Hlavní obsah

Škola z lomu má podobu utrženého svahu a skvěle koresponduje s okolím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavá stavba s názvem Škola z lomu od A69 - architekti funguje na principu domácího vzdělávání. Prostor je využíván celý den, dopoledne jako škola a ordinace, poté se v něm odehrává cvičení a jóga. Zelená střecha školy plynule navazuje na louku před domem a perfektně zapadá do okolí. Stavba je na první pohled skoro neviditelná.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, A69 Architekti, Jiří Horník

Stavba se nachází v Kamenné Lhotě v Kraji Vysočina.

Článek

Na pozemku kolem zatopeného lomu v Posázaví postupně vzniká soubor drobných staveb. Po dokončení rodinného domu s technickým zázemím byla realizována i stavba školy. Výchova dětí investora probíhala v rámci domácího vzdělávání.

Zkušenosti s výukou vyústily do myšlenky postavit školu, a nabídnout tak alternativu klasickému vzdělávacímu systému. Na školu pro děti ze sousedství navazují další aktivity - ordinace čínské medicíny, dílna, prostor pro cvičení jógy.

Základním zadáním bylo vytvořit pro školu autonomní prostor, který nebude narušovat život stávajícího domu. Vznikl na první pohled nenápadný, jednopodlažní objekt překrytý zelenou střechou.

Historická skládka kamenné suti byla odtěžena a vzniklá kapsa byla doplněna stavbou. Vzniklý terénní zlom pak vytváří svébytné patro pro prostor školy. Dům připomíná podobu erozivního utrženého svahu. Nevytváří na první pohled viditelný objekt.

Interiér je prosvětlen díky dvěma atriím

Hlavní prostor školy má 25 × 10 metrů a je dělen pomocí skleněných příček a nábytkových stěn. Hloubka dispozice je prosvětlena a prosluněna dvěma atrii. Konstrukce je provedena jako bílá vana vodostavebním betonem v kombinaci s ocelovými sloupy.

Materiály jsou použity ve své ryzí formě a interiéru dominují přírodní odstíny. Dům je vytápěn podlahovým topením pomocí elektrokotle a je napojen na domácí čistírnu odpadních vod. Objekt byl postaven svépomocí s minimálním vstupem odborných profesí.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: A69 - architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám