveřní křídla, která v prostoru překážejí, za dveře posuvné po...

Výběr článků

Načítám