Hlavní obsah

Do Síně slávy českého designu byl uveden in memoriam Jiří Jiroutek. Jeho ikonické skříně nestárnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Síně slávy českého designu byl v rámci soutěže Czech Grand Design Akademií designu ČR uveden designér Jiří Jiroutek. Jeho návrhy neodmyslitelně patří k éře tzv. Bruselského stylu, který si získává velkou oblibu i dnes, zejména u milovníků kvalitních retro kousků do domácnosti.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Ocenění je udělováno za významný přínos české kulturní scéně v oblasti designu

Článek

Jiří Jiroutek narozený roku 1928 loni bohužel zemřel, porota se ale rozhodla vzdát jeho tvorbě hold formou udělení tohoto prestižního ocenění a uvést ho do Síně slávy. Toto významné ocenění mimo kategorie je každý rok udělováno jedné osobnosti za mimořádnou tvůrčí a pedagogickou činnost nebo přínos v oblasti teorie designu.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Jeden z ikonických interiérových kousků navržených Jiřím Jiroutkem

Tvorba designéra Jiroutka je dnes ceněná. Například v sérii nábytku U-450 dokázal dobře vystihnout tehdejší Bruselský styl. Jeho velkou výhodou byla dostupnost. Designér dokázal snížit náklady tak, aby se nábytek mohl vyrábět v masovém množství a prodávat za přijatelnou cenu.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Komody bezpochyby zaujmou milovníky retro stylu

Skříňky se vyznačovaly skladností, vyráběly se z lehčího dřeva a hodily se do jakékoliv místnosti. Za dvacet let se slavného nábytku vyrobilo několik milionů kusů. Dodnes je tak vídáme v interiérech starších generací, ale i v řadě interiérů mladých milovníků retro stylu. Zrenovované skříňky s čísly U (Universal) 452, 453, 458 nebo 460 jsou tak dnes k mání za nemalý peníz.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Snímek zachycuje uplatnění skříní v někdejším interiéru

„Jiří Jiroutek byl a je hvězda, přestože je jeho jméno známé mimo oblast designu jen málokomu. Neprávem. Stihl totiž proměnit podobu české domácnosti k lepšímu i v nesnadných podmínkách socialistického režimu. O tom se může dnešním designérům jen zdát,“ doplnila Michaela Kádnerová, kurátorka Moravské galerie v Brně a členka odborné poroty Akademie designu ČR.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Pražská kuchyně ze závodu Zlonice z roku 1956

Jiroutek je považován za legendu československého designu a typizované nábytkové tvorby. Své legendární kousky navrhoval v době svého působení v Interiéru Praha nebo v IKEA. Sektorová kuchyně, kterou Jiroutek navrhl v začátku šedesátých let, se stala velkou inspirací pro plejádu dalších tvůrců. Jeho nábytek z šedesátých let je nestárnoucím vybavením, které v průběhu let nabývá na ceně.

Manšestr coby potahový materiál působí skromným a hřejivým dojmem

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám