Hlavní obsah

Načerpejte energii ze světla, které ovládáte

Sluníčko nás dobíjí energií. Pokud je ale světla příliš, může být efekt opačný. Může to nabourat naše vnitřní hodiny řídící denní rozvrh bdělosti a spánku. S roletami a žaluziemi ale můžete přísun světla snadno regulovat.

Foto: Hornbach

U rolet den a noc se v látce střídají průhledné a neprůhledné pruhy a překrývají se dvě vrstvy. Díky tomu lze snadno regulovat intenzitu světla a nastavovat různou míru jeho průchodnosti roletami. Cena 579 Kč

Článek

Přirozené sluneční světlo k životu potřebujeme. Pravidelný koloběh slunečních paprsků, které v průběhu dne z různých úhlů osvětlují místnost, totiž přispívá k harmonii a naší psychické rovnováze.

Studie z roku 2022 zveřejněná na stránkách sleepfoundation.org uvádí, že přirozené světlo má vliv i na náš cirkadiánní rytmus, tedy vnitřní hodiny.

Když nás příliš brzy ráno vyruší (a probudí) světlo, budeme po ránu ospalejší. Naopak, budeme-li si moci déle poležet ráno ve tmě, večer se budeme ukládat ke spánku později.

Ve hře je psychika i výkonnost

Světlo neovlivňuje zdaleka jenom spánek, ale i činnosti během dne. Sluníčko umí zlepšit náladu, pomůže nám lépe se soustředit a zvýší produktivitu, což může být velmi prospěšné, když pracujeme z domova, studujeme nebo si vychutnáváme ranní šálek kávy.

Foto: Velux

Rolety z kolekce Pro dobrou noc jsou k dispozici v devíti veselých provedeních a jsou testovány, aby poskytovaly to nejlepší zatemnění. Cena od 2850 Kč

Denní světlo zvyšuje schopnost dětí učit se až o 15 % a pomáhá nám udržet pozornost při práci.

Ale např. odlesky na obrazovkách počítačů nebo prudké světlo během odpolední siesty mohou být naopak rušivé. Stejně tak, když si budeme chtít s rodinou nebo přáteli vychutnat sledování filmu.

Stínění oken oceníte nejen v parném létě

Tipy a trendy

Vpustit slunce dovnitř, nebo zablokovat?

Proto je dobré mít možnost regulovat světlo kdykoli během dne a vytěžit tak z oken maximum. Naštěstí je řešení snadné. Stačí si pořídit rolety či žaluzie.

Foto: Vekra

Duet žaluzie tedy systém dvojitého plisé uprostřed s dutinou tzv. duette, stíní účinněji než běžné hliníkové žaluzie.

Možností se nabízí mnoho, od klasických horizontálních žaluzií s hliníkovými lamelami přes vnitřní látkové rolety, svislé žaluzie, japonské stěny až po plisé, tedy skládané látkové žaluzie.

Látkové rolety nahradily záclony

Tipy a trendy

Dávkování světla a barvy

Na výběr budete mít nespočet barev. Takže si můžete vybrat odstín přesně podle vašeho gusta. Může také perfektně ladit s vaším interiérem. I tak ale mějte na paměti, že vaši náladu ovlivňuje nejen světlo, ale i barvy. Proto se třeba do pracovny či kanceláří doporučuje modrá a zelená. Tyto barvy totiž uklidňují a pomáhají soustředit se, stejně jako neutrální odstíny.

Do dětských pokojů a ložnic, zvláště pokud jsou v podkroví a mají střešní okna, jsou vhodné zatemňující rolety, které dokážou zablokovat 99 % příchozího světla bez ohledu na to, jakou barvu zvolíte.

Anketa

Daří se vám lépe soustředit, když pracujete v dobře prosvětlené místnosti?
Ano, rozhodně.
77,7 %
Myslím, že ano.
9,2 %
Nemám s čím to srovnat.
1,9 %
Neřekl/a bych.
3,4 %
Ne, množství světla na mé soustředění nemá vliv.
7,8 %
Celkem hlasovalo 206 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám