Hlavní obsah

Vchodové dveře jsou vizitkou domu i majitele

Co naplat, vchodové dveře jsou vizitkou domu. Plní roli ryze praktickou, ale také estetickou. Mají ladit se stylem domu, odolávat prudkému dešti, slunci, chránit náš majetek. Obvykle jsou úctyhodných rozměrů, mnohdy doplněné o horní či boční světlíky.

Foto: VP trend

Klasické vchodové dveře se hodí i k novostavbám, jejich reliéf je plastičtější. Na výběr jsou dveře lisované, s lisovanými drážkami, dveře lamelové či kombinované.

Článek

Jaké vchodové dveře zvolit? Jejich výběr je do velké míry podřízen objektu, do něhož jsou zamýšlené. Od toho se odvíjí volba materiálu, členění, vzhled, vše musí být v pořádku i ze statického hlediska.

Materiál je obvykle stejný, jako jsou okna, ale nemusí to být pravidlem. Každé provedení má svoje vlastnosti, ale tepelně izolační vlastnosti jsou podle odborníků v zásadě srovnatelné.

Na co myslet při výměně vchodových dveří

Tipy a trendy

Plast nabízí dobrý poměr cena/výkon. Dřevo je klasika, jež díky své tvárnosti umí nabídnout atypické tvary.

Hliník zase vyniká vysokou odolností a hodí se na frekventovanější vstupy. Dřevohliník pak v sobě spojuje vlastnosti obou skvělých materiálů.

Foto: Vekra

Vchodové dveře ze dřeva působí útulně a díky své tvárnosti jsou vhodné pro výrobu členitých či atypických tvarů.

Výměna starých za nové
Po vybourání starých zkontrolujte stavební otvor. Dobré je, když se zachová původní velikost stavebního otvoru. Jestliže ale chcete nahradit třeba původní jednokřídlé vchodové dveře dveřmi s bočním světlíkem, je nezbytné zvětšit stavební otvor a vyměnit i překlad. Jde o zásah do stavební konstrukce domu, vše musí provést odborná stavební firma.

Kování: alfa a omega výběru

Dostatečná bezpečnost a odolnost proti vloupání, to je základní požadavek, který na vchodové dveře máme. Důležitá je tedy tuhost a pevnost rámu, a hlavně správné kování.

Vchodové dveře vždy musí být osazeny tříbodovým hákovým zámkem a cylindrickou vložkou.

Foto: Kliky-MT

Hranatá bezpečnostní rozeta Entero je z materiálu odolného proti odvrtání, rozlomení a vytržení. Odpovídá třetí bezpečnostní třídě.

Všechny tři body hákového zámku jsou automaticky aktivovány již při zavření dveřního křídla. Tato funkce dokonale utěsní a pevně spojí dveřní křídlo s rámem současně ve třech bodech a je tak prevencí proti násilnému otevření dveří.

K odemčení dveří může sloužit kromě klíče karta, čip, PIN kód, otisky prstů nebo mobilní telefon s bluetooth.

Podle čeho vybírají zákazníci vstupní dveře. Dělají to dobře?

Tipy a trendy

Bezpečnost a styl

Kování musí být dostatečně odolné a bezpečné, ale zároveň i esteticky nápadité. Velmi pěkné jsou třeba bezpečnostní kulaté rozety či moderní hranaté rozety, které jsou vyrobeny z materiálu odolného proti odvrtání, rozlomení a vytržení a splňují nároky třetí bezpečnostní třídy.

Vybírat rovněž lze rozmanité povrchové úpravy a kombinovat je s různými typy klik a madel.

Tradičnější vzhled kování je pak s bezpečnostními štíty, které jsou, stejně jako rozety, vyrobeny z odolných materiálů a splňují tak nároky na vysokou bezpečnost.

Koupě vchodových dveří

  • U bezpečnostních dveří se rozlišují jednotlivé bezpečnostní třídy. Je jich pět a rozdíl je především v tom, jak dlouho a jaké síle musí odolat.
  • Pro domácnosti stačí bezpečnostní třída RC2. Je to poslední třída, která ještě umožňuje mít ve dveřích prosklené prvky.
  • Když si pořizujete bezpečnostní dveře, měli byste automaticky dostat od výrobce certifikát, kde bude bezpečnostní třída uvedena. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám