Hlavní obsah

Nábytek dvou tváří - židle, stůl i celá kuchyně

Novinky, Veronika Hušková

Stůl, který se tváří, že na něm lze hrát maximálně šachy, za pár vteřin se ale promění v obří tabuli pro širokou rodinu. Nebo minimalistické jednoduché skříně, které v sobě ukrývají plnohodnotnou kuchyni. To jsou kouzla designérů, kteří se stále častěji potýkají s požadavkem na úsporu prostoru, a proto navrhují nábytek "dvou tváří".

Článek

Chytré interiérové kousky na první pohled maskují svůj potenciál a je těžké uvěřit, jak snadno se z nich vyklube něco jiného nebo alespoň většího.

Přesně to je i případ modulární kuchyně Boxetti od designéra Rolandse Landsbergse. Ta se skládá z hladkých kompaktních kusů, jež se v mžiku dají proměnit v dřez, kuchyňskou linku, konferenční stolek či reproduktory. Každý z nábytkových kusů je navržen tak, aby byl co nejvíce funkční a účelný.

Designér Landsbergs při navrhování této kolekce vycházel z potřeby funkčnosti a úspory prostoru. Inspiroval se vyspělými technologiemi i elegancí minimalismu. Celá nábytková kolekce Boxetti je navržena takovým způsobem, že lze nastavit, kdekoliv chcete. Jednoduchý tvar i design jednotlivých bloků se hodí do nejrůznějších typů místností a bude si rozumět s mnoha interiérovými styly.

Jack ožívá, když si na něj sednete

Zcela jinotajně se tváří nábytkový kus, který dostal od svého tvůrce lidské jméno Jack. Jack vypadá na první pohled jako černá krychle - asi něco jako odkládací stoleček. Když si však na něj sednete, záhy se vytvaruje do pohodlné židle s opěradlem i podpěrkami pro ruce.

Autorem návrhu je designér Arthur Bodolec. Lidské jméno dal nábytkovému kousku zřejmě proto, že působí živě a nepředvídatelně, stejně jako člověk.

Stůl pro šachy i rodinnou oslavu

Stůl Davida Fletchera vypadá na první pohled jako poctivý, nicméně docela obyčejný kulatý stůl se zajímavým dekorem. Šestičlenná rodina by se u něj asi v klidu najedla, nicméně návštěvu dalších příbuzných by tento nábytkový kousek zdánlivě svými rozměry "neustál". Stůl ale přitom doslova klame tělem.

Pouhým ručním otočením nebo dokonce úplně sám se rázem změní v tabuli pro docela rozvětvenou nejméně dvanáctičlennou rodinu. Za jedinou vteřinu se jeho rozloha zvětší až o 73 procent. Přitom si zachová oblíbený kulatý tvar, a tak budou mít všichni mísu s polévkou stejně na dosah.

Nápad s tajemným stolem není Fletcherův původní. Myšlenka stolu, jež se díky listům zasouvajícím se pod sebe dokáže "nafouknout", pochází z roku 1835 a jejím autorem je Robert Jupe. Fletcher ale zdokonalil celý proces, jež byl původně zdlouhavý a pracný.

Nyní se stůl zvětší během jedné vteřiny a to buď snadným otočením nebo automaticky zmáčknutím dálkového ovládání. Stejně tak je i možné měnit výšku podstavce. Různými mechanismy skládání jednotlivých listů uvnitř bubnu stolu si také designéři hrají s výsledným motivem na desce stolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám