Hlavní obsah

Nízkoenergetická vila se vztahem k přírodě. V Praze 12 vyrostla nová mateřská škola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 12

Původně zarostlá zahrada v Praze 12, na které kdysi stála vila patřící modřanskému cukrovaru od letošního září patří dětem. V pátek 1. září tam byla slavnostně otevřena zcela nová Mateřská škola Mydlinky. Nízkoenergetická pasivní budova je z části zapuštěna do země a klade velký důraz na propojení s přírodou. Celou novou mateřinku za více než 161 milionů korun si Novinky prošly s kamerou.

Pasivní energetická školka v ModřanechVideo: Novinky

 
Článek

„My jsme tady začali pracovat v roce 2018, kdy se rozhodlo, že developer okolní zástavby daruje městské části projekt mateřské školky na tomto pozemku,“ uvedla povídání hlavní architektka Jana Mastíková ze studia Loxia.

Studio na koncepci školky mezi ulicemi K Beránku a Dolnocholupická v Praze 12 pracovalo přibližně jeden rok.

„My jsme chtěli udělat školku takovou, aby tady příliš netrčela a aby využila přirozené svažitosti terénu. Dbali jsme také na to, aby školka byla energeticky nenáročná. Je to pasivní budova,“ doplnila informace Mastíková.

Foto: MČ Praha 12

Nízkoenergetická školka Mydlinky v Praze 12

Velkým cílem bylo pro architekty udělat přírodní školku. „Chtěli jsme, aby se z každé třídy dalo vyběhnout ven do zahrady,“ dodala hlavní architektka.

Za školkou by navíc během září a října měla být dokončena stavba ekoklubovny, domečku pro drobná zvířata i další hřiště.

Podstatný je vztah k přírodě

„Já si myslím, že je důležité vést děti k tomu, že v přírodě jsou jevy, které se dějí a nedají se vrátit zpátky. To znamená, že když dítě utrhne list, zlomí větvičku nebo ublíží zvířátku, tak to není počítačová hra ani program, kde můžou dát tlačítko zpět. A tuto filosofii jsme se snažili do té školky vnést,“ dodala Mastíková.

Ve školce vznikly celkem 4 třídy, každá pro 28 dětí. Kromě těchto také kuchyně, sociální zařízení či prostorná hala, do které bude instalován herní prvek. „Bude tam skluzavka a  prolézačka. Taková, jako byste lezli v korunách stromů,“ doplnila.

Foto: MČ Praha 12

Interiér zelené třídy, která má připomínat les

Samotné třídy jsou ve školce rozděleny podle barev a konceptu. „Žlutá třída je stateček, fialová je louka, zelená je les a modrá je voda,“ upřesnila ředitelka MŠ Mydlinky Kateřina Vejvodová.

„My tady chceme rozvíjet enviromentální senzitivitu, aby se děti s přírodou potkávaly, aby si ji mohly osahat, ale nebráníme se ani základním věcem, jako je předčtenářská gramotnost, matematická gramotnost, aby se učily základy sebeobsluhy, takže budeme dbát na celkový, všestranný rozvoj dítěte,“ dodala Vejvodová.

Mateřinka se zelenou střechou je zasazena do zahrady, na které vznikla dětská hřiště s herními prvky z přírodních materiálů.

Cílem projektantů a architektů bylo i zachování většiny stromů. Vedle školky podél ulice Dolnocholupická vzniklo také venkovní zázemí pro děti včetně toalet.

Architekti proměnili nudnou budovu školy a školky v inspirativní přehlídku barev

Tipy a trendy

„My se sem, do Modřan, stěhujeme, takže Mydlinky byla dost jasná volba. Podle mě dělá školku ředitel a věřím, že ředitelka uchopila koncepci školy moc hezky. Moc se mi tady líbí ta zahrada. Je tu navíc spousta stromů, takže tu bude i stín,“ sdělila našemu štábu jedna z maminek, jejíž dítě bude školku navštěvovat.

„My jsme si to teď prohlédli a moc se těšíme. Ta třída je krásně prosvětlená. Navíc tam jsou žaluzie, takže se nepřehřeje. Podle mě je to dobře vymyšlené,“ doplnila další z maminek.

Foto: MČ Praha 12

Pohled z terasy školky na zahradu s dětským hřištěm

Pozemek na stavbu školky získala Městská část Praha 12 od pražského magistrátu.

„Díky téhle stavbě se situace s místy ve školkách u nás opravdu výrazně zlepšila. Bereme dokonce i třeba dvouapůlleté děti. V Modřanech je to navíc po více jak 30 letech nová mateřská škola postavená na zelené louce,“ sdělil Novinkám starosta Prahy 12 Vojtěch Kos z ODS.

Výstavba mateřské školy Mydlinky na pozemku o rozloze 3 393 m2 mezi ulicemi Dolnocholupická, K Beránku a Lešetínská byla oficiálně zahájena 6. dubna 2022. 

Zajímavostí je cihlová kruhová studna, která byla objevena v průběhu terénních prací.

Původně patřila ke starší stavební fázi dané lokality, panské vile, jejíž plány jsou datovány přibližně do roku 1897. V průběhu realizace stavby bylo rozhodnuto o zachování studny a její zakomponování do stávajícího návrhu zahrady.

Foto: MČ Praha 12

Při stavbě objevená studna nakonec zdobí zahradu školky

Náklady na výstavbu školky včetně zahradního domku, ekoklubovny a domku pro zvířata jsou vyčísleny na více než 161,5 milionu korun.

Část nákladů byla pokryta prostředky z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí (cca 22 mil. Kč) a z účelové dotace hl. m. Prahy (cca 71 mil. Kč), zbývající finanční prostředky poskytla Praha 12 ze svého rozpočtu.

Projekt výstavby školky je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Anketa

Líbí se vám nová školka Mydlinky?
Ano, velmi
86,7 %
Budova mě nijak zvlášť nezaujala
8,8 %
Školka se mi nelíbí
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 513 čtenářů.

Chytrá budova s vlastním „rodným listem“. Modřanská radnice dostala ocenění

Tipy a trendy

Netradiční, hravá a otevřená. Nová školka v Říčanech se vymyká standardům

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Mateřské školky

Reklama

Výběr článků

Načítám