Hlavní obsah

Modrá barva oživuje minimalistický interiér dejvického bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé starého nárožního bytu v pražských Dejvicích se rozhodli pro jeho rekonstrukci. Architekti byt omladili, prosvětlili a vytvořili v něm příjemný velký společenský prostor. Interiér zařídili v elegantním minimalistickém stylu, který osvěžili prvky v tmavé modři.

Foto: Filip Györe

Architekti úpravou dispozice vytvořili majitelům pěkný velký obývací prostor, kde může trávit společně čas celá rodina.

Článek

S prosbou o rekonstrukci svého 150metrového bytu s dispozicí 4+1 se majitelé obrátili na architekty z ateliéru BekArch. Architekti původní dispozici upravili na 4 + kk, která mnohem lépe splňuje požadavky moderní rodiny.

Tento zásah vyžadoval rozsáhlejší statické práce. Architekti propojili do jednoho velkého obytného prostoru dva původně samostatné pokoje – obývací pokoj s jídelnou. V této místnosti pak vytvořili i kuchyňský kout, takže rodina zde může čas trávit během celého dne společně. V místě původní kuchyně pak vznikla ložnice.

„Byt jsme vyladili do světlých barev, kterým dominuje kombinace bílé, šedé. Materiálově tuto barevnost doplňuje dubový dřevodekor,“ popisuje architekt Jan Bek, jenž se svým týmem se světlými barvami a dřevem pracuje velice rád. Tento přístup mu dává možnost zdůraznit vybrané kusy nábytku tím, že pro něj vybere výrazné barvy či přímo tmavou.

Z bytu 1+1 v pražských Vršovicích architekti vytvořili plnohodnotné 2+kk

Tipy a trendy

Plavba na vlnách námořnické modré

V případě tohoto bytu architekt zvolil jako zvýrazňující barvu námořnickou modř. Obývacímu pokoji takto dominuje velká sedací souprava. V koupelnách jsou v této barvě vestavné police i skříňky na míru z tmavě modré lakované dýhy. „Rád si hraju s každým detailem. V interiérech máme rádi ucelené plochy, jako zdi obložené dřevem se skrytými průchody nebo průchozí skříně z koupelen do ložnic,“ prozrazuje architekt.

Součástí změny dispozice bytu bylo i navýšení počtu koupelen, původně byla v bytě jen jedna. Obě koupelny jsou přístupné skrze zmiňované truhlářské prvky, a jsou tedy oku návštěvníka skryty.

Velký obývací prostor, technické zázemí a vstup do koupelen jsou zakomponovány do vestavných skříní a definují charakter denní části bytu. Ložnice naopak působí díky svým rozměrům intimně. „Ložnice mám rád menší s dostatkem úložných prostor. Malé místnosti na spaní jsou mimo jiné energeticky úsporné,“ vysvětluje architekt.

Hlavní svítidla bytu nesou odkaz jeho historie. Architekt se se svým týmem rád opírá o spolupráci s českými výrobci a truhláři. „Snažíme se používat české značky, mají vysokou úroveň. Vznikají tu krásné věci a český design rádi podpoříme,“ uzavírá.

Anketa

Máte rádi námořnickou modrou?
Ano, to je moje oblíbená barva.
63,4 %
Docela ano.
16,9 %
Ani líbí, ani nelíbí.
3,8 %
Moc ne.
10 %
Ne, tuhle barvu opravdu nemusím.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 451 čtenářů.

Obytný kontejner na břehu rybníka nabízí pohodlné a soběstačné bydlení i romantiku

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: BekArch, s.r.o.

Reklama

Související články

Byt ozvláštňuje pomněnkový akcent

Přestože tento interiér nebyl pro architekty láskou na první pohled, lze tu zachytit láskyplnost a svěží naladění. Modrý akcent tak trochu prozrazuje působiště...

Výběr článků

Načítám