Hlavní obsah

Nadčasový retro nábytek od Jindřicha Halabaly je vystaven ve Vile Volman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu nábytku od designéra Jindřicha Halabaly, který kultivoval díky kvalitním produktům za dostupnou cenu tisíce domácností po celém Československu, si mohou prohlédnout návštěvníci funkcionalistické Volmanovy vily v Čelákovicích až do konce června. Milovníci retro kousků se na ní mohou kochat jeho nestárnoucími a ikonickými díly.

Foto: Dita Havránková

Kuchyňská kredenc i Sekretář J-105 od Jindřicha Halabaly jsou chloubou expozice ve Vile Volman.

Článek

Po loňské úspěšné výstavě Vily Volman a Studia Nanovo (které renovuje a prodává československý design 20. století) se autoři výstavy rozhodli pokračovat a navazují na tuto výstavu unikátních modelů od Jindřicha Halabaly dalšími neméně vzácnými kusy, které byly všechny studiem zrestaurovány.

Vystavený nábytek byl vyroben mezi lety 1930-1940 podle návrhu Jindřicha Halabaly pro Uměleckoprůmyslové závody.

V tehdejším designu se objevovaly často tzv. sekretáře. V domácnostech byl často k vidění například Sekretář J-105, který navrhl Jindřich Halabala v roce 1946 pro Uměleckoprůmyslové závody. Je vytvořen z masivu a dýhován ořechovou dýhou. Pod vrchní deskou se nachází vitrína, šuplíky a ve spodní části dvě velké uzamykatelné skříňky.

Foto: Archiv Vily Volman

Výstavu hostí Vila Volman od architektů Jana Štursy a Karla Janů.

Za pozornost stojí i dřevěná pohovka Modela ze třicátých let, navržená pro Uměleckoprůmyslové závody. Tato pohovka byla jednou z nejoblíbenějších, které závody ve své době vyráběly. Vznikala z masivního dubového dřeva, které je v některých částech ohýbáno speciální technologií. Područky je možné sklopit do čtyř poloh a tím umožňují rozložení pro odpočinek.

Návrhář Jindřich Halabala

Designér Jindřich Halabala (1903–1978) se truhlařině naučil v rodinné firmě. Po škole pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Nejvýznamnější období designérovy tvorby je spojeno s jeho působením v UP závodech. Díky kvalitě produktů a novým možnostem sériové výroby se nábytek z UP závodů dostal téměř do každé československé domácnosti. Halabala propojoval vliv Bauhausu a funkcionalismu se stylem art deco a zručností československých truhlářů. Dodnes je jeho práce zárukou nadčasové kvality a nábytek od něj zdobí mnoho interiérů milovníků retra i funkcionalismu.

Zaujmou i dřevěné jídelní židle vycházející z modelu H–59 ze čtyřicátých let. Sedák i opěrák jsou vyrobeny z bukové překližky dýhované ořechovou dýhou. Prostor dolaďuje také podlahová lampa, jež vychází z návrhu lampy H-144. Disponuje chromovým podstavcem a trubkovou konstrukcí, na jejímž konci je usazeno stínidlo. Trubková konstrukce lampy je polohovatelná až do výšky 180 cm.

Výstava s názvem „Halabala ve Vile Volman“ se koná do 30. 6. 2024 ve Vile Volman v Čelákovicích a je možné ji navštívit v rámci speciálních akcí konaných ve vile.

Do Síně slávy českého designu byl uveden in memoriam Jiří Jiroutek. Jeho ikonické skříně nestárnou

Tipy a trendy
Související témata:
Jindřich Halabala
Volmanova vila

Související články

Výběr článků

Načítám