Hlavní obsah

Dětem na Olomoucku zavřel statik školu, přesunuly se do obytných modulů. Takto vypadají třídy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drahanovice, Olomoucko

Nenápadný přízemní objekt vyrostl na přelomu ledna a února vedle hřiště v Drahanovicích na Olomoucku. Sestavený je z 25 modulárních ocelových kontejnerů. Slouží překvapivě jako základní škola pro první stupeň, tu původní totiž v obci doporučil statik uzavřít. Jak netypický objekt dočasné školy vypadá a co všechno se do modulů vešlo? Na místě jsme natáčeli s kamerou Novinek.

Dětem na Olomoucku zavřel statik školu, přesunuly se do obytných modulů. Takto vypadají třídyVideo: Novinky

 
Článek

Původní historická školní budova v Drahanovicích musela být na konci loňského srpna jen pár dní před zahájením školního roku nečekaně uzavřena. Na vině byla poškozená konstrukce střešního krovu. Střecha byla přitom rekonstruována v roce 2020 a obecní úřad nyní řeší spor kvůli této zakázce.

Půl roku tak musely děti z 1. až 5. třídy strávit v náhradních prostorách nebo dojíždět do zařízení v sousední vsi. Představitelé obce pro ně hledali dlouhodobější a pohodlnější řešení.

„A přišli s nápadem výstavby modulární školy. Obec se inspirovala v Moravské Nové Vsi, kde takovou školu postavili kvůli tornádu, které jim poničilo část budovy školy,“ popisuje ředitelka drahanovické ZŠ Lenka Ponížilová.

Foto: Novinky

Modulární škola postavená z kontejnerů

Nízkoenergetická vila se vztahem k přírodě. V Praze 12 vyrostla nová mateřská škola

Bydlení

Jako stavebnice

Objekt sestavený z 25 modulárních ocelových kontejnerů vyrostl u zdejšího fotbalového hřiště. „Stavba probíhala v opravdu velmi rychlém tempu, do tří až pěti dnů stavba stála. Bylo to jako stavebnice, kterou jeřábem pokládali,“ přibližuje ředitelka.

Celopozinková nosná konstrukce o rozměrech 30×15 metrů je opláštěná plechovými panely a ve stěnách zateplená výplní z minerální vaty. Vsazená okna a dveře jsou oceloplastová a rovná střecha je složená z trapézových plechů, izolace a PVC krytiny.

Foto: Facebook Drahanovice / Pro obec

Záběr ze stavby modulů

„Museli jsme zažádat o změnu místa poskytovaného vzdělávání a splnit všechny hygienické normy a požadavky na školní budovu. Museli jsme získat stanovisko od hasičů a stavebního úřadu, budova je zkolaudovaná,“ popisuje Ponížilová jednání s úřady. „Byť je to stavba modulární, tak to neznamená, že by požadavky legislativy byly nižší,“ potvrzuje starosta obce Tomáš Kröner (Pro obec).

Dětem tak nová škola poskytuje potřebné množství přirozeného světla, má instalovanou vzduchotechniku, elektrická topidla a klimatizaci a učebny jsou doplněny panely pohlcujícími zvuk. „Jsme tu krátce, tak ještě všechno vychytáváme,“ říká nám jedna ze zdejších učitelek, které tu zahájily výuku na začátku února.

Všechno nezbytné tu je

A jak vypadá budova vevnitř? Hned naproti vchodu má 64 žáků svou šatnu, z prostorné chodby pak vedou dveře do jednotlivých učeben a dalších místností jako sborovna, ředitelna, kabinet či toalety. „Vešlo se sem všechno nutné a nezbytné,“ shrnuje ředitelka.

„Máme tady pět tříd, tři jsou menší s kapacitou 18 žáků, dvě jsou větší s kapacitou 27 žáků,“ vyjmenovává. Družinu suplují učebny samotné, vybavené často koberci a hračkami. Na jídlo docházejí děti jinam, absenci tělocvičny zatím nahrazují pobytem venku a do budoucna hledají tělocvičnu, která by se dala pronajmout.

Třídy jsou kompletně vybavené, vyzdobené a barevné a vevnitř nic nenasvědčuje tomu, že se nacházíme ve stavbě seskládané z obytných modulů. „Líbí se mi tu, nejvíc ten růžový gauč na chodbě, kde si o přestávce sedáme,“ směje se jedna ze žaček, které se po obědové pauze vracejí do třídy.

Foto: Novinky

Jedna ze tříd

„Oproti naší původní budově je to velmi příjemné a přívětivé prostředí pro děti tohoto věku. To, že je objekt jednopodlažní, je pro nás velkou výhodou. Všichni jsme v jednom patře, děti jsou pořád pod dohledem a jsou tak eliminovaná bezpečnostní rizika,“ myslí si ředitelka.

„Uvítali bychom snad jen více prostoru, aby všechny třídy byly velké, ale to už je takový luxus, zatím to musí stačit. A myslím si, že technická místnost pro údržbu okolí pro paní školnici by se do budoucna taky hodila,“ zmiňuje.

Po zkušenostech s výukou v náhradních prostorách a dojíždění do vedlejší obce jsou prý rádi, že mohou být všichni pod jednou střechou. V dalších měsících je ještě čekají úpravy okolí školy, zatravnění ploch či vybudování pískoviště.

Nedostatek místa ve škole vyřešili po svém. Děti se učí na zahradě v jurtě

Tipy a trendy

Na tři roky

Moduly má zřizovatel pronajaté na tři roky a dá za ně necelých 10 milionů korun. „Obec pracuje na tom, abychom tuto školu nemuseli ani potom rozebrat, zvažuje odkoupení a tyto prostory dál využít,“ uvádí Ponížilová.

„Po třech letech bychom tuto budovu předělali na mateřskou školu, kde budou otevřena nová dvě oddělení. Současný stav je takový, že máme v Mateřské škole v Drahanovicích pouze jedno oddělení,“ říká Kröner.

Stará zděná budova školky by se po rekonstrukci využívala jako sídlo obecního úřadu či dům pro seniory.

Žáci ZŠ by k výuce dostali zcela novou nízkoenergetickou stavbu i s tělocvičnou, stála by v areálu současné MŠ. Postavit by podle starosty šla s pomocí evropských dotací určených na pasivní budovy a zelené střechy.

Anketa

Líbí se vám tato modulární kontejnerová škola?
Ano
97,2 %
Ne
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2120 čtenářů.

Netradiční, hravá a otevřená. Nová školka v Říčanech se vymyká standardům

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám