Hlavní obsah

Na Rohanském ostrově vyroste škola oděná do střídmého zelenkavého kabátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová základní škola na Rohanském ostrově v Praze 8 vyroste podle návrhu brněnského ateliéru Igloo Architekti. Pokud vše půjde hladce, práce začnou v letech 2026 až 2027 a potrvají do jara 2029. Budova pojme 918 žáků, nabídne 27 kmenových tříd, specializované učebny i sportoviště.

Foto: Igloo Architekti

Nová škola pojme téměř tisíc žáků.

Článek

Podle starosty Ondřeje Grose (ODS) jde o naprosto zásadní a největší investiční projekt, který městská část připravuje. „Je zároveň ukázkovým příkladem spolupráce veřejného a soukromého sektoru na rozvoji městské části, kdy významnou část nákladů na novou školu zaplatí investoři, kteří v lokalitě staví nebo budou stavět,“ uvedl. Ti dají 300 milionů. Celkové náklady by neměly převýšit 970 milionů.

Školní areál bude podle místostarosty Radomíra Nepila (ANO) nejen moderním vzdělávacím zařízením pro 21. století, ale i centrem veřejné vybavenosti v nové městské čtvrti Rohan City. Poslouží jako místo setkávání obyvatel Karlína a dolní Libně.

Foto: Igloo Architekti

Žáky by mohla přivítat ve školním roce 2029/30.

Škola bude částečně čtyřpodlažní. Fasáda je navržená v zelenkavém odstínu v kombinaci s dřevěnou konstrukcí, počítá se s dřevěnými okny a hliníkovými prosklenými konstrukcemi v přízemí. Porota ocenila, že návrh přináší střízlivé řešení fasád, přehledné dispoziční řešení a tělocvičny s přirozeným osvětlením.

Dětem na Olomoucku zavřel statik školu, přesunuly se do obytných modulů. Takto vypadají třídy

Tipy a trendy

Zásadní podle Nepila je i propojení školy s okolím, návaznost na řeku a zelenou spojnici vedoucí skrz ostrov. „Máme šanci vytvořit z dlouho zanedbané a nepřístupné lokality úžasnou část města,“ konstatoval. Na Rohanském ostrově metropole připravuje velký park Maniny, investoři rezidenční a administrativní komplex.

Foto: Igloo Architekti

Takto si architekti představují vnitřek.

Architekti říkají, že se snažili využít benefity místa, tedy širší centrum a fenomén Vltavy. „Hlavní vstup do budovy je záměrně orientován do boční ulice, nikoliv přímo k řece nebo do vnitřního náměstí. Tato boční ulice je rozšířena tak, že se stává svébytným předvstupním prostorem, který akcentuje hlavní vstup do budovy a propojuje vnitřní náměstí s parkem a přírodní krajinou podél řeky,“ přiblížil architekt Igor Šimon s tím, že s kolegy volili poměrně jednoduché a tradiční materiálové řešení.

„Důležité pro nás bylo také rozumné vyvážení prosklených ploch budovy, které jsou velmi důležité pro pocitové i provozní propojení interiéru školy a navazujícího okolí, současně jsou však obvykle tou nejdražší částí fasády, navíc s větší potřebou údržby a generující vyšší nároky na technologie vnitřního prostředí,“ doplnil.

Objekt je plánován v pasivním energetickém standardu, s využitím moderních technologií vnitřního prostředí, jejichž detailní návrh a použití budou v dalších fázích projektu „podrobeny pečlivé rozvaze“.

Foto: Igloo Architekti

Vnitřní prostory školy

Nová škola nabídne dost prostoru pro specializované učebny včetně robotické, bude tam knihovna, školní klub, zahrady, ale třeba i dost stojanů pro kola a koloběžky, aby mohly děti přijet i po blízké cyklostezce.

Nízkoenergetická vila se vztahem k přírodě. V Praze 12 vyrostla nová mateřská škola

Bydlení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám